Els 80 llibres imprescindibles de Sant Jordi

NacióDigital fa una selecció de les millors propostes per a tots els gustos, dèries i lectors

Aparador de Sant Jordi en una llibreria del centre de Barcelona.
Aparador de Sant Jordi en una llibreria del centre de Barcelona. | Albert Alcaide
23 d'abril del 2018
Actualitzat a les 9:55h
La tria de Sant Jordi de NacióDigital, amb tota mena de gèneres per a tots els públics, per triar, remenar i degustar amb una bona sessió de lectura. Una llista de 70 títols que es complementa amb les 30 propostes fantàstiques de Literatura infantil i juvenil i la tria de 20 llibres de poesia per aquesta diada.

Novel·la en català
Les possessions, Llucia Ramis (Anagrama)

Una novel·la d'aquelles que deixen pòsit. Alhora lleugera i contundent, generacional i de lectures per a lectors diversos, d'alenada immediata i mirada llarga. Entre l’elegia, la crònica i el thriller, Ramis indaga en el passat d’una família i d’un país; en la naturalesa de les relacions amoroses i els desenganys, de les ambicions i les frustracions.

La novel·la de Sant Jordi, Màrius Serra (Amsterdam)

La incursió de Serra en la novel·la negra, a totes: amb un misteri divertit i encomanadís per on van passant bona part dels actors del sistema literari català i per on van caient fulminats alguns dels autors que signen per Sant Jordi. I amb Oriol Comas com a personatge.
 
Jo soc aquell que va matar Franco, Joan-Lluís Lluís (Proa)

El darrer premi Sant Jordi. Joan-Lluís Lluís descriu les peripècies de l'home que assegura que va matar Franco. En aquesta distopia, la guerra no s’acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als Aliats i travessa els Pirineus. I la primera acció bèl·lica de l’exèrcit franquista a França és de bombardejar el camp d’Argelers.

Els estranys (Edicions de 1984), Raül Garrigasait

Recent guanyador del primer Premi Òmnium, l'obra mostra una meravellosa fusió entre narració i reflexió. L'any 1837, en plena guerra carlina, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l'Ordre. Això serà l'excusa perfecta per a què esclatin convencions, estranyaments, xocs culturals, irònics i humans i un ampli ventall de bona literatura.

Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents. Josep Maria Badal (:Rata_)

Una revelació, en un llibre que desafia els gèneres i les convencions. Una sorpresa contínua, que es pot llegir com un volum d’aforismes, de contes, d’instants, com un àlbum de parpellejos epilèptics.

Els fills de Llacuna Park. Maria Guasch (L'Altra Editorial)

Darrer premi de la crítica catalana. La Clara té trenta-dos anys i no fa gaire que ha començat a treballar de professora a la presó. Quan hi entra, oblida tot allò que té a fora, al mateix temps que una interna se la comença a mirar com si es coneguessin. Una atmosfera que no ens deixa, de la primera a la darrera pàgina.

Les nimfes sota el sol, Josep M. Argemí (AdiA)

Tres donzelles a la recerca de la felicitat i l’amor. L’Antònia i les seves dues filles —l’Antonieta, lletja i complimentosa, i la Rosa, guapa i aspriva— filtrades a través d’una Mallorca fastuosa i corrupta. Les nimfes sota el sol és un mirall del declivi de l’alta societat illenca del segle passat; encara polsosa una generació després de dona Obdúlia de Mort de Dama.

En aquell cel brillen estels desconeguts, Stalker (Raig Verd)

Un brot d’Ebola s’estén per una zona rural del Sudan del Sud. Un bruixot serà la peça clau per a la seva extinció. Amb cert sentiment de culpa decideix adoptar una nena supervivent del desastre, l’Alice. Una novel·la sorprenent signada per un autor català d'origen i gènere desconegut.

El que pensen els altres, Clara Queraltó (Proa)

Debut d'una jove autora, per la porta gran, amb el premi Mercè Rodoreda i amb un recull de relats que deixen petjada. Una brillant exploració de les reaccions humanes en situacions emocionals difícils, feta amb un llenguatge concret i una exploració sorprenent per escenaris quotidians.

