Ple de Girona

Un ple extraordinari aprova una concessió de 50 anys de l’estadi Montilivi al Girona Futbol Club

La CUP hi va votar en contra i ERC se'n va abstenir | L'oposició tomba les comissions informatives del nou cartipàs municipal

per Xavier Borràs, 23 de juny de 2018 a les 10:51 |
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, saluda el president del Girona FC, Delfí Geli, abans de començar el ple extraordinari d'aquest 22 de juny. | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Només dos punts fixaven el ple extraordinari que es va celebrar aquest divendres 22 de juny, a les cinc de la tarda, a l'Ajuntament de Girona. l'un, la concessió de 50 anys de l’estadi municipal de Montilivi al Girona Futbol Club SAD; l'altra, les comissions informatives del nou cartipàs del consistori, que s'ha reestructurat després de la renúncia de la tinent de batlle Isabel Muradàs. En el primer cas l'equip de govern es va sortir amb la seva, tot i les dures crítiques dels regidors cupaires i dels republicans; en el segon, l'oposició en bloc va tombar la constitució de les comissions informatives.

La concessió de Montilivi al Girona FC


La proposta de l'equip de govern (PDECat) per a la concessió a 50 anys de l'estadi Montilivi al Girona FC pressuposa el pagament d’un cànon anual de 197.929,65 euros que l’entitat esportiva haurà de destinar a l’execució d’obres d’inversió a l’equipament. Inclou també, altres premisses com que tota la inversió que es faci durant aquest anys a l’equipament l’assumirà el concessionari al seu risc i ventura o que, en el cas que s’incorpori un patrocinador, el nom de l’estadi haurà de mantenir sempre la denominació “Girona” o “Montilivi”.

A l'hora del debat, cupaires i republicans han lamentat que no s'hagi aprofitat el conveni perquè el club de primera sigui "pal de paller" a l'hora d'impulsar l'esport de base o han criticat que el cànon que el Girona FC pagarà anualment es reverteixi "exclusivament" en millores a l'estadi. Tanmateix, la batllessa, Marta Madrenas, ha subratllat és un "projecte de ciutat".
 

Els regidors de la CUP Lluc Salellas i Laia Pèlach van presentar el passat dimecres les propostes quant a la concessió, que no han estat tingudes en compte. Foto: @CUPGirona.

 

La regidora de la CUP, Laia Pèlach, ha dit que no s'oposen "a la cessió de l'estadi" al Girona FC, però sí "a la proposta d'acord" que s'ha portat al ple. S'ha queixat que a l'hora de negociar la nova concessió l'equip de govern no els ha tingut en compte; també ha estat crítica amb el fet que el cànon que s'ha fixat (del 2%) podria ser superior i ha lamentat que tot allò que el cub pagui per aquest concepte "es reinverteixi en millores en el mateix estadi".


La majoria de demandes que el grup municipal de la CUP-Crida per Girona va trametre a l’equip de govern i al club per tal d’incorporar-los al nou conveni, doncs, no s'han tingut en consideració. Entre aquestes destaquen la creació d’un codi ètic per a la publicitat de l’estadi; campanyes actives en contra del racisme, el masclisme o l’LGTBIfòbia en l’esport; habilitar mecanismes perquè la Universitat de Girona sigui partícip de la gestió de l’entorn de l’estadi; que la gestió dels negocis que hi ha a l’estadi es fes sota criteris ètics i de proximitat; la implicació directa del club en la promoció de l’esport base, femení i adaptat a la ciutat; o un compromís clar respecte a la prevenció i gestió de residus de l’estadi. La CUP va votar, doncs, en contra de la proposta de l'equip de govern.

Pel que fa als republicans, el regidor Pere Albertí ha lamentat que no s'hagi aprofitat la nova concessió perquè el Girona FC fos "l'autèntic pal de paller" a l'hora de promocionar l'esport de base a la ciutat, i ha lamentat que el gruix de les grans obres es deixi per d'aquí a deu anys. "Per contra, però, sí que hi ha coses que s'han fet força bé, com ara incloure clàusules socials a l'acord", ha precisat.

