Vins i Licors Grau

​La principal vinacoteca d’Europa torna a créixer a l'Empordà

Vins i Licors Grau amplia les instal·lacions i reforça el canal online | Estrenen un celler amb anyades antigues de veritables joies | Esperen tancar el 2018 amb una facturació de 60 milions d’euros

Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La companyia empordanesa Vins i Licors Grau, dedicada a la venda de vins, licors i destil·lats, ha invertit 3,5 milions d’euros en un nou magatzem climatitzat de 1.200 m², en l’ampliació de la seva vinoteca en 500 m² i en la creació d’un espai subterrani de 400 m² dedicat a realitzar presentacions i degustacions de producte, així com un celler d’anyades antigues de veritables joies que van dels anys 20 als anys 80 del segle passat.
 

Aquests nous espais se sumen als 15.000 m² amb els que compta la zona edificada i d’aparcaments, els 1.200 m² de la vinoteca i els 8.000 m² dels magatzems de Palafrugell i Figueres.
 
L’ampliació de les instal·lacions de la companyia va acompanyada d’una forta aposta per reforçar el canal online (gairebé el 10% de les seves vendes). Tenen un espectacular magatzem robotitzat i s’han convertit en la principal vinacoteca d’Europa (disposant d’una capacitat màxima per a fins a 120.000 ampolles). Compten amb una cartera d’uns 3.000 clients, i les seves vendes online estan experimentat un increment del voltant del 20% de forma anual.

La companyia familiar Vins i Licors Grau és un dels principals distribuïdors d’Espanya. El 2012 van rebre el Premi a la Millor Distribuïdora Independent. Van tancar el darrer exercici amb unes vendes de 52 milions d’euros, 6 dels quals corresponen a les vendes online. La previsió de l’empresa, amb una plantilla que no arriba als 50 treballadors, és créixer fins als 60 milions d’euros aquest any, en part gràcies a l’impuls de les vendes online, que actualment es realitzen a països de tota la Unió Europea, principalment al Regne Unit, França i Alemanya. Venen a l’any 12 milions d’ ampolles que corresponen a 9.000 referències, una xifra que amb les noves instal·lacions es preveu ampliar fins a 12.000.

 

Celler d'anyades antigues


Com a novetat, amb l’ampliació s’han instal·lat dos dispositius Enomatic, dispensadors de vi a copes, en els quals s’ofereixen vins de la màxima qualitat, en les condiciones més òptimes. El magatzem climatitzat permet capacitat per a emmagatzemar més ampolles amb temperatura i humitat controlades.


El nou departament de preparació de Picking d’ampolles automàtic, mitjançant el sistema de magatzem robotitzat Miniload, representa una millora en l’eficiència del temps, permet preparar més comandes amb menys temps i també minimitzar els possibles errors. S’utilitza per la preparació de comandes online i per l’hostaleria i la restauració.

Segons s’afirma des de Vins i Licors Grau, “l’esperit innovador i la voluntat d’oferir un millor servei al client ha fet possible l’ampliació de les instal·lacions”, que han estat recentment inaugurades coincidint amb el 40è aniversari de la fundació de l’empresa.

4 dècades de música i vi

Vins i Licors Grau és una empresa familiar que té els seus orígens a mitjans del segle XX. La seva història es remunta al 1951, quan Miquel Grau i Lluís, pare de Jordi Grau i Dillet, obre les portes d’una bodega-taverna al carrer Palamós de Palafrugell on es venen i reparteixen a domicili vins a granel. Quinze anys més tard, al 1966, Jordi Grau, que per aquells temps era estudiant de música, s’involucra en el negoci familiar.

L’any 1969, per tal d’ampliar els seus estudis musicals, es trasllada a Barcelona per estudiar al Conservatori de Música. Per finançar-se els estudis compra caixes de vi que després revèn a Palafrugell. Així és com coneix Maria Dolors Segarra i Farré, filla de les Cases Roges del Penedès (Sant Cugat Sesgarrigues) que treballava en un establiment de representació de vins a Barcelona regentat per la seva família.
 

Família Grau


El matrimoni Grau-Segarra es va instal·lar a Palafrugell, on treballa al negoci familiar introduint-t’hi els productes embotellats. L’1 d’agost de 1977 Jordi Grau i Maria Dolors Segarra obren el seu propi negoci, unes noves instal·lacions de 1.200 m2 al carrer Manufactures del Suro de Palafrugell, dedicades a la distribució de vins i licors embotellats.

Durant la dècada dels 80, el negoci es va ampliant: creixen les instal·lacions i les distribucions de productes en exclusiva per tota la província de Girona. A principis del 1987, neix una empresa filial, la Distribuïdora Gironina, S.A. (DIGISA) que es dedica únicament a les distribucions en exclusiva. El mes de juny d’aquell any s’inaugura un magatzem logístic a Figueres amb l’objectiu de donar un millor servei a la zona fronterera i a l’Alt Empordà.

L’empresa continua creixent durant els 90 per fer el salt definitiu ja entrat el nou mil·lenni. Coincidint amb la incorporació de Sergi i Jordi Grau i Segarra, la nova generació, el 20 de maig de 2003 s’inauguren les actuals instal·lacions de Vins i Licors Grau amb 4.500 referències entre vins i licors que s’amplien amb poc temps fins a 9.000. Els dos fills del matrimoni Grau-Segarra mantenen la tradició musical del pare a través de les havaneres. Ja va dir Johann Wolfgang Goethe que Espanya és aquell bell país del vi i de les cançons.
Participació