La Universitat de Girona rep 12.000 volums de la biblioteca de Joan Ferraté

L'acte oficial de la cessió de fons, per un període de 20 anys renovables, es va realitzar el darrer divendres amb la presència de la filla del poeta, traductor i crític literari

La filla de Joan Ferraté, Amalia Zimmermann, amb el rector de la UdG, Joaquim Salvi
La filla de Joan Ferraté, Amalia Zimmermann, amb el rector de la UdG, Joaquim Salvi | ACN
Redacció
17 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:33h
La Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG ha acollit aquest divendres l'acte oficial de la cessió del fons de la biblioteca personal del poeta, traductor i crític literari Joan Ferraté (Reus 1924-Barcelona 2003) a la universitat, amb la presència de la seva filla, Amalia Zimmermann. La cessió dels 12.000 volums és per als pròxims 20 anys renovables i es podran consultar a la Sala d'Investigadors Joan Ferraté de la biblioteca Barri Vell que s'inaugurava també divendres, coincidint amb els 15 anys de la mort de l'autor.

De moment, hi ha exposats els 500 llibres que ja s'han catalogat i es calcula que caldrà un any i mig més per classificar i catalogar el material restant. Es tracta d'un fons excepcional que destaca per la globalitat dels continguts, que van des dels clàssics fins a autors moderns. Està especialitzada en crítica i teoria literària però també inclou poesia clàssica, anglo-saxona, espanyola, catalana així com teoria de la traducció, entre d'altres. Durant l'acte acadèmic, s'han desglossat les principals aportacions de l'autor reusenc.

Un lector i crític "molt exigent"

El director del departament de Filologia i Comunicació de la UdG, Xavier Pla, ha afirmat que Ferraté va ser, per sobre de tot, un lector crític i exigent així com un filòleg, poeta i traductor, del qual n'ha destacat l'obra Dinàmica de la poesia (1968). Al seu torn, el poeta, crític i cantant Víctor Obiols, ha fet èmfasi en l'interès de Ferraté per la literatura, així com el talent crític i una faceta brillant com a traductor d'autors com Ausiàs March. També ha fet referència a la teorització que va fer de la consciència del lector i el procés de lectura, alhora que l'ha definit com un "savi antic" i autor d'una "originalitat absoluta".

El rector de la UdG, Joaquim Salvi, ha explicat que aquest era el primer acte oficial des que recentment ocupa aquest càrrec i que representava un regal. Salvi ha admès que reben aquesta cessió amb una gran responsabilitat i que es comprometen "a conservar-lo i a difondre'l no només entre els estudiants de filologia", sinó també a tots els investigadors interessats en la seva obra. "Se'n parlarà molt de Joan Ferraté en els pròxims anys", ha afegit.
 

La filla de Joan Ferraté, Amalia Zimmermann, durant la signatura de la cessió del fons amb el rector de la UdG, Joaquim Salvi Foto: ACN


Una biblioteca excepcional

El fons que