​Uns 40 joves pateixen una intoxicació per monòxid de carboni a Sant Hilari Sacalm

El mal funcionament d'un generador s'apunta com la causa i tots els afectats ja tenen l'alta

Redacció
15 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:53h
Un total de 41 joves, dels quals 35 menors d'edat, s'han vist intoxicats per monòxid de carboni la matinada d'aquest diumenge en una casa de colònies als afores de Sant Hilari Sacalm (la Selva). El grup estava format per 57 menors d'entre 11 i 17 anys i per 11 monitors majors d'edat, tots ells d'un agrupament escolta de Viladecans (Baix Llobregat) que passava uns dies a la zona.

Un dels responsables és qui donat l'alerta al 112 en veure diverses persones marejades sense motiu aparent, i els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís a les 2.16 hores. Els afectats han estat evacuats a diferents centres hospitalaris de la zona, tot i que sembla que cap d'ells ha patit una intoxicació greu. La resta dels joves que han resultat il·lesos, un total de 27 persones, han estat traslladats al pavelló municipal de Sant Hilari Sacalm, on han estat atesos i han passat la nit.

Tot plegat ha estat conseqüència del mal funcionament d'un generador que ha començat a treure fum a quarts de tres de la matinada. Un dels monitors s'ha adonat que alguns dels menors estaven marejats i ha alertat als equips d'emergència. Com que la casa de colònies (Can Burgada) es troba en una zona de difícil accés, s'ha fet més complicat poder-los evacuar.

14 joves (12 menors i 2 monitors) han estat atesos a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, 11 a l'Hospital Santa Caterina de Salt (10 menors i 1 monitor), 8 a l'Hospital General de Vic (7 menors i 1 monitor) i 8 a l'Hospital de Palamós (6 menors i 2 monitors).

En aquest darrer hospital, que disposa de cambra hiperbàrica, han traslladats les persones amb signes aparents de més gravetat. Malgrat això, i a l'espera dels resultats mèdics de cadascun dels pacients, sembla que cap d'ells ha patit una intoxicació de caràcter greu els 41 joves han estat donats d'alta durant el dia. Els últims quatre que quedaven ingressats a l'hospital Santa Caterina de Salt han rebut l'alta a la tarda un cop superada la gasometria a la qual s'han sotmès.

Fins al lloc dels fets s'han desplaçat 4 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 10 patrulles dels Mossos d'Esquadres i 11 unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Entre tots els vehicles s'ha traslladat els joves fins a centres hospitalaris per rebre la primera assistència i fer una valoració del seu estat de salut.

Els Mossos ho investiguen

Un cop passat el succés els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per determinar les causes de l'incident. Tot apunta, però, a que el generador no ha funcionat normalment i ha provocat que els joves s'intoxiquessin. Segons ha explicat Veciana, Can Burgada és un espai que no compta amb llum i, per això, el grup hauria fet ús del generador.

Durant tot el matí i migdia d'aquest diumenge, els pares dels joves han anat arribant al Pavelló Esportiu de Sant Hilari Sacalm, a buscar els que no havien quedat afectats per la intoxicació. L'Ajuntament ha posat a disposició aquesta instal·lació fins que les famílies de tots els menors han pogut arribar.

A la zona també s'hi ha acostat el regidor de seguretat de l'Ajuntament de Viladecans, Anselmo Sánchez, que ha vingut a donar suport als joves i als seus pares. Sánchez ha explicat que hi ha hagut "moments de nervis", perquè algunes famílies tenien un dels fills a l'hospital i l'altre al pavelló de Sant Hilari.