Ple de Girona

Suport unànime del ple de Girona a la gestió familiar dels menjadors escolars

La pinça CiU-PP-C's rebutja la moratòria de les grans superfícies comercials que demanava la CUP | Altres mocions aprovades acorden recolzar els 9 ensenyants investigats per la Fiscalia per delictes d'odi a l'institut el Palau de Sant Andreu de la Barca o a la promoció de les cooperatives d'habitatge a la ciutat de Girona

per Xavier Borràs , 22 de maig de 2018 a les 10:20 |
Concentració de les AMPES i AFAS del Gironès abans del ple per a reivindicar que amb els menjadors no s'hi faci negoci i puguin ser autogestionats. | @llsalellasvilar.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest dilluns, 21 de maig, ha aprovat per unanimitat una moció presentada conjuntament pels grups Municipals de la CUP- Crida per Girona i ERC-Mes per donar suport a la gestió dels menjadors escolars per part de les AMPES (Associacions de Mares i Pares de l'Escola) o AFAs (Associacions de Famílies d'Alumnes).

El fet que el Consell Comarcal del Pla de l'Estany hagi comunicat a algunes associacions de famílies que no els renovarà el conveni de gestió i que portarà tota la gestió dels menjadors directament, fent un concurs públic entre diferents empreses, ha generat alarma i molts dubtes entre les AMPES i AFAs que veuen en aquesta operació un greu perill pel fet que comportaria una important pèrdua de control sobre els aspectes del menjador escolar, tot dificultant enormement l'adaptació a les necessitats i al projecte educatiu de cada centre. No seria, doncs, una gestió de proximitat com fins ara.


Per això, la moció insta al Consell Comarcal del Gironès a mantenir el sistema de gestió dels menjadors tal com es feia fins ara, és a dir, mantenir la gestió per part de les AMPEs i AFAs que hi estiguin interessades.

De fet, el Consell Comarcal del Gironès gestiona directament 17 menjadors de centres escolars de la comarca, oferint servei a uns 1420 usuaris. No obstant, en la majoria de centres escolars aquest servei és gestionat des de les AMPES (Associacions de Mares i Pares de l'Escola) o AFAs (Associacions de Famílies d'Alumnes). Aquesta gestió, tot i comportar una dedicació i esforç important per aquestes entitats i els seus membres, permet exercir un control més directe d'aquest espai educatiu. Això facilita, d'una banda, una flexibilitat per adaptar les condicions del menjador, tant pel que fa la menú com al monitoratge a les necessitats i interessos de l'alumnat i les seves famílies. De l'altra, permet que, en coordinació, amb els centres educatius, s'integri la tasca del menjador escolar al projecte educatiu del propi centre. Així, la gestió de les AMPES i AFAs permet vetllar pels aspectes dietètics i hàbits alimentaris i també per tots els aspectes educatius relacionats amb els mateixos i amb l'esbarjo durant l'estona del menjador.


Precisament, una estona abans de la celebració del ple, un grup de manifestants s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per donar suport a la moció.
 

Laia Pèlach ha lamentat la pinça contra la moratòria de les grans superfícies comercials. Foto: @girona_cat.


Pinça CiU-PP-C's contra una moratòria de les grans superfícies comercials

La moció presentada pel grup municipal de la CUP-Crida per Girona per una moratòria de les grans superfícies comercials de Girona va ser derrotada gràcies a la pinça que van fer CiU, PP i C's, tal com va lamentar la regidora de la CUP, Laia Pèlachs, a les xarxes socials.
CiU, PP i Cs s’uneixen de nou per tombar la proposta de fer una moratòria de grans superfícies comercials a la ciutat. Sens dubte es fan moltes propostes x defensar el petit comerç xo aquestes seran sempre insuficients sinó posem límits als seus depredadors com les grans sup com.
— Laia Pèlach Saget (@LaiaPelachSaget) 21 de maig de 2018
La moció proposava suspendre durant un any les llicències per a grans superfícies comercials, i estudiar la modificació del planejament urbanístic de la ciutat en clau social, ambiental, urbanístic i de promoció del comerç de proximitat. Per als cupaires, està prou clar que en els últims anys la ciutat de Girona ha incrementat en desenes de milers de metres quadrats les grans superfícies comercials a la ciutat, i això ha anat en detriment de l'aposta pel petit comerç.

Altres mocions

El ple tambe va aprovar sengles mocions pels diversos grups municipals. Així, va acordar aprovar la moció presentada pel grup municipal del PSC-PM referent a "Apadrinem Espais Públics: una proposta educativa de participació ciutadana"; la presentada pels grups municipals de la CUP-Crida per Girona i ERC- MES en suport als i les 9 mestres investigades per la Fiscalia per delictes d'odi a l'institut el Palau de Sant Andreu de la Barca i la proposada pel grup municipal d'ERC-MES per promoure les cooperatives d'habitatge a la ciutat de Girona. 

 

 

Participació