Ple de Girona

Felip VI continuarà essent persona «non grata» a Girona

El ple aprova per majoria absoluta l'acord que desestima el recurs que va presentar el grup municipal de Ciutadans

per Xavier Borràs , 12 de març de 2018 a les 17:45 |
La regidora de C's, Míriam Pujola, durant la seva intervenció, ha vist refusada la seva proposta a favor del rei espanyol. | @girona_cat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A l'inici del ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest dilluns, 12 de marc. s'ha acordat desestimar el recurs presentat per Ciutadans contra l'acord de Ple Municipal de 24 d'octubre de 2017 en el qual es declarava el monarca espanyol, Felip VI persona "non grata" al municipi de Girona.

Carles Ribas (CiU) ha exposat la desestimació del recurs, feta a partir d'un informe jurídic fonamentat, i ha recordat una recent enquesta en què la monarquia espanyola hi resta molt tocada, amb un 54% de ciutadans que hi estan en contra.


La moció presentada pels grups municipals CIU, ERC i CUP comptà amb el vot favor de disset càrrecs electes de l'Ajuntament de Girona (els dels grups municipals acabats d'esmentar), sobre un total de vint-i-cinc regidors. El contingut de l'acord es motivà en la "manca de neutralitat" de les declaracions emeses pel Cap d'Estat el dia 3 d'octubre del 2017 en les quals no es feia referència a l'actuació d'una part dels cossos i forces de seguretat envers part de la ciutadania de Girona en ocasió de la celebració del referèndum del dia 1 d'octubre del 2017.

Segons l'acord, els disset regidors que van formular la moció i van votar  favorablement ho van fer en exercici del càrrec i "en relació a un acord que cap efecte jurídic té i, per altra banda, que cap conseqüència comporta en matèria d’una eventual estigmatització amb els subsegüents danys en imatge, béns, professió o patrimoni segons la consolidada jurisprudència citada al present informe". És inversemblant (o de contingut material quasi-impossible tant pel context com per la rellevància de la persona declarada “non grata”), haver d’atorgar un tràmit d’audiència a l’interessat tal i com afirmava Ciutadans. La moció i l’acord no es postula envers altres qüestions que són funció del monarca i es limita a una declaració de desig o sentiment. Sense perjudici de l’indicat i com s’exposa a l’informe són abundants els acords de ple que acorden de nomenament de fills predilectes; de condemna a actes terroristes; o de solidaritat amb víctimes d’aiguats, terratrèmols i contingències anàlogues; acords tots ells que tampoc presenten efectes jurídics. La motivació de l’acord és troba en la pròpia moció i el propi desenvolupament de la sessió del Ple.


Per a Concepció Veray (PP) la moció, com ja van dir al seu moment, "es tracta d'un error polític creure's que es pot dir qui i qui no pot venir a la ciutat de Girona. Només faltaria que d'una moció se'n derivessin efectes polítics", ha blasmat la popular, que ha afegit no solament la seva fe, també, amb el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, que també va ser declarat persona "non grata" en el mateix acord del ple.

Míriam Pujola (C's) s'ha manifestat en un sentit semblant, quant al fet que la moció no té efectes jurídics, per bé que Ciutadans creu que es tracta d'un acte administratiu i s'ha remès a diverses sentències del Tribunal Suprem i tribunals de justícia d'Espanya contràries, en què es reconeix que declarar algú persona non grata excedeix les competències municipals.


Sívia Paneque (PSC) ha discrepat de Carles Ribas pel fet que a l'Ajuntament no només "ens hi expressem políticament", per bé que s'ha obligat als grups municipals sobre posicions polítiques d'altres grups, "en què grups com Ciutadans s'hi troben molt còmodes". La regidora socialista s'ha alegrat sobre el fet que la moció no tingui efectes jurídics, just al contrari dels acords d'un ajuntament, que sí que n'han de tenir. "Hem votat 40 mocions en aquest plenari sense cap efecte jurídic", ha conclòs.

"Rei d'Espanya no ets benvingut a la nostra ciutat, això vam votar", ha dit al seu torn Lluc Salellas (CUP) per a qui aquest vot té tant de valor com qualsevol altre acord. El regidor cupaire ha fet un repàs sobre l'herència franquista de la monarquia, la corrupció, l'enriquiment i les aliances amb diactadura del Golf. "Felip de Borbó va insultar i agredir a tots els gironins i gironines que van votar el dia 27 d'octubre", ha afegit. La majoria de catalans vol la República, això és un fet, ja que sumen més d'un 50% dels vots.

Maria Mercè Roca ha dit que els fonaments de la moció eren principalment sobre l'actitud no neutral que va fer Felip VI en relació amb la repressió exercida per les forces de seguretat espanyoles contra els catalans que volien votar al referèndum de l'1 d'octubre. El grup de Ciutadans es refugien sempre en formalismes jurídics.

L'acord ha estat votat majoritàriament a favor per CiU, PSC, ERC, CUP, amb els vots contraris de PP i C's.
 

 

Participació