Ple de Girona

El ple de Girona reprova les declaracions de Rajoy sobre la bretxa salarial

En la mateixa moció –rebutjada pel PP, amb l'abstenció de C's–, presentada per una associació de dones a través del PDECat, es demana la revocació de la designació de María Elósegui com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans per la seva manifesta incapacitat

per Xavier Borràs, 12 de març de 2018 a les 20:11 |
Anna Castellví ha presentat al ple aquesta moció de reprovació al president espanyol. | @girona_cat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Anna Castellví, en nom d'una associació de dones –encara no registrada–, ha presentat a través del PDECat –de què formen part algunes d'elles–, una moció, aprovada al ple de l'Ajuntament de Girona, per reprovar les declaracions del president del Govern espanyol sobre la bretxa salarial entre homes i dones, a més de demanar la revocació de la designació de María Elósegui com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans per la seva manifesta incapacitat.

El passat 24 de gener de 2018, en una entrevista concedida a un mitjà de comunicació, en la qual se li preguntava sobre les diferències salarials entre homes i dones, M. Rajoy va respondre: "Los gobernantes debemos ser muy cautos a la hora de saber cuáles son nuestras competencias y cuáles no, y desde luego, no hay ninguna que sea igualar salarios. Que el Gobierno empiece a fijar salarios de las empresas... No me vería yo diciendo lo que tienen que cobrar ustedes, por ejemplo, francamente", per després afegir "No nos metamos en eso".


L'altre fet lamentable que ha destacat Anna Castellví, i igualment motiu de la moció, és el recent nomenament com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) de la jutgessa espanyola María Elósegui, coneguda per les seves particulars i desafortunades teories com la següent: "Para curar al transexual lo que hay que hacer es ajustar su cuerpo a su identidad de género o realizar una terapia psíquica".

Per justificar el seu vot contrari, Concepció Veray (PP), ha manifestat que Mariano Rajoy ja es va retractar d'aquestes declaracions i ha aprofitat el recent cas de Lluís Salvadó per dir que la presentació de la moció és "cínica". D'altra banda, segons Veray la bretxa salarial s'ha reduït més de quatre punts en els cinc anys que fa que el PP governa a Espanya.


Elisabeth Riera (PSC) ha dit que hi votarien a favor, tot i que no acabaven d'entendre quina entitat és la que ho presenta i per què no es fa esment, també, del groller cas de Lluís Salvadó.

Laia Pèlag, en nom de la CUP –que hi ha votat a favor–, ha dit que "és cert que el PP sovint alimenta el sexisme, l'homofòbia i la transfòbia". La regidora cupaire també ha insistit en el tema de reprovar les declaracions dels de "la pròpia banda". Tampoc no ha entès que es presenti la moció com a entitat, quan el PDECat ja és present al ple.


Maria Mercè Roca (ERC), també favorable a la moció, ha destacat que no veia clar que els punts quart i cinquè de la moció parlessin de forma confusa de discriminacio o vulenració de drets de "dones i homes".

Carles Ribas (CiU) ha blasmat i ha fet facècia del fet que Ciutadans digui que és el partit d'Inés Arrimadas qui marca què ha de dir el president espanyol.

Castellví, per la seva banda, ha aclarit que el grup de dones que havia presentat la moció n'hi havia que pertanyien al PDECat i n'hi havia que no i ha lamentat la posició de la regidora popular, encara més essent una dona. "Pel que fa a Lluís Salvadó –ha afegit–, com a dones reprovem les seves declaracions, per bé que cal tenir en compte com han estat captades, i això també és preocupant."

La moció aprovada exigeix al Govern Espanyol que apliqui mesures correctores immediates per equiparar els salaris entre les dones i els homes, tal com garanteix l'ordenament jurídic vigent, que vetlli per la integració de totes les ciutadanes i ciutadans, i que garanteixi la igualtat de tracte i d'oportunitats. També, es dóna suport a totes aquelles dones i homes víctimes de discriminació directa o indirecta.

Per a Castellví és important que es deixi constància que el municipi de Girona i els seus càrrecs electes estan al costat de totes aquelles dones i homes que vegin vulnerats els seus drets d'igualtat de tracte i d'oportunitats, i que defensen les polítiques integradores i no discriminatòries, assegurant una ciutat que lluita per a la defensa de la igualtat de dret i d'oportunitats.

La moció és traslladarà al Tribunal Europeu dels Drets Humans, al Govern espanyol i a l'Institut Català de la Dona.

 

 

Participació