La Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament de Girona per a investigar un frau en l'empresa d'aigües

Agents d'Anticorrupció registren les dependències municipals per una presumpta trama de desviament de fons públics a Agissa

El fiscal anticorrupció, José Grinda, arribant a l'Ajuntament de Girona
El fiscal anticorrupció, José Grinda, arribant a l'Ajuntament de Girona | ACN.
Redacció
13 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:20h
Agents de la Guàrdia Civil d'Anticorrupció s'han personat aquest matí a l'Ajuntament de Girona per recollir informació per un delicte de malversació en una presumpta trama de desviament de fons públics cap a l'empresa Agissa, l'empresa mitxa d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Els agents han entrat als consistoris de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

En concret, el fiscal anticorrupció, José Grinda, acompanyat d'agents de la Guàrdia Civil que anaven de paisà han entrat aquest dimecres a l'Ajuntament de Girona. Han arribat poc després de les nou del matí i han anat fins a Secretaria i a Intervenció per demanar expedients relacionats amb l'afer.

El Jutjat d'instrucció 2 de Girona (que porta la investigació del cas Agissa) ha acordat, a petició de la fiscalia anticorrupció, requerir informació als ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Segons informa en un comunicat la fiscalia, les diligències d'avui deriven de la informació recopilada durant la quinzena d'escorcolls que es van dur a terme el 19 de setembre de l'any passat en el marc de l'operatiu "Aquarium".

Aleshores es va intervenir documentació que, segons ressalta la fiscalia, "se n'infereix la possible comissió de delictes de malversació, apropiació indeguda, prevaricació i falsedat documental per part dels qui van ser responsables públics" dels tres ajuntaments. La Guàrdia Civil i el fiscal anticorrupció han demanat a Girona expedients relacionats amb la gestió de l'aigua i la compra del fons d'art Santos Torroella.

De fet, al setembre passat ja van demanar informació sobre l'adquisició del fons d'art. L'ajuntament, inicialment, preveia pagar part de les obres amb el cànon de l'aigua, tot i que més endavant, segons va precisar el consistori, això es va desestimar i es va optar per altres vies. Fonts municipals asseguren que finalment es van fer servir fons propis i que actualment encara s'està pagant. L'acord per a l'adquisició del fons Santos Torroella es va tancar el 2014 per un import de 3,9 milions d'euros (MEUR).

En aquest període, mentre es va negociar la compra, Carles Puigdemont era alcalde de Girona. A Sarrià de Ter governava l'actual president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. A Salt, qui estava al capdavant del consistori era Jaume Torramadé.