El risc més gran, Laura Pinyol (Amsterdam)

Una novel·la de debut que suposa una fugida i afirmació, sobre la llibertat, on Pinyol ens proposa, mitjançant la mirada serena i rebel de la Júlia, un viatge a les profunditats de les relacions sentimentals.

Els romanents, Víctor García Tur (Empúries)

L'enfrontament entre pares i fills, cíclic i etern, en la família protagonista, formada per una parella d’expunks i un adolescent adepte d’una peculiar tribu urbana. Del contrapunt de les tres veus que es van alternant, en surt una novel·la inquietant, on el sinistre neix entre les quatre parets de la llar. L'heretgia adolescent en forma de novel·la.

Els dics, Irene Solà (L'Altra)

Aquesta és l’Ada. Aquest és el gorjablanc. Aquest és en Loki, i aquesta és la terra fosca, com una boca oberta. I aquests són els dics. Una obra sorprenent on la darrera guanyadora del premi Documenta experimenta amb la narrativitat, amb el punt de vista i amb la ficció.

Lèmmings, Jordi Dausà i Mascort (Llibres del delicte)

Et despertes en una nau abandonada d’un polígon industrial lluny de la civilització. Al teu costat hi ha dos cadàvers, un dels quals té la butxaca plena de bitllets. Rastres d’una baralla multitudinària. Tens el cos malferit i no recordes res. Prosa àgil i una narrativitat en estat de gràcies per mostrar una cursa per recuperar la identitat i per descobrir si s'és víctima o botxí.

La primavera pendent, Ada Castells (Comanegra)

El primer dels volums que formaran el projecte "Matar el monstre". Explica com a la Barcelona de principis del segle XIX hi ha una dona que s’ha cansat d’esperar, Carme Coroleu, que haurà de fer front a un negoci colossal tota sola, amb el marit que ha fugit a Londres perseguint una quimera.
 

Clara Queraltó Foto: Adrià Costa


Els barcelonins, Adrià Pujol (L'Avenç)

L’autor surt als carrers de Barcelona armat amb els cinc sentits i una llibreta. L’objectiu és mirar de descobrir qui són i com són els barcelonins. I ho fa a través d’una sèrie de personatges, no sempre ficticis, que per a ell resumeixen el ser barceloní.

Venjaré la teva mort, Carme Riera (Edicions 62)

Carme Riera torna amb una novel·la d’intriga protagonitzada per Elena Martínez, una exdetectiu martiritzada pel sentit de culpabilitat que rememora un cas antic en el qual va contribuir a condemnar dues persones innocents. El resultat, una novel·la negra amb un punt d’humor similar al de Natura quasi morta on el "qui" és més important que el "com".

Mare de llet i mel, Najat El Hachmi (Edicions 62)

Dos anys després de La filla estrangera, El Hachmi ens ofereix una visió exhaustiva i convincent de l’experiència de la immigració des del punt de vista d’una dona musulmana i, al mateix temps, ofereix un fresc d'allò que suposa ser dona avui dia en el món rural musulmà, en ple Rif.

Bon dia, són les vuit!, Antoni Bassas (Destino)

El premi Josep Pla, Per fi, la narració que Antoni Bassas fa d’un programa que va fer història, El matí de Catalunya Ràdio (1995-2008). Periodisme en primera persona i testimoni directe d'uns anys que determinen el present del país.

La força d'un destí, Martí Gironell (Columna)

Premi Ramon Llull, que narra la vida de Ceferino Carrión, que fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous i acaba triomfant al Hollywood daurat, com a Jean Leon.

Aglutinació, Joan Jordi Miralles (Edicions 62)

Premi Joanot Martorell. Un home arriba a Londres carregant un misteri i un immens sentiment de culpa. Per adaptar-se a la nova situació, i redimir-se, es busca la vida com pot i emprèn una sèrie d’accions quotidianes destinades a la subsistència. Amb ploma precisa i un estil marca de la casa, la seva caiguda lliure esdevé irremeiable.

De més verdes en maduren, Xènia Bussé (Acontravent)

Llibre on Bussé parla de les alegries i les patacades vitals que, teòricament, ens empenyen, als humans, a enfilar la maduresa. Un debut literari d'una autor que observa el món i les seves criatures "amb un bisturí a les mans".

