Ple de l'Ajuntament de Girona

Girona sancionarà les empreses que tallin la llum indegudament

La moció de la CUP aprovada al ple d'avui de l'Ajuntament de Girona, amb l'única abstenció del PP, advoca per formalitzar que l'Oficina de Pobresa Energètica deixi de ser pilot i esdevingui un servei estable i públic

, Girona | 09/04/2018 a les 21:59h
Arxivat a: Política, Ple de Girona, moció, CUP, Laia Pêlag, llum, energia, subministraments
Laia Pèlag ha defensat la moció aprovada al ple d'aquest dilluns 9 d'abril. | @girona_cat.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest dilluns, 9 d'abril, una moció que ha presentat la CUP per a sancionar les empreses subministradores de llum pels talls indeguts que efectuï als ciutadans. La moció ha rebut el suport de tots els grups municipals, tret de l'únic vot del PP, que s'ha abstingut.

Laia Pèlag, en nom dels cupaires, ha explicat que malgrat que el problema de la pobresa energètica ve de lluny, el cas de l'anciana de Reus que va morir com a conseqüència de patir aquest fenomen va fer que es convertís en un tema públic. "A la ciutat de Girona hem sigut molts els grups i les entitats que hem reclamat que s'abordés la pobresa energètica com una problemàtica central de moltes gironines i gironins i, fruit d'aquesta pressió, finalment l'Ajuntament de Girona va instal·lar una prova pilot d'Oficina de Pobresa Energètica al barri de Santa Eugènia. Un punt que porta funcionant uns mesos amb una demanda elevada i que caldria formalitzar de manera definitiva el més aviat possible".

Tanmateix, segons la CUP l'Ajuntament de Girona no ha liderat malauradament a nivell de país les polítiques per garantir l'habitatge i lluitar contra la pobresa energètica com sí que han fet altres poblacions com Badalona, Sabadell o, fins i tot, Barcelona. De fet, malgrat l'anunci d'ara fa unes setmanes de l'inici dels treballs per a un Pla Local d'Habitatge, el cert és que aquests no han començat ni amb l'oposició ni amb les entitats, les xifres parlen d'un increment constant i exponencial del preu del lloguer a la ciutat, la notícia que l'Ajuntament començaria les expropiacions de 29 habitatges buits de bancs i promotores (maig 2017) ha quedat paralitzada, les crítiques a l'especulació immobiliària creixen dia rere dia i, en l'àmbit de la pobresa energètica, no s'han pres mesures per sancionar les multinacionals energètiques que prioritzen els seus beneficis als mínims dignes de vida de la gent.

La proposta acordada al ple d'avui, inclou aquests punts:
  1. Iniciar un procediment per sancionar les empreses subministradores de llum quan aquestes realitzin talls indeguts a gironins i gironines a través de l'actual Punt d'Informació Energètica i els serveis jurídics de l'Ajuntament.
  1. Iniciar de forma immediata el treball per concretar un Pla Local d'Habitatge que segueix encallat i sense que puguem conèixer com es redactarà ni quina participació de les entitats tindrà.
  1. Garantir que el proper pressupost municipal tindrà un increment en les polítiques públiques d'habitatge i de lluita contra la pobresa energètica.
  1. Formalitzar que l'Oficina de Pobresa Energètica deixarà de ser pilot per convertir-se en un servei estable i públic de l'Ajuntament de Girons.
  1. Estudiar la possibilitat que aquesta Oficina tingui descentralitzacions en altres barris de la ciutat.
Aquí es pot veure un resum de la moció fet per Laia Pèlag i Lluc Salellas:
  Altres acords aprovats per unanimitat

El ple d'avui també ha aprovat per unanimitat una moció presentada per ERC-MES per a potenciar el servei municipal d'emprenedoria. Segons l'acord, es tracta d'establir espais i eines de coordinació entre Girona Emprèn i la resta de serveis d'emprenedoria, públics i privats, que s'ofereixen a la ciutat, estudiar les necessitats del servei i augmentar la seva dotació pressupostària en els pressupostos per al 2019, per tal de cobrir aquestes necessitats. La moció també insta a presentar un projecte municipal propi, abans de final d'any, per fomentar l'economia social i solidària, i per a fomentar el cooperativisme, i preveure'n la consignació pressupostària de cara al 2019 –i preveure'n la consignació pressupostària de cara al 2019.

També s'ha aprovat un altra moció, aquesta presentada pel PSC, per a l'establiment de mesures per afavorir la inspecció tècnica dels edificis de la ciutat de Girona, pensada especialment per a les llars més vulnerables. Efectivament, en l'acord pres es proposa crear una nova partida per als Pressupostos 2019 amb recursos municipals per a ajuts a l'habitatge digne i la rehabilitació a la ciutat de Girona, quan s'acrediti per informe de Drets Socials situacions de vulnerabilitat econòmica (segons la proposta inclosa en el treball de la Cooperativa La Col); i, establir les bases d'una línia de subvencions per la redacció de l'informe de la inspecció tècnica (ITE) en casos de vulnerabilitat socioeconòmica.


 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una ampolla de Dalsy . | Facua.
01/01/1970
Un error en el prospecte i la «ruptura d'estoc}» obliguen a retirar milers d'unitats del remei de les farmàcies espanyoles
Un home amb un nas de pallasso, a la fiscalia de Tarragona | Jonathan Oca
01/01/1970
Convocatòria en suport del pallasso i regidor Jordi Pessarrodona
Xavir Sardà, aquest dilluns a la tarda durant l'entrevista amb NacióDigital | Albert Alcaide
01/01/1970
El periodista afirma en una entrevista a Nació Digital: "No em mortifica la independència, sinó com ho aconsegueix" | "Som molts, tenim raó i el món ens la donarà... Aquesta tripleta ens ha fallat moltes vegades", adverteix el comentarista polític
L'Innovahub és un espai de trobada de startups i professionals de l'ecosistema digital i tecnològic. | Gas Natural Fenosa
01/01/1970
Responsables d'empreses innovadores expliquen l'experiència de participar al projecte Innovahub impulsat per Gas Natural Fenosa
01/01/1970
La festa va aconseguir sobreposar-se al clima d'excepció i l'amor i els llibres van saber conviure amb la justa reivindicació política. Avui també són notícia Martí Gironell, Laia Vicens i Xavi Tedó, la mesa del Parlament, Xavier Sardà, el salt d'Unió a Masterchef, l'aixecament irlandès de Pasqua i Josep Borrell