Política municipal

ERC i la CUP carreguen contra els pressupostos participats de Girona

Mentre Maria Mercè Roca critica que CiU ha tingut 4 anys per millorar-ne el sistema, els cupaires reclamen que se n'impulsi el disseny d’un de nou

per Xavier Borràs, 29 de juny de 2018 a les 09:10 |
El vicealcalde i regidor de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, va presentar els resultats de les votacions el passat 25 de juny. | @girona_cat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mala maror pels pressupostos participats a Girona, amb dures crítiques d'Esquerra i la CUP. Mentre, tot just el passat 25 de juny, el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació del l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, destacava que “enguany la participació ha augmentat per dos aspectes clau: per un costat, ha estat molt important la implicació activa de les entitats i, per l’altre, ha augmentat la diversitat dels projectes en la majoria dels barris”, les esquerres independentistes a l'oposició just opinaven tot el contrari.

De fet, els pressupostos participats dels barris de 2018 han obtingut una participació del 6,08% amb 4.929 vots emesos, una xifra superior en més d’un punt i mig i 1.500 vots respecte l’any passat (4,39% de participació i 3.391 vots), per bé que enguany el cens era superior al d’anys anteriors: 81.078 persones havien estat incloses al cens de votants, pràcticament 4.000 més que les 77.309 de l’any passat. Des del 2013, any de la primera edició dels pressupostos participats, només el 2016 es va superar la xifra obtinguda aquest 2018. Llavors la participació va arribar al 6,49% i es van emetre 4.989 vots.


Maria Mercè Roca critica que CiU ha tingut 4 anys per millorar el sistema

El grup d’ERC-MES ha instat al govern de Girona a explicar el seu model de pressupostos participats. Després que ahir el regidor Berloso anunciés que s’adoptaria un nou sistema de cares al 2020, Maria Mercè Roca ha declarat que “CiU ha tingut quatre anys per canviar un model que la majoria d’agents polítics i socials de la ciutat convenim que és insuficient i que no acaba de funcionar”. La portaveu de la coalició ha criticat que “amb aquest qüestió, com en moltes d’altres, l’equip de govern tira pilotes endavant: acabarem el mandat i no s’haurà tancat quasi cap tema important de ciutat”. En aquest sentit, Roca ha citat els casos del Pla de les Pedreres, de la Devesa o la problemàtica de l’accés a l’habitatge, entre d’altres. “Es fan molts anuncis i rodes de premsa però es materialitzen ben poques coses”, ha reblat la regidora.


Malgrat que la participació en els pressupostos participats d’enguany ha experimentat un petit repunt, la cap de l’oposició ha expressat que “les xifres segueixen essent molt baixes i ens empenyen a repensar el model”. Roca ha afegit que el seu grup té “moltes propostes que hem traslladat en públic i en privat, i hi ha també una moció aprovada pel Ple l’any 2015 per reformar el model, que CiU no ha volgut posar en marxa”. Per tot plegat, la coalició creu que els actuals pressupostos participats “serveixen per a què el govern pugui explicar que afavoreix la participació, de cares a la galeria”.

Segons Maria Mercè Roca, la clau és “passar dels pressupostos participats a uns pressupostos autènticament participatius”. D’acord amb la regidora, “no pot ser que la ciutadania hagi de decidir si posar un fanal o arreglar una vorera, això ho ha de fer l’Ajuntament d’ofici”. En lloc d’això, ha declarat, “els barris haurien d’empoderar-se, decidir com volen ser i invertir en quelcom substancial”. També s’ha referit als projectes socials que proposen alguns barris, qüestió polèmica l’any passat, i que la coalició opta perquè “es consolidin en el pressupost ordinari del Consistori i així la seva continuïtat no dependrà del resultat d’una votació”. Per avançar en totes aquestes línies, Roca ha defensat la proposta de consells de barri d’ERC-MES.


La CUP-Crida per Girona en demana un replantejament "urgent"
 
La CUP-Crida per Girona ha fet balanç de l’edició dels pressupostos participats dels barris per a l’exercici 2018, després que el dilluns se’n fessin públics els resultats i les dades de participació. La formació considera que la baixa participació, que malgrat un lleu augment tot just ha arribat al 6%, les queixes d’algunes entitats veïnals, i la sensació general de desmotivació són elements que obliguen el govern i al teixit associatiu a fer un replantejament de fons de l’actual sistema.

Una de les principals crítiques dels cupaires a l’actual procediment és que els diners de pressupostos participats es destinin, en moltes ocasions, a petits projectes urbanístics de manteniment i millora que s’haurien d’incloure dins del pressupost ordinari. “No és acceptable que el bon estat d’un carrer o la il·luminació d’una zona depengui dels resultats dels pressupostos participats”, ha afirmat la regidora Laia Pèlach. En aquest sentit, la formació considera que caldria promoure projectes socials que promoguessin la dimensió comunitària, en comptes de prioritzar arranjaments urbanístics puntuals.

Respecte a la metodologia emprada, la CUP-Crida per Girona considera que caldria canviar la lògica competitiva que impera en l’actual sistema per un plantejament més cooperatiu. També creuen que hi ha alguns dèficits pel que fa a l’accés a la informació i als mecanismes de participació en determinats sectors de població. En aquest sentit, han lamentat que el desplegament logístic dels pressupostos participats no s’aprofiti per fer un procés més ambiciós tant pel que fa a la implicació veïnal com respecte al seu impacte en els barris.

Un altre repte que a parer dels cupaires tenen els pressupostos participats, és estendre’s en l’àmbit sectorial. La formació considera que el replantejament del sistema actual ha d’incloure un augment de recursos destinats a pressupostos participats i una ampliació dels àmbits d’actuació als quals es destinen els recursos. En aquest sentit, defensen que els consells municipals sectorials també han de tenir un paper actiu a l’hora de decidir com s’han d’invertir els recursos de les diferents àrees.

Per tot plegat, la formació ha reclamat al govern engegui urgentment un procés de debat per tal d’afrontar el disseny i el desplegament d’un nou sistema de pressupost participatiu que solucioni els problemes del model vigent. Segons la regidora Laia Pèlach “cal un sistema amb vocació comunitària i d’empoderament popular que permeti una implicació real de la ciutadania gironina i el teixit associatiu en la gestió dels recursos municipals”.

En aquesta línia, la CUP-Crida per Girona ha exigit al govern que compleixi la moció cupaire aprovada pel Ple el novembre de 2015, en què s’acordava replantejar els pressupostos participats a través d’un procés ciutadà amb l’objectiu de fer-los més ambiciosos i solucionar diverses disfuncions i mancances de l’actual sistema. Segons la formació fins ara “els acords de la moció s’han incomplert de forma flagrant, i ara és un bon moment per tornar-los a posar damunt la taula i dur-los a terme”.

 

 

Participació