Wad-Ras, Joan Miquel Capell (La Magrana)

El primer cas dels Mossos d'Esquadra. Barcelona, 1991. Una reclusa ha mort a la presó de Wad-Ras i tot apunta a una sobredosi d'heroïna. Pot haver-hi alguna cosa més? Inesperadament, el jutge encarrega la investigació als Mossos.

Abans de la boira, Pep Antoni Roig (Andana)

Salva Colom torna a Catalunya per assistir a l’enderroc controlat del campanar del seu poble, Bellaplana. En el trajecte amb camió de l’aeroport fins al Penedès, la conversa que manté amb Ludovic, serveix de teló de fons per divagar sobre l’esfondrament dels valors de la cultura occidental, la mercantilització de la fe o l’exercici de la por per part del poder. Un debut enlluernador i literàriament exigent.

Novel·la en altres llengües
Lincoln al bardo, George Saunders (Edicions de 1984)

Premi Man Booker 2017 i la sorprenent primera novel·la d’un dels escriptors més reconeguts i influents de la seva generació. Una obra formidablement atrevida i generosa d’esperit que també és un testimoni del poder de la ficció per parlar amb honestedat i tendresa de les coses que realment importen.

Les Vuit Muntanyes, Paolo Cognetti (Navona / Literatura Random House)

Una obra honesta que ensenya una manera de viure, de gaudir el silenci i de mesurar el temps. Ambientada la història entre un cimal i una cabana, amb el relat d'una amistat entre dos nois en un poble dels Alps italians. Un viatge on recorren una aventura espiritual, plena de fugides i de temptatives de tornar.

La princesa promesa, William Goldman (Àtic dels llibres)

El llibre original que va donar lloc al gran clàssic del cinema dels 80. Una història d’espadatxins i de combats, d’amors veritables, d’odi immortal i de venjances despietades. Amb gegants, un munt de malvats i d’herois, cinc o sis dones belles, monstres bestials i altres d’amables, i moltes aventures, fugides i captures.

Taxi. Carlos Zanón (Salamandra)

Set dies i sis nits en taxi, la particular odissea mundana del protagonista del darrer llibre de Zanón. La força narrativa, el ritme hipnòtic, la música que ressona, i un personatge literàriament enorme com Sandino.

El hundimiento del muelle, Mark Haddon (Malpaso)

L'autor d'El curiós incident del gos a mitjanits torna amb el primer dels relats que conformen les nou històries de Mark Haddon. Una obrar que és ina reivindicació de la imaginació i d'una literatura que diu molt més del que explica.

Actes humans, de Han Kang (:Rata_)

Al maig del 1980, a la ciutat de Gwangju l'exèrcit va sufocar una revolta popular provocant milers de morts. Actes humans reviu aquells fets terribles a través de les experiències de set personatges diferents: la tortura, la por, l'angoixa de no trobar els desapareguts, el dol, el sentiment de culpa del supervivent, els malsons, les ferides, les seqüeles, els retrobaments.

Solenoide, Mircea Cartarescu (Edicions del Periscopi)

Per a lectors valents, que vulguin endinsar-se en una obra bestial de l'autor romanès més prestigiós del moment, etern candidat a ser el primer escriptor del seu país en guanyar el Nobel. Una obra magna, una recreació del que hauria estat la vida d’un escriptor fracassat.

Que vol foc Mr. Churchill?, Koldo Izaguirre (Lleonard Muntaner)

Narracions amb una confluència entre llenguatge literari i cinematogràfic d’una complexitat i bellesa desbordants que fan de Que vol foc, Mr. Churchill? una de les obres més fascinants de la narrativa basca recent.

Deliri d'amor, Alda Merini (Prometeu)

Un llibre on l'autora transforma la seva pròpia història en una crònica interior en prosa lírica, paradoxalment lúcida. Temes universals com l’amor, la vida, la mort o el pas del temps prenen en la seva escriptura formes que són tot contundència i brevetat.

