Segons Maria Mercè Roca cal canviar l'orientació de la política cultural a Girona

ERC-MES defensa que cal descentralitzar-la als barris i eixamplar-la a nous públics

L'escriptora Maria Mercè Roca és la portaveu del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona.
L'escriptora Maria Mercè Roca és la portaveu del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona. | @ercmesxgirona.
Redacció
04 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:48h
Maria Mercè Roca, portaveu del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona, ha valorat avui les conclusions del mapa cultural encarregat pel Consistori. En aquest sentit, la regidora ha declarat que “agraïm i celebrem que el regidor delegat hagi encarregat una diagnosi de la situació de la cultura a Girona”, i ha afegit que “les conclusions del document ratifiquen que cal canviar l’orientació de les polítiques culturals en la línia del que nosaltres hem vingut defensant al llarg d’aquest mandat”.

La cap de l’oposició ha explicat que “més del 50% dels projectes es registren al centre històric, i a més de les molèsties de la freqüència d’activitats per als veïns, això provoca també una merma d’oportunitats per als diferents barris de Girona”. Per aquest motiu, ERC-MES defensa que “és important començar a descentralitzar la cultura a Girona per tal que arribi a tots els barris, i instem al govern a fer-ho”. La coalició ha recordat que va pactar amb CiU en els pressupostos de l’any 2016 una partida de 75.000€ perquè els barris poguessin programar cultura, però finalment el govern va gastar aquests diners en l’estrena de Joc de Trons. “L’experiència passada que tenim d’aquest govern és dolenta, però ara que tenen el mapa cultural esperem que li facin cas i hi posin fil a l’agulla, doncs tots els barris són centre i mereixen disposar d’una programació cultural variada i de qualitat”.

Una altra de les qüestions que ha volgut subratllar la portaveu és la necessitat “de dur la cultura a nous públics, especialment al que s’anomena no-públic: joves, migrants, persones amb pocs recursos, etc”. El mapa cultural identifica un problema especialment entre la gent jove, escassos en la majoria de pràctiques culturals. Segons Maria Mercè Roca, “la cultura com a eina de cohesió social vol dir treballar perquè els col·lectius més vulnerables puguin accedir a la vida cultural de la nostra ciutat”. La regidora ha contraposat això “al model de festivals i de concebre la cultura com un factor exclusivament de promoció econòmica, que el mapa cultural també posa en entredit”.

A mode de conclusió, Roca ha defensat “un model que equilibri la cultura de base, d’ajuda als creadors i de petit format, amb la dels grans espectacles efímers com són els festivals”, en contraposició a un govern que “només s’ha centrat en la política d’aparador i en els grans esdeveniments com a forma d’atraure visitants”.