A Esquerra apostaven per, més enllà del foment de l’esport de base i femení, clàusules socials per a persones amb pocs recursos, supressió de barreres arquitectòniques al camp, garantir bones pràctiques entre aficions i lluita contra el racisme i l’homofòbia, fomentar una bona gestió dels residus, establir el català com a llengua vehicular del club, redactar un codi de conducta dels serveis de seguretat, garantir que el manteniment i serveis energètics del camp vagin a càrrec del club i, per últim, treballar per tal que els serveis per als aficionats siguin de més qualitat. ERC, finalment, es va abstenir.
 

Instantània de la votació favorable de l'equip de govern i dels grups unionistes a la concessió del Montilivi. Foto: ACN.


Les portaveus del PPC i C's, Concepció Veray i Míriam Pujola, per la seva banda, tot i destacar-ne els avantatges, no s'han estat de fer notar que la concessió té algunes mancances "o clarobscurs". Veray ha dit que l'acord arriba "una mica tard" i ha lamentat que, després del 2019, pràcticament no es faci cap altra inversió a Montilivi fins al 2024. Pujola, per la seva banda, ha assegurat que "50 anys és una hipoteca massa gran, perquè compromet dotze legislatures". Tots dos grups unionistes, però, van votar a favor de la concessió.

Però, qui ha fet més elogis de la nova concessió ha estat la socialista Sílvia Paneque, que ha subratllat que es tracta d'un acord "que cohesiona la ciutat", que no és "elitista" i que permetrà que el club s'impliqui en projectes comunitaris als barris.

La proposta de concessió incorpora el deure del concessionari de destinar una part de les entrades de cada partit a entitats del tercer sector, de persones amb discapacitat o amb risc d’exclusió social, i de potenciar el futbol base i el futbol femení de l’entitat.
 
La superfície total sobre la qual es fa la concessió és de 37.175,54 metres quadrats i l’edificabilitat de l’espai passarà dels 12.197,12 metres quadrats actuals als 15.734,21 metres quadrats de la concessió, una superfície que es podrà destinar a usos esportius o vinculats a la pràctica esportiva.

Sense comissions informatives al nou cartipàs

L?altre punt que es tractava en aquest ple extraordinari era la modificació de les comissions informatives, que l'equip de govern proposava de reduir de les set actuals a només sis, que calia reestructurar després de la renúncia de la tinent de batlle Isabel Muradàs. Tota l'oposició va mostrar el seu malestar pel nou cartipàs, per bé que la batllesa, Marta Madrenas, va aclarir que no es tractava de posar-lo a votació, ja que ja s'havia aprovat per un decret d'alcaldia, sinó per decidir si "fer una reunió més o menys abans de cada ple". "I vull que la ciutadania ho tingui molt clar", ha subratllat.

Els grups municipals a l'oposició han criticat a l'equip de govern haver volgut tirar endavant aquests canvis "amb nocturnitat" i sense haver-los informat prou. Entre d'altres, els grups han recordat a CiU que està "en minoria" i li han retret que hagi creat una nova "macroàrea" (la de Cultura, Benestar Social i Ciutadania) que al seu parer "no convé a la ciutat".

Durant el debat, l'oposició també ha posat de relleu "la profunda inestabilitat i debilitat de l'equip de govern" –per tots els canvis que hi ha hagut durant el mandat- i l'ha acusat de "governar com si estigués en majoria" i de "no fomentar la cultura del pacte". Al final, aquest punt no ha prosperat i només CiU hi ha votat a favor. El PSC, la CUP, Cs i el PPC ho han fet en contra i ERC, de nou, s'ha abstingut.

Per bé que tot i que l'Ajuntament de Girona ja funciona amb el nou cartipàs, les reunions prèvies als plens, les comissions informatives, es faran seguint la dinàmica d'abans. És a dir, que n'hi hagi set en comptes de sis (que és el nombre de tinents d'alcalde que té actualment el consistori).

 

 

Participació