Els boscos de Ravel, Michel Bernard (LaBreu)

Una prosa exhuberant i d'extrema sensibilitat per evocar la colpidora experiència humana i musical del compositor Maurice Ravel durant la Gran Guerra fins arribar al final dels seus dies. La novel·la ha rebut el premi Livres et Musiques 2015 del festival de Deauville.

Les aventures de Sherlock Holmes, I, Arthur Conan Doyle (El cercle de Viena)

Primer volum de l'obra dedicada al detectiu més famós de la literatura, ara renascut en català. El primer dels relats que s’apleguen en aquest volum, Escàndol a Bohèmia, va catapultar a la fama el personatge i també la de Conan Doyle.

L’ordre del dia, Éric Vuillard (Edicions62 / Tusquets)

El Premi Goncourt 2017 és un relat brillant i inquietant sobre els inicis de la Segona Guerra Mundial i la implicació dels industrials en l’ascens de Hitler al poder. Éric Vuillard narra a través de diversos episodis desconeguts el que realment va passar just abans de l’annexió d’Àustria. Un relat que situa el lector com el principal intèrpret de la Història.

Els desposseïts, Ursula K. Le Guin (Raig Verd Editorial)

Un clàssic de la ciència-ficció, reclamada com la millor literatura des del feminisme i des de la construcció de la primera utopia que no està basada en un imperi.  Una novel·la d'una profunda crítica social i política, escrita amb l’habilitat i el detallisme del que només és capaç Le Guin.

Istanbul, Istanbul, Burhan Sönmez (Periscopi)

Una obra sobre la creació, de la compassió i del triomf de la imaginació, on Burhan Sönmez explica la història de quatre presoners (l’Estudiant Demitray, el Doctor, Kamo el Barber i l’Oncle Küheylan) que seuen al calabós. Quan no són torturats, per passar l'estona s’expliquen històries plenes d’humor i tendresa sobre la ciutat.

Eros gai (Adesiara)

Un llibre excepcional, per primer cop en català. Entre els quinze llibres que apleguen tradicionalment l'Antologia Palatina, excel·leix aquest, amb el bo i millor de la poesia eròtica de l’antiguitat, amb tots els matisos i una profunda sensibilitat.

Lucy, Jamaica Kincaid (Les Hores)

La Lucy és una adolescent caribenya que arriba als Estats Units per treballar d’au-pair a casa d’una família de classe mitjana. Tot és nou per a ella: el clima, les relacions humanes, l’entorn. En Lewis, la Mariah i les seves quatre filles són una família gairebé perfecta: guapos, rics i aparentment feliços. Tot i així, la Lucy començarà a trobar esquerdes en la seva impecable façana.

El cor de les tenebres, Joseph Conrad (Sembra Llibres)

Un dels grans clàssics de la literatura universal prologat per Albert Sánchez Piñol, que descriu el viatge del capità Marlow pel riu Congo en cerca del misteriós Kurtz, el cap d’una explotació d’ivori. Un dels testimonis més brutals del sistema colonial.
 

Najat El Hachmi publica «Mare de llet i mel», la seva darrera novel·la Foto: Mariona Batllés


El ferrocarril subterrani, Colson Whitehead (Random House / Periscopi)

Una peça esplèndida que ens il·lumina de principi a fi, en una aventura que sacseja i enganxa. La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d’una agressió, decideix emprendre una fugida amb el ferrocarril subterrani, mitjà de transport clandestí.

Un tramvia anomenat desig, Tenesse Williams (Adesiara)

La filla d’una família de rics terratinents d’un poble del sud dels Estats Units, arriba a un dels barris més degradats de Nova Orleans, on la seva germana petita viu miseriosament amb Stanley Kowalski, un rauxós immigrant polonès de maneres rudes i tracte bestial. La visita es converteix en una bomba de rellotgeria que acaba esclatant de forma brutal.

En estat natural, Charlotte Wood (Les Hores / Lumen)

Dues dones es desperten d’un somni confús, empresonades en una propietat situada enmig d’un desert. Desconegudes entre elles, no saben on es troben ni com hi han arribat, elles, i les altres vuit noies que també hi estan tancades. Una reflexió sobre la violència que pateixen les dones.

