Nova plaça a Girona: la de l'1 d'octubre de 2017 en comptes de la Constitució

La Comissió del Nomenclàtor ha acordat aquest divendres fer el canvi, que aprovarà el ple de l'Ajuntament el febrer vinent | La batllessa, Marta Madrenas, assegura que la decisió és un acte de «dignitat» perquè l'Estat va «reprimir» en nom de la carta magna

Redacció
19 de gener del 2018
Actualitzat el 28 de gener a les 22:19h
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha presidit la reunió de la Comissió del Nomenclàtor.
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha presidit la reunió de la Comissió del Nomenclàtor. | ACN.
La Comissió del Nomenclàtor de Girona ha aprovat, finalment el canvi de nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre de 2017. La decisió s'ha pres per majoria dels presents a la reunió i amb els vots en contra del PSC, Cs i el PPC. La batllessa, Marta Madrenas, ha explicat que tot i que Ciutadans ha intentat posar entrebancs a la votació, cap dels seus arguments no ha tirat endavant. "Anàvem preparats", ha dit Madrenas, en referència al fet que l'última convocatòria de la comissió es va haver de suspendre.

Madrenas ha explicat que el canvi de nom és un acte de "dignitat" i que, a banda de "retre homenatge" a tots aquells qui van fer possible el referèndum calia, també, esborrar del nomenclàtor de la ciutat qualsevol referència a la Constitució espanyola. Precisament, perquè l'Estat ha justificat "la repressió" de l'1-O en nom d'ella. Ara, perquè el procés culmini, falta tan sols que s'aprovi en el ple, que serà ja al febrer.
 
Tot i que la portaveu de la formació unionista, Míriam Pujola, ha dit que la convocatòria no s'havia fet com tocava o que l'informe tècnic –ara ja refet– continuava essent incomplert, no se li ha estimat cap dels seus arguments. De fet, la proposta per a rebatejar la plaça ha rebut l'aval de la majoria de la Comissió del Nomenclàtor.

En concret, ha sumat nou vots a favor, tres en contra (els del PSC, Cs i PPC) i una abstenció. Aquesta darrera, la de l'Associació de Veïns del Mercadal –barri on hi ha l'espai-, que ha preferit no votar perquè no ha tingut temps de debatre la proposta en assemblea.

Madrenas també ha explicat que, de retruc, calia "eliminar" qualsevol referència a la Constitució espanyola dels espais públics de la ciutat. "En nom de la Constitució, l'Estat va dur a terme actituds repressores i ha posat les seves grapes damunt les institucions catalanes; és lògic que l'esborrem", ha assegurat. Madrenas ha dit que l'Ajuntament pensa dur a terme "un acte lúdic i festiu" a l'espai quan ja es digui plaça de l'1 d'Octubre de 2017.

Impugnació, lectura "ofensiva" i "crispació"

La portaveu de Cs, Míriam Pujola, ja ha avançat que el seu grup impugnarà l'acord de la Comissió del Nomenclàtor. Segons ha dit, perquè aquesta "és una reunió tècnica" que avui ha tractat una proposta "de caràcter polític" que ells no comparteixen.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha lamentat que la supressió del nom de la Constitució del nomenclàtor pot tenir "una lectura ofensiva" per a la ciutadana. Segons ha dit, la proposta no vetlla "per la cohesió" de la ciutat i pot traduir-se en "fractura social". Paneque ha reiterat que el seu grup no s'oposa al fet que hi hagi un espai públic de la ciutat que rebi el nom d'1 d'Octubre de 2017, però ha reiterat que no calia canviar el nom de la plaça de la Constitució per posar-l'hi, sinó que es podria haver fet en un altre lloc de Girona.

Per últim, la portaveu del PPC, Concepció Veray, ha subratllat que la proposta del canvi de nom "no és bona" perquè "alimenta la crispació a la ciutat". Veray també ha lamentat que Girona, a diferència "de moltes altres ciutats d'Espanya i Catalunya" tregui del seu nomenclàtor el nom de la Constitució i deixi "d'homenatjar la Carta Magna". "Ells sempre ens parlen de majories, però jo conec molts gironins que no estan d'acord amb el canvi; i amb aquesta decisió no se'ls respecta", ha conclòs l'única regidora del Partit Popular a la ciutat.