L'Audiència tomba el recurs de Girona SA i resol que els tres ajuntaments assumeixin el control d'Agissa

La interlocutòria subratlla que la petició del soci privat "no té fonament" perquè les suposades "actuacions il·lícites" haurien "perjudicat" un servei públic

La seu d'Agissa, situada al carrer Ciutadans de Girona
La seu d'Agissa, situada al carrer Ciutadans de Girona | ACN
Redacció
19 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:19h
L'Audiència ha tombat el recurs de Girona SA –el soci privat d'Agissa- que s'oposava a la decisió que els tres ajuntaments assumissin la gestió del servei d'aigües mentre duri la investigació del cas. En una interlocutòria, l'Audiència referma la decisió presa pel jutjat d'instrucció i subratlla que oposar-se a què Girona, Salt i Sarrià de Ter siguin els administradors de l'empresa mixta "no té cap mena de fonament". I més encara, quan s'estan investigant suposades "actuacions il·lícites" comeses per la part privada que "han perjudicat econòmicament una societat constituïda per gestionar un servei públic".

La resolució, que signa la magistrada Fátima Ramírez, aparta del tot Girona SA de la gestió d'Agissa. Ho fa també atenent la petició del fiscal, que al seu escrit subratlla que durant la investigació, per part del soci privat s'han trobat "despeses de caràcter sumptuós" i un "repartiment de guanys que ha descapitalitzat" d'empresa mixta.

A finals d'octubre, i seguint allò que va manar el Jutjat d'Instrucció Número 2, els ajuntaments van assumir el control d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa). Els tres consistoris van crear un òrgan de gestió, on Girona assumia el pes del dia a dia de l'empresa mixta, però amb la voluntat d'acordar les decisions per unanimitat amb els altres dos.

Entre d'altres, arran de la intervenció judicial, els ajuntaments van passar a controlar els comptes de la societat, els crèdits, el pla d'inversions o les tarifes de l'aigua. La part privada d'Agissa, Girona SA, en va quedar del tot apartada. I això va suposar, entre d'altres, que el Consell d'Administració que hi havia hagut fins aleshores desaparegués, i que també se suprimís la figura del conseller delegat.

Davant la decisió del jutjat de nomenar els tres consistoris com a administradors judicials, la part privada –és a dir, Girona SA- va presentar dos recursos: un de reforma i un d'apel·lació. El primer ja es va desestimar al novembre i ara, l'Audiència de Girona ha tombat el segon. És a dir que, en conseqüència, el tribunal ha donat el vistiplau perquè els ajuntaments assumeixin la gestió del servei d'aigües mentre dura la investigació del cas.

La interlocutòria de la Secció Tercera de l'Audiència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, és clara. De fet, l'escrit recull textualment que "la pretensió" de Girona SA de continuar portant les regnes de l'empresa mixta "no té cap mena de fonament". Sobretot, tenint en compte que el jutjat d'instrucció va traspassar el servei als tres ajuntaments perquè la part privada hauria comès suposades "actuacions il·lícites" que van "perjudicar econòmicament" la societat.

"Resulta anòmal"

A l'hora de tombar el recurs, l'Audiència de Girona també té en compte la petició que va fer el fiscal anticorrupció José Grinda, demanant explícitament que es rebutgés. Grinda va entrar un escrit al jutjat d'instrucció aquest passat mes de gener, on deia que resultava "anòmal" que es permetés als investigats "dirigir els designis de la concessionària i, per tant, del servei públic de l'aigua".

Al seu escrit, Grinda recordava que, precisament, l'administració judicial s'havia acordat perquè el jutjat tutelés els números d'Agissa (ja que els tres ajuntaments li han de rendir comptes periòdicament). I que la mesura també perseguia "eradicar els abusos que s'imputen als anteriors administradors". Entre d'altres, Grinda hi esmenta explícitament "despeses fictícies, despeses personals de caràcter sumptuós o descapitalitzar l'empresa".

D'aquesta manera, l'Audiència de Girona aparta del tot Girona SA de la gestió de l'empresa mixta. Al cas que investiga suposades irregularitats en el servei d'aigües hi ha set persones imputades per delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, prevaricació i malversació de fons públics.