Trilogía de la guerra, Agustín Fernández Mallo (Seix Barral)

Una novel·la sobre la cara B del nostre segle, guanyadora del Premio Biblioteca Breve 2018. Un enorme calidoscopi de narracions que esclaten en un insòlit, però acurat i precís, retrat del segle XX i els inicis de l'encara més desconcertant segle XXI.
 
Wonder. R.J. Palacio, en traducció d'Imma Falcó (La Campana)

És el long-seller que voldria qualsevol editorial. Aquest hivern ha tornat a reviure, gràcies a la pel·lícula interpretada per Julia Roberts, que ens explica la vida de l'Auggie, un nen que ha nascut amb una greu deformació a la cara i va a l'escola per primer cop amb deu anys.

La extraordinària família Telemacus, Daryl Gregory (La Campana /Blackie Books)

Una novel·la familiar delirant i escrita amb humor. En plena dècada dels setanta L’Extraordinària Família Telemacus triomfa mostrant les seves habilitats pels escenaris de tot el país, fins que un dia s’estrenen a la televisió i passa una cosa imprevista que estroncarà per sempre la seva carrera al món de l’espectacle.

Un amor, Alejandro Palomas (Destino)

Darrer Premi Nadal, Un Amor explica com al reduït univers familiar d'Amalia, l'engranatge es mou al ritme de les emocions. És una família típica i real, que arriba al seu gran punt en un dia culminant.

La dona pèl-roja, Orhan Pamuk (Més llibres / Literatura Random House)

Als afores d'una ciutat propera a Istanbul, un mestre constructor de pous i el seu nou aprenent són contractats per trobar aigua en una terra erma. I mentre excaven a mà metre a metre, desenvolupen un vincle paternofilial que cap dels dos ha experimentat mai.

Corre, pare, corre!, Kim Ae-ran (Godall)

A la tradició coreana, la figura del pare té un paper molt important: és el centre de la família en una societat extremament patriarcal. Què passa, doncs, quan falta aquest pilar? Aquest és un recull de contes que giren a l’entorn del pare absent o que ha dimitit de la seva funció, des del pare que corre, fins al que apareix per sorpresa a casa amb una bossa de mandarines.

Antes del huracán, Kiko Amat (Anagrama)

Kiko Amat torna amb una obra trista i hilarant, que parla de ser diferent i d'estar fotut en un poble de la perifèria barcelonina, amb humor i melancolia. Una història inoblidable de bogeria, família, classe obrera i amistat al paisatge desfet de l'extraradi.

La dificultat de ser, Jean Cocteau (Quid Pro Quo)

Més enllà del "bell mig del camí de nostra vida" que pregonava Dante, passats els cinquanta, Cocteau emprèn la redacció d'una mena d'autobiografia molt peculiar, on fa un repàs a tots aquells aspectes més destacats de la seva extensa experiència vital.

Records, memòria i nostàlgia
Vincles ferotges. La dona singular i la ciutat. Vivian Gornick (L'Altra)

Un volum que aplega dos esplèndids llibres de memòries d'una de les veus més lúcides de la crítica i l’assaig contemporani. L'un, Vincles ferotges, publicat l’any 1987, construït a partir de converses, records i discussions entre l'autora i la seva mare. L'altre, del 2015, La dona singular i la ciutat, sobre l’amistat, el feminisme i el fet de ser dona, soltera i sense fills.

Prohibido nacer. Trevor Noah (Blackie Books)

El somriure, com a millor antídot per a la injustícia. Les memòries d'una de les estrelles de la televisió dels EUA, des dels seus orígens a Sud-Àfrica, fins a ser una dels noms més populars de l'stand-up comedy. I sense dramatismes, però amb tota la cruesa i sinceritat.

Avui he deixat la fàbrica, David Monteagudo (:Rata_)

L''èxit li va venir ja gran, passada la quarantena, mentre treballava en una fàbrica de cartrons. Potser això explica que no li hagi pujat al cap. Ara publica una obra molt especial en la seva trajectòria, una mena de "diari de companyies i soledats", un compendi de microrrelats que funcionen com finestres al pensament del propi autor.

