Comencen a declarar les primeres víctimes de les càrregues de l'1-O a Girona

Els advocats voluntaris se centren a intentar demostrar que l'actuació policial va ser "desproporcionada"

Redacció
12 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:37h
Alguns dels afectats, amb els seus advocats voluntaris.
Alguns dels afectats, amb els seus advocats voluntaris. | ACN
El Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona, que investiga les càrregues policials de l'1-O, ha començat a prendre declaració als més de 200 afectats que van presentar denúncia. Assistits pels advocats voluntaris, aquest dilluns n'hi haurà una vintena que passaran davant la jutgessa. El dia del referèndum, estaven als col·legis electorals que hi havia a Pedret, al centre cívic Ernest Lluch o al pavelló de Sant Julià de Ramis.

Les declaracions dels afectats, a les quals s'hi unirà la querella conjunta interposada pels ajuntaments, s'allargaran fins al 12 d'abril. Els advocats voluntaris se centren a demostrar que l'actuació policial va ser desproporcionada. Una postura que contrasta amb la de la fiscal.

Entre d'altres, segons explicaven alguns dels mateixos denunciants després de sortir de sala, la fiscal els ha demanat per què havien decidit participar en un "referèndum il·legal" i la jutgessa, al seu torn, si van anar als col·legis "per impedir alguna cosa" (en referència a la retirada de les urnes). La majoria d'ells han respost que durant l'1-O eren allà per exercir el seu dret a vot.
 
En els últims mesos, els diferents afectats per les càrregues han anat passant pel metge forense per tal de certificar les lesions que denunciaven. Aquest tràmit –imprescindible per donar continuïtat al procés judicial- s'ha allargat per la gran quantitat de persones que s'han adherit a la denúncia troncal presentada pels advocats voluntaris.

Fa uns dies, els advocats que representen els afectats per les càrregues de l'1-O en col·legis gironins van anunciar que van aconseguir identificar una trentena de policies espanyols i guàrdies civils, a partir de les diligències que van sol·licitar al jutjat d'instrucció que s'ha fet càrrec de les denúncies. Es tracta dels responsables operatius de cada comandament, a més d'alguns agents concrets com el qui portava la càmera GoPro abans de l'operatiu al Col·legi Verd.

Els lletrats es mostren satisfets amb la instrucció que està duent a terme el jutjat que ha agafat la causa, i consideren que el procediment és "pioner a Catalunya". Tot i això, lamenten l'actitud "reticent" del Ministeri d'Interior a l'hora d'identificar els agents antidisturbis i de policia judicial que van actuar a les ordres dels responsables operatius.

Amnistia Internacional "hi està a sobre"

Els advocats han explicat que un dels avantatges que tenen en aquesta causa és la implicació que ha mostrat Amnistia Internacional. L'organització humanitària està en contacte amb els lletrats i fa informes en relació a l'actitud del govern espanyol a l'hora de donar la informació que se li requereix.
 

càrregues policials a Girona Foto: Carles Palacio