Els CDR tornen a l'acció i tallen l'AP-7 a l'Empordà

L'independentisme es mobilitza de matinada per protestar per la detenció de Puigdemont i els empresonaments de dirigents independentistes | També han tallat la DIagonal de Barcelona

Tall de carretera a l'AP-7 a l'Alt Empordà
Tall de carretera a l'AP-7 a l'Alt Empordà | Martí Albesa
27 de març del 2018
Actualitzat a les 8:17h
L'independentisme civil, que podia semblar adormit, ha tornat a alçar-se per rebutjar la repressió de l'Estat. Els darrers empresonaments dels líders independentistes i la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya han agitat el carrer des de diumenge i, aquesta matinada, amb la discreció organitzativa que els caracteritza, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han portat la indignació col·lectiva un pas més enllà.

Aquests comitès tenen la intenció de prendre algunes de les principals carreteres de la xarxa viaria, en una acció que es podria allargar un mínim de 24 hores (els manifestants ja han col·locat tendes de campanya a la via). Entre aquestes hi hauria les principals entrades del país. De moment, un miler de persones han tallat l'AP-7 a Hostalets de Llers, a l'Empordà, a pocs quilòmetres de la Jonquera, pocs minuts abans de dos quarts de 7 del matí i en ambdós sentits de la marxa, a l'alçada de la sortida 3 de l'AP-7

En aquest punt ja hi ha retencions quilomètriques. Els vehicles es desvien per la sortida 2, els que van en sentit sud, i per la 4, els que ho fan en sentit nord. Podeu consultar l'estat de les carreteres en directe, aquí.

Uns minuts abans de les 8, els CDR també han tallat la Diagonal a Barcelona, a l'alçada de Maria Cristina. La mobilització pretén mostrar la protesta pel darrer embat judicial dirigit des de Madrid, que s'ha traduït en l'empresonament -de nou- de mig Govern i el setge contra el president de la Generalitat i la resta de líders sobiranistes exiliats.  
 

Tall de carretera a Hostalets de Llers, a tocar de Figueres. Foto: Martí Albesa

El tall provoca retencions. Foto: Martí Albesa
 

Fortes retencions a l'AP-7. Foto: Martí Albesa

 

Tall de carretera a Hostalets de Llers, a tocar de Figueres. Foto: Martí Albesa


Aquest dilluns al vespre els canals de comunicació interns dels comitès treien fum. Roba negra, gorro negre, armilla reflectant groga, calçat esportiu, mocador i frontal. Aquests eren alguns dels elements de la llista d'"imprescindibles" per a una nova acció que ha tornat a posar els CDR al capdavant de l'organització revolucionària de l'independentisme i ha tornat a materialitzar aquella consigna tan repetida de "els carrers seran sempre nostres".

Protagonistes de l'acció directa

Amb una pressió judicial menys asfixiant que a l'ANC i Òmnium, els CDR s'han obert pas com a protagonistes de l'acció directa. Els comitès treballen per portar a terme un full de ruta propi. De protegir el referèndum va passar, a partir de l'1-O, a la protecció de la República i la lluita per la seva implementació. 

Des d'aleshores, i tenint en compte el xoc que va suposar la convocatòria del 21-D, els CDR s'han anat activant amb més o menys intensitat mentre treballaven per apuntalar una mínima coordinació a escala nacional. Fins ara, que han decidit passar a l'ofensiva per liderar la mobilització.


 

Tall de carretera a Hostalets d'en Bas. Foto: Marti Albesa