Tot Messi, Jordi Puntí (Empúries)

Els fascinants exercicis d'estil (futbolístic) de Jordi Puntí sobre Messi, el millor jugador de tots els temps. Els nens i nenes volen ser Messi, la seva samarreta és la més venuda i els vídeos dels seus gols i jugades són els més vistos a Youtube. Una essència genial captura en paraules.

Jo també cantava l'Estaca, Josep Maria Bunyol (Ara Llibres)

Crònica sentimental d’uns anys de rebel·lia que crèiem superats, però tornen com les modes. Si més no, pel que fa a la política. Hi ha altres referents que mai no ens han deixat del tot, perquè són al moll de l’ós de diverses generacions i brillen més en el record. La Trinca i l’Ona Laietana; Rin Tin Tin i Pippi Calzaslargas; Pumby i La familia Ulises; entre molts d'altres.

Clàssics catalans recuperats
Tots els contes 1, Víctor Català (Club Editor)

Primer dels quatre volums de Víctor Català que aplega els reculls Jubileu (1951) i Vida mòlta (1950), els últims escrits per Caterina Albert durant el bienni 1948-1949, en una precisa edició de Blanca Llum Vidal. De la mateixa editorial, també la reedició ampliada d'El mar, de Blai Bonet, i l'imprescindible La Mort i la Primavera, de Mercè Rodoreda.
 

Josep Maria Espinàs. Foto: Adrià Costa


Combat de Nit, Josep Maria Espinàs (La Campana)

Publicada l'any 1959, de seguida es va convertir en un referent del reporterisme fet novel·la. Escrita amb gran fluïdesa i agilitat narrativa, Espinàs hi explica l'epopeia d’un camioner: un tros de vida normal narrada amb l'enginy literari del gran autor clàssic viu de la nostra literatura.

Novel·les (II), Francesc Trabal (Quaderns Crema)

Francesc Trabal és un dels narradors més brillants de la literatura catalana. D'ironia sagaç i un humor absurd i corrosiu, que captura la buidor i la insatisfacció en les relacions humanes dins la societat benestant de principis del segle XX. El volum aplega les seves darreres aventures literàries, entre les quals Vals, considerada la seva gran obra mestra.

El dia que va morir Marilyn, Terenci Moix (Edicions 62)

Edicions 62 reedita el llibre en motiu dels 15 anys de la mort de l'autor. Un "manifest generacional" i un relat que transita per la cultura de masses i el món del cinema, amb l'homosexualitat exposada per primera vegada en la literatura catalana. Peces que conformen una obra singular, referencial i absolutament vigent.

Monòleg del perdó, Enric Casasses (Males Herbes)

Un original del 2004, que el poeta Enric Casasses va escriure expressament per a l'actriu Laia Mendoza, i que es va estrenar a la sala Planeta de Girona el mes novembre d'aquell any. Complex de dir tècnicament, on veiem una actriu real que agafa un text que existeix, per veure què es pot fer en un teatre. Una raresa esplèndida en una edició magnífica.

Infant dels grans, Manuel de Pedrolo (Comanegra)

L'únic llibre inèdit de Manuel de Pedrolo, que va regalar a la seva filla Adelais quan aquesta tenia quinze anys i que ara recupera Comanegra. Un autor que es mostra còmplice, íntim, personal i proper. També a la mateixa editorial, la recuperació de La terra prohibida i de L'emperador, el llibre maleït de Jordi Coca.

Quim / Quima, Maria Aurèlia Capmany (Males Herbes)

Les aventures d'un personatge fascinant i fantàstic, a tots nivells, que viu a través dels segles canviant de condició sexual. Arribat a la Barcelona de l’any 1000, viurà diferents períodes de la història catalana: de company de Jaume I en la conquesta de les Balears a fotògraf a la ciutat en plens anys 30. A la mateixa editorial, també Els orangutans, el gran clàssic de Joaquim Carbó reeditat cinquanta anys després de la seva publicació.

