Museus

La Diputació recolza el Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

Per contra, la CUP es mosta contrària que es pagui part de la construcció i critica que l’equip de govern promogui un model cultural «elitista»

per Redacció , 5 d'abril de 2018 a les 14:47 |
Pere Vila, Carmen Cervera i Carles Motas durant ll'anunci fet a la Diputació de Girona. | DDGI.
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mentre la Diputació de Girona es compromet a donar suport al futur Museu Carmen Thyssen com a projecte de gran rellevància cultural, que es farà al monestir de Sant Feliu de Guíxols i que es preveu que obri les portes el 2020, la CUP s'hi ha mostrat contrària i ha lamentat que en cap moment s’hagi informat la ciutadania de la voluntat del projecte, tot criticant que el president de la Diputació no hagi volgut fer públic l’import total compromès com a institució, que segurament serà «milionària».

La baronessa Thyssen té un volum important d’obres de pintura catalana que poden anar a Sant Feliu de Guíxols, com ara La catedral dels pobres, de Joaquim Mir, i Mediterráneo, de Joaquim Sunyer, així com peces de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Ramon Martí Alsina, Urgell, Eliseu Meifrén i Josep Amat, entre d’altres, tal com s’ha fet públic en els darrers mesos. La cessió es fa gratuïtament per un termini de vint anys.

 
Durant la presentació als mitjans, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat que «aquest museu és un projecte local que esdevindrà un referent de tot el territori i tindrà un abast mundial. Agraïm l’aposta de la baronessa per casa nostra. Diferents administracions capitalitzarem aquesta idea nostrada de fer costat a la cultura».

 
L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha agraït que Sant Feliu de Guíxols «formi part de la Galàxia Thyssen, juntament amb Madrid, Andorra i Màlaga. És un pol importantíssim des del punt de vista del turisme cultural, més enllà de l’oferta de sol i platja».

 
Carmen Cervera, baronessa Thyssen, ha assenyalat que «tots els quadres catalans de la Col·lecció Thyssen seran al museu de Sant Feliu de Guíxols. Hi haurà cooperació entre tots els museus Thyssen». I ha destacat la seva relació amb les comarques gironines: «Són el millor lloc del món per viure. Estic convençuda que el museu tindrà un impacte molt important a Sant Feliu de Guíxols, que tant estimo».
 
Finalment, Pere Vila ha valorat que «el fet de prendre part en la construcció del Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols i també de formar part del patronat que gestionarà el museu són un orgull per a les comarques gironines», i ha destacat que «amb aquesta aposta, el patrimoni artístic de les comarques gironines i del conjunt del país fa un pas de gegant».

La CUP s'hi mostra contrària

Per la CUP, el finançament del Museu Thyssen és un clar exemple de l’aposta de la Diputació per un model cultural «elitista» i de grans festivals, en contraposició a l’ajuda de petits projectes de base que tinguin l’objectiu d’acostar la cultura a la societat.

A la vegada, la CUP ha volgut recordar que l’anunci de la Diputació no ha anat acompanyat d’un pla de viabilitat econòmica que justifiqui la despesa anunciada.

Per al diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, "no seria el primer cop que la Diputació fa inversions milionàries en projectes privats sense saber si aquests tindran un retorn a la societat".

Per la seva banda, el regidor de la CUP a Sant Feliu de Guíxols, Aniol Negre, ha volgut recordar que "el Museu Thyssen provocarà i ja està provocant el desmantellament del Museu d'Història de la ciutat" pel que "destinar diners en un museu privat no repercutirà de forma positiva al poble".


 

 

Participació