La nevada pren força i provoca problemes a l'AP-7 i carreteres principals

L'Eix Transversal, els túnels de Bracons, la C-17, la C-58 i l'AP-7 al Vallès, les vies més afectades | Protecció Civil ha activat l'alerta del Neucat per un episodi que s'allargarà fins al dimecres al conjunt del país .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 44px; line-height: 47px; }

La Plaça Major de Vic acumula un gruix considerable de neu.
La Plaça Major de Vic acumula un gruix considerable de neu. | Albert Alemany.
Aida Morales / Arnau Urgell
26 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:13h
La nevada continua guanyant força i provoca problemes a carreteres principals com l'Eix Transversal (C-25), els túnels de Bracons (C-37), la C-17 entre Ripoll i Olot, i la C-58 i l'AP-7 al Vallès. La nevada ha arrencat amb força a les comarques del nord-est, especialment la Garrotxa i el Ripollès, i ràpidament ha anat guanyant terreny com a la Selva, Osona, el Berguedà, el Gironès i punts del Vallès Oriental. L'emblanquinada és notable en capitals com Olot, Ripoll i Vic.

- Consulta en directe els problemes de trànsit

L'episodi de neu més important de l'hivern ja ha arribat. No es tractarà d'una nevada de gruixos espectaculars, però sí d'una extensió molt notable –es preveu que nevi poc o molt a pràcticament totes les comarques del país- i amb una cota molt baixa -puntualment fins a nivell de mar-. El Servei Meteorològic de Catalunya ha augmentat el nivell d'alerta dels avisos de neu mentre que s'ha activat el Pla Neucat en fase d'alerta.
 
Segons Protecció Civil, més de 25 municipis de Catalunya ja han activat els seus plans d'emergència municipals per nevades, ja que la neu comença a agafar i hi ha diverses carreteres afectades.

A la C-37 a la Ball d'en Bas, a la Garrotxa, hi ha 20 quilòmetres de via afectada, i es restringeixen els vehicles pesants. A més, també és obligatori l'ús de cadenes. A la C-152 hi ha neu i gel a la calçada entre la Vall d'en Bas i Olot, mentre que a la N-260 a la Vall de Bianya es demana precaució, de la mateixa manera que a la C-63, a Sant Feliu de Pallerols, on s'han de dur cadenes. A la C-25 entre Sant Hilari Sacalm,la Selva i Calldetenes es restringeix el trànsit pesant, igual que a la C-25 entre aquests i Caldes de Malavella, on és obligatori portar cadenes. 

També hi ha complicacions entre Arbúcies i Viladrau, a la GI-543, i a la C-17, entre Torelló, Osona i Ripoll. A l'AP-7 entre Vallgorguina i Llinars del Vallès cal anar amb precaució per la neu, així com també a la C-58 entre Viladecavalls i Vacarisses, on Trànsit demana precaució durant cinc quilòmetres. 

Avui dilluns i fins demà matí de dimarts els gruixos acumulats es trobaran per sobre dels 10 cm al Prepirineu, al nord de Catalunya Central i a la serralada Transversal i podrà acumular-se neu en general a l’interior i fins al prelitoral.
 
 

La nevada emblanquina els carrers d'Olot. Foto: Martí Albesa
 

Ripoll, ben emblanquinada aquest vespre Foto: Mercè Mauri


Tres dies de nevades

A partir d'aquest dilluns la massa d’aire fred siberià començarà a entrar pel nord del país i s’anirà estenen arreu a mesura que avanci la jornada. La nuvolositat cada cop serà més abundant i ja a migdia s’escaparan els primers ruixats al Pirineu de Girona i a punts de l’interior del nord-est amb una cota de neu inicial d’uns 700 metres que anirà baixant fins els 300 a la tarda.

Atenció perquè, ràpidament, a tota la meitat nord del país la cota es situarà pràcticament a nivell del mar. Serà llavors quan la nevada es farà més extensa i afectarà, principalment, l’interior de les comarques del nord-est, la Catalunya Central, el vessant sud del Pirineu i el Prepirineu, amb gruixos que localment poden sumar els 10 cm. A la resta, les precipitacions seran, en principi, més febles o fins i tot inexistents. Altres zones on és probable que caiguin xàfecs de neu febles són el litoral i prelitoral de Barcelona i el nord de la costa de Tarragona.
 
Els ruixats de neu es mantindran ben bé fins dimarts al migdia en aquestes zones amb una cota que es mourà entre els 0 i els 200 metres. Durant tot dimarts, la nuvolositat serà abundant i les temperatures seran de cru hivern amb màximes que en els millors dels casos només arribaran als 4º o 5º, sobretot al sud i a la costa. La nevada es reactivarà al sud de Lleida i de Tarragona a la tarda amb una cota de neu d’uns 200 metres.

A partir de llavors, en arribarà una potent pertorbació provinent del sud de la península que portarà precipitacions arreu que s’estendran de sud a nord al llarg de la matinada i matí de dimecres. Atenció perquè la cota de neu, inicialment, es mourà al voltant dels 200 metres al sud del país i dels 100 o fins i tot per sota a la resta.
 

Temperatura prevista per dilluns al vespre.


Això ens fa pensar que de matinada i fins a mig matí de dimecres podem tenir nevades transitòries però abundants fins pràcticament la mateixa costa al centre i sud del país. A partir de llavors, però, la massa d’aire més càlida associada a la pertorbació farà pujar les temperatures i també la cota de neu fins els 1.000 metres i fins i tot els 1.500 a la tarda. Ja no nevaria fora de les cotes altes del Pirineu i les pluges es mantindrien ben bé fins dijous.
 
Comarques afectades per l'avís per neu
Dilluns migdia-tarda

- Ripollès
- Solsonès
- Berguedà
- Osona
- Garrotxa
- Bages
- Moianès
- La Selva
- Vallès Oriental
- Vallès Occidental
- Maresme

Dilluns vespre-nit

- Ripollès
- Solsonès
- Berguedà
- Osona
- Garrotxa
- Bages
- Moianès
- La Selva
- Vallès Oriental
- Vallès Occidental
- Maresme
- Pallars Sobirà
- Pallars Jussà
- Alta Ribagorça
- Alt Urgell
- Cerdanya
- Noguera
- Segarra
- Conca de Barberà
- Barcelonès
- Baix Llobregat
- Anoia
- Alt Penedès
- Baix Penedès
- Garraf
- Alt Camp
- Baix Camp
- Segrià
- Pla d'Urgell
- Urgell
- Conca de Barberà

 

Avís per neu per dilluns 26 de febrer. Foto: Meteocat

 

Avís per neu dimarts 27 de febrer. Foto: Meteocat
 

Avís per dimecres 28 de febrer. Foto: Meteocat