Rajoy se'n va i obre la successió al PP

Liderarà el partit fins a un congrés extraordinari i aprofita el seu adeu per treure pit per haver impedit la independència i que Puigdemont fos president

Mariano Rajoy, durant la seva intervenció davant dels quadres del PP
Mariano Rajoy, durant la seva intervenció davant dels quadres del PP | @marianorajoy
05 de juny del 2018
Actualitzat el 06 de juny a les 21:33h
La intervenció de Mariano Rajoy en la qual ha anunciat el seu adeu s'ha convertit en una ocasió de reivindicació personal de la seva feina com a president del govern espanyol: mà dura amb Catalunya -s'ha vantat d'haver evitat que Carles Puigdemont fos president de la Generalitat-, fi d'ETA, èxits electorals i balanç econòmic. Fins i tot ha tret pit per haver "actuat contra la corrupció" després d'haver caigut, precisament, per la sentència del cas Gürtel, que va motivar la moció de censura contra ell. "He assumit els meus errors i també els que no són meus", ha apuntat abans d'anunciar el seu adeu. Un congrés extraordinari servirà per "obrir una nova etapa". Rajoy, ara sí, se'n va: "És el millor per a mi, per al partit i per a Espanya".

"No hi ha cap motiu per caure en el desànim", ha indicat Rajoy, que ha anunciat que el PP farà tasca d'oposició contra els qui vulguin "desmantellar" la seva obra. "Hem d'evitar que deixin Espanya en caiguda lliure", ha ressaltat el líder del PP, que ha reclamat al partit lluitar per tornar a governar. Durant 37 anys, ha dit, ha servit a la formació des de tots els càrrecs possibles. "He estat des de regidor a president del govern espanyol", ha ressaltat el dirigent. "I ara ha arribat el moment de posar final a aquesta etapa", ha indicat el líder del PP, just abans d'anunciar que marxava.

Tots els ministres, ha dit, han estat "magnífics", així com també "l'única vicepresidenta que he tingut" -Soraya Sáenz de Santamaría- i la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Missatges de reconeixement a les dues dirigents per equilibrar la pugna que s'obre ara. "Al PP li he donat tot des de fa molts anys", ha recalcat, al mateix temps que prometia "lleialtat" a les sigles dins de les quals ho ha estat tot. Aguantarà com a president del partit fins que arribi el congrés extraordinari.

Gestió contra l'independentisme

"Hem passat a l'oposició, però no per la censura dels espanyols", ha insistit, al mateix temps que treia pit per haver impedit la independència. "Ara hi ha un govern autonòmic", ha ressaltat Rajoy. "Hem pogut cometre errors en la gestió d'aquesta situació? Probablement. Però ni hi ha hagut independència ni Puigdemont és president", ha ressaltat el líder del PP, que ha centrat els atacs en Ciutadans, també.
 

Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal, durant la reunió del PP Foto: ACN


La seva victòria a Catalunya, ha dit, ha acabat generant inestabilitat a Madrid. Rajoy ha tret pit per haver aplicat el 155, un "delicat mecanisme constitucional, i així ha estat aplicat". "Els independentistes tenen dret a existir i a governar si guanyen les eleccions, però no a incomplir la llei ni a passar per sobre de la voluntat de la gent. Hem defensat la unitat del nostre país, mentre altres només parlaven", ha indicat, en referència als d'Albert Rivera. Les decisions preses, ha recalcat, han estat "correctes".