La mort i la primavera, Mercè Rodoreda (Club Editor)

La mort i la primavera arriba en una nova edició que pretén que el públic català "oblidi l'Aloma o el Mirall trencat de l'escola i que sàpiga que Rodoreda és una altra cosa". Ras i curt, que l'autora té una dimensió que escapa a la postal costumista, que tantes lectures esbiaixades ha comportat. Un llibre impressionant i estremidor, que ens parla, amb tota la potència possible dels grans clàssics, del present.

Llibres que agiten consciències
Per combatre aquesta època, Rob Riemen (Arcàdia)

Un llibre que recull dos assaigs breus, que són un sol crit d’alerta sobre el feixisme, tan latent arreu del món en l'actualitat per culpa del ressentiment que tenyeix les nostres democràcies de masses i que ha donat peu al fenomen del populisme. Un assaig com un cop de puny, en un discurs que remou de dalt a baix. Per llegir, pair i actuar.

Ciutat princesa, Marina Garcés (Galaxia Gutenberg)

Marina Garcés és tota una referència del pensament contemporani. Figura respectada, escoltada i llegida, ara presenta un relat en primera persona sobre les vivències polítiques que van de l'octubre de 1996 i a l'octubre del 2017. Del desallotjament del Cine Princesa, fins al referèndum de l'1-O. Amb una pregunta clara: què hem après en tot aquest temps?

Teoria King Kong, Virginie Despentes (L'Altra Editorial)

"Escric des de la lletjor i per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les malfollades, les infollables, les histèriques, les tarades, totes les excloses el mercat de la bona noia". Així arrenca aquest manifest feminista combatiu i demolidor, que ataca sense pèls a la llengua el discurs sobre el matrimoni, la maternitat i altres temes tan polèmics com la violació, la prostitució i la pornografia. Imprescindible.

La guerra no té cara de dona, Svetlana Aleksiévitx (Raig Verd)

Arriba en català una de les millors obres de la Nobel de Literatura del 2015, on mostra una perspectiva de la guerra ignorada fins al moment: el del prop d'un milió de dones que també van combatre a la Segona Guerra mundial amb l'Exèrcit Roig i que la història sempre ha ignorat o, directament, silenciat. Records i testimonis d'una experiència al límit.
 

Sergi Vicente Foto: Adrià Costa


Xina Fast Forward, Sergi Vicente (Ara Llibres)

En els darrers temps, la Xina ha entrat a la primera divisió del poder mundial, patint transformacions econòmiques i socials vertiginoses difícils de pair i, si no hi vius, d'entendre. Aquest llibre de Sergi Vicente és un retrat íntim del país i d'una societat amb dèries i anhels de justícia, amb contradiccions i virtuts.

Mira'm als ulls, Míriam Hatibi (Rosa dels vents)

Míriam Hatibi relata en primera persona la construcció d'una identitat plural, tot donant pes i sentit a conceptes tan tergiversats com "integració", "assimilació", o "convivència". A partir de la seva pròpia experiència, l'activista es mostra propera, còmplice i aguda per desmuntar tòpics, per anul·lar tots els arquetips que tenim establert sobre les diferències i la diversitat.

La història de John Carlos (Sembra llibres)

Qui no recorda la imatge de John Carlos i Tommie Smith amb els punys alçats al podi del Jocs Olímpics de Mèxic 1968? Però, qui eren aquells dos atletes? I, sobretot, quines van ser les brutals conseqüències que van patir? Per saber-ho tot, Sembra publica les memòries de John Carlos, escrites amb el periodista Dave Zirin.

Coses que poden i no poden dir-se, Arundhati Roy i John Cusack (Tigre de Paper)
 
Us imagineu reunir l'actor John Cusack, l’escriptora Arundhati Roy, el responsable de la filtració dels Papers del Pentàgon Daniel Ellsberg i Edward Snowden? En secret, es van reunir en una habitació d’hotel de Moscou, d'on van sorgir les converses d'aquest llibre. Sobre la condició d’imperi dels Estats Units, el significat de les banderes i el patriotisme, i sobre com el capital pot creuar fronteres, però les persones, no, entre d'altres.

