Salut

El cribratge de càncer de còlon i recte detecta la malaltia en 225 pacients de la Regió Sanitària de Girona

El programa d’«screening» ha arribat a tots els municipis de la demarcació l'any 2017 | A la Garrotxa s'hi ha detectat 22 casos, molt per sota de la mitjana

per Redacció , 30 d'abril de 2018 a les 08:47 |
L'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des que es van posar en marxa a la Regió Sanitària de Girona el programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha permès detectar precoçment la malaltia a un total de 225 habitants de la Regió Sanitària de Girona, que exclou la comarca de la Cerdanya i inclou l’Alt Maresme.

El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte(PDPCCR) es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La cribra de la població de cada comarca completa amb dos anys, moment a partir del qual es torna a convidar als primers participants. Cada dos anys es completen el que s’anomenen rondes. El PDPCCR es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 per la comarca del Baix Empordà. Durant l’any 2015 es va anar introduint progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard es va estendre a la resta de Regió, de manera que a finals de 2017 s’ha completat la implantació arreu de la Regió.
 
En aquest moment, la comarca del Baix Empordà està realitzant la tercera ronda, la Garrotxa i el Ripollès estan a la segona i la resta de comarques tot justa han començat aquesta segona ronda. Amb aquests 5 anys (fins a 19 de gener de 2018) han passat pel programa 106.835 participats. La participació a les rondes tancades de totes les comarques ha estat del 36,8% de la població convidada. Cal tenir present que part d’ells han estat convidats participar més d’una vegada, segons les rondes que s’hagin realitzat a la seva comarca.
 
Aquest divendres representants de la Regió Sanitària de Girona i de la Fundació Salut Empordà s’han trobat a l’Hospital de Figueres amb responsables d’associacions de malalts de l’Alt Empordà. Una reunió que ha servit per compartir els resultats del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte.

 


Detectats 22 casos de càncer colorectal a la Garrotxa


El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va iniciar a la Garrotxa el gener del 2015. A la comarca hi han participat 6.860 persones del conjunt de les convidades a participar, que representa un 48,75%. Les dades corresponen a les àrees bàsiques d’Olot, St. Joan les Fonts, Besalú i la Vall d’en Bas. Aquests dos últims municipis són els que més participació han tingut, 51,07% i 57,57% respectivament; mentre que Olot ha tingut un 46,80% i Sant Joan les Fonts un 49,11%.

D’aquest 48,75%, 473 persones han obtingut un resultat positiu (6,90%) i per tant s’han derivat a la infermera del programa. En total s’han realitzat 446 colonoscòpies a l’Hospital d’Olot que han acabat diagnosticant 22 càncers.


A la Garrotxa les àrees bàsiques de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas ja han iniciat la segona ronda del programa; mentre que Besalú ho farà el maig i Olot el setembre. Aquest programa de cribratge se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 per potenciar els aspectes preventius.
El programa es coordina des d’una oficina tècnica, que es gestiona des de l’Institut d’Assistència Sanitària, des de la qual s'invita a participar-hi a la població diana -tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs-  els quals reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com participar-hi.

Com participar al programa
 
Els participants han de dirigir-se amb la carta a una oficina de farmàcia acreditada amb el distintiu del PDPCCR, on li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la  fins que la porti de nou a la farmàcia. Les farmàcies envien les mostres a analitzar a l’Oficina tècnica, des d’on es publiquen els resultats de manera informàtica a  través de la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, es notifica als participants a través d’una carta. Si són positius, són citats per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies del centre hospitalari que els correspongui, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.
 
Durant aquests cinc anys, han donat positiu un total de 6.677 anàlisi i s’han realitzat en els diferents hospitals un total de 5.046 colonoscòpies. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar càncer a 225 persones, les quals van iniciar tractament gràcies al PDPCCR. Les comarques on més casos s’han detectat són el Baix Empordà (47 casos), l’Alt Empordà (44) i el Gironès (32). També ha permès detectar patologia no neoplàsica  a 2968 persones.
 
El càncer de còlon i recte

A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.
 
La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.
 
Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

 

Participació