Ple de Girona

Girona recolza que la rumba catalana sigui patrimoni cultural immaterial de la UNESCO

El ple de l'Ajuntament aprova per unanimitat aquesta moció presentada per l'Associació de Música Moderna de Girona

per Xavier Borràs, 12 de març de 2018 a les 19:27 |
David Coll, director de l'Escola de Muúsica Moderna de Girona, ha presentat la moció al ple. | @girona_cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha acordat per unanimitat aquest dimecres donar suport a la candidatura de la rumba catalana a ser reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, una iniciativa de la societat civil encapçalada per l'Escola de Música Moderna de Girona, l'Associació Karu Prod de Catalunya Nord, l'associació Foment de la Rumba Catalana (Barcelona) i l'Associació Manangelment (Palma de Mallorca) que compta un el suport de molts col·lectius i associacions. La moció ha estat presentada per David Coll –director de l'Escola de Música Moderna de Girona–, en nom de l'Associació de Música Moderna de Girona.

L'acord del ple reconeix la rumba catalana com una música popular catalana que és part del patrimoni cultural de la ciutat i manifesta la seva voluntat de donar suport i  promoure accions culturals i educatives entorn a aquesta tradició musical. També, dóna suport al projecte de candidatura de la rumba catalana com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.


Tots els grups municipals han destacat que la rumba catalana gaudeix d'un reconeixement social unànime, i gràcies al seu caràcter alegre i  ballable present en moltes de les nostres festes públiques i celebracions privades.

De fet, en la seva gestació i trajectòria hi ha tingut un paper clau la població gitana catalana, la qual fa cinc segles que habita el que avui s'anomena Espai Català Transfronterer. La rumba catalana és una de les aportacions més importants d'aquest col·lectiu al patrimoni cultural català i universal. A la vegada, en la seva producció i projecció, és un producte i una pràctica cultural de gran transversalitat social que arriba i traça ponts entre persones de condició i procedència molt diverses, convertint-se en factor d'integració i cohesió socials.

La rumba catalana és una música d'arrels populars urbanes, sorgida de forma genuïna al nostre país a mitjans del segle II i que avui gaudeix d'una actualitat viva i dinàmica. És el resultat d'un procés continu d'encreuament i d'acollida de tradicions musicals diverses que ha confluït històricament al nostre país; entre les quals el flamenc i altres cants melismàtics mediterranis o els diferents influxos musicals americans. La seva trajectòria ha estat marcada per importants fites de projecció comercial internacional protagonitzades per Peret, Los Amaya, Gato Perez, Gipsy Kings, Los Manolos, Manu Chao i més recentment Troba Kung-Fu, Txarango, Estopa o La Pegatina, entre molts d'altres.
 

Una veterana ballarina de rumba en un dels tallers organitzats en la Diada de la Rumba Catalana Foto: ACN


A la ciutat de Girona l'arrelament d'aquesta música a l'escena cultural i educativa  es manifesta en:

— La Setmana de la Rumba Catalana; esdeveniment sociocultural i educatiu transfronterer organitzat per l'Escola de Música Moderna de Girona i des de 2007 amb el suport de l'Ajuntament de Girona. Des de 2016 la coorganitza amb Òmnium Cultural i Fundació Cases de la Música amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona. El més destacable d'aquest esdeveniment és que no és només ni essencialment un festival sinó una plataforma de generació de continguts divulgatius i educatius destinats als escolars de primària i de secundària. És alhora una oportunitat de visibilització positiva i de participació de la comunitat gitana catalana.

— El 2015 es va celebrar a l'Auditori de la Mercè el Fòrum d'impuls de la candidatura amb una resposta molt positiva de tots els agents culturals i educatius de l'Espai Català Transfronterer i amb presència destacada tan de càrrecs tècnics del Ministeri de Cultura de França com de la Generalitat de Catalunya.

— El 2017 l'Escola de Música Moderna de Girona ha dut a terme el programa singular de Garantia Juvenil del Servei Municipal d'Ocupació de Flamenco i Rumba catalana en el marc del programa EDIC (Escola d'Indústries Creatives) que compta amb una valoració tècnica excel·lent.

—Escena musical local: Programació musical estable intensa durant l'any en diferents locals d'oci nocturn des de fa una dècada i un bon nombre de grups de música locals amb discografia publicada i activitat concertística estable.


 

 

Participació