Per qui vulgui entendre l'1-O
Los entresijos del proces, Oriol March (Catarata)

Oriol March, periodista de política de NacióDigital, presenta un relat exhaustiu d'allò succeït entre el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del Parlament. L'obra analitza els fets en detall, exposa el posicionament dels actors principals, parla sobre les pressions d'un grup d'empresaris perquè no es tirés endavant la DUI, i explica com van viure els membres del Govern la presó i l'exili. Imprescindible per tenir un narració acurada dels fets.

Operació urnes, Xavier Tedó Gratacós i Laia Vicens Estaran (Columna)

El llibre que recull l'odissea clandestina de l'1-O, escrit pels periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó, que relaten el trepidant trajecte que van fer les urnes del referèndum des de la Xina als col·legis electorals gràcies a una xarxa de ciutadans anònims. Unes urnes que va pagar un català de la seva butxaca, abonant els 100.000 euros dels receptacles de la votació.

Dies que duraran anys, Jordi Borràs (Ara Llibres)

Un llibre per tenir, per regalar, per fer memòria, i per emocionar-se amb els fets de l'1-O, que quedaran gravats per sempre a la retina de diverses generacions de catalans. Un llibre de fotografies amb textos d'autors com Jenn Díaz, Raül Garrigasait o Jordi Lara.

Vam fer un referèndum, Andreu Pujol (Saldonar)

Com es va preparar i organitzar l’1-O? Andreu Pujol Mas fa a Vam fer un referèndum un repàs cronològic de tot el que va passar en una campanya condicionada per la persecució policial i la vulneració dels drets més fonamentals.

Per la llibertat! (Ara Llibres)

Un llibre que conté les cartes obertes dels presos polítics i els exiliats, així com també una bona mostra dels escrits que els han adreçat escriptors i periodistes com ara Jordi Basté, Jordi Borràs, Núria Cadenes, David Fernàndez, Albert Om i Eva Piquer, entre molts d’altres. El volum s'obre amb un pròleg de Susanna Barreda i Txell Bonet en forma de cartes creuades.
 

Agnès Marquès Foto: Albert Alcaide


Obres il·lustrades
El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya, Prats i Padilla (Comanegra)

Un luxe de llibre, acurat i bellíssim. Un volum que recull els paratges màgics de la nostra geografia, i que demostra que la realitat no és el que els sentits ens inviten a creure. I que també deixar clar que els paratges de llegenda catalans són també una manera poètica d’entendre’ns.

Els guapos són els raros, Agnès Marquès (Bridge)

Agnès Marquès posa en paper les experiències viscudes i sentides al programa La gent normal, un dels darrers èxits de la televisió pública catalana. Textos breus, concisos i poètics que recullen unes experiències singulars, intenses i intransferibles, acompanyats d'obres dels millors il·lustradors joves del país.

La nena que volia dibuixar, Roser Capdevila (Angle)

Roser Capdevila ens ofereix un retrat esplèndid de la vida quotidiana durant el primer franquisme: manies, aficions i rutines familiars, l’educació de les noies i la grisor de l'escola, amb la religió tan present arreu. Dibuixos marca de la casa amb textos que transformen els records particulars en vivències universals.

El procés explicat als idiotes, Roger Pelàez (Males Herbes)

Una obra d'art que rebenta totes les convencions establertes. Una explosió de transgressió, lucidesa, impertinència i d'anàlisi afinada situada ben lluny de la centralitat i del camí rectilini de l'oficialitat. I un autor que posa el llistó molt alt a les cròniques –humorístiques, o no– d'un dels moments més excepcionals de la història recent.

Por el olvido, Paula Bonet i Aitor Saraiba (Lunwerg)

Bonet i Saraiba uneixen esforços i talent per fer aquest llibre-homenatge a Roberto Bolaño, un dels clàssics moderns imperdibles de la literatura. Un llibre per degustar, per gaudir, per meravellar-se, per reflexionar i que fa venir ganes de llegir i de saber.

L'amor després de l'amor, Marc Pallarés i Laura Ferrero (Bridge)

El manual indicat per a l'individu cultural modern. Un llibre que explica com les ruptures, el despit o el desig poden convertir-se en obres d'art. Il·lustracions i textos que eleven l'esperit, que il·luminen i que escalfen, en una manera d'entendre l'art com un element clau a l'hora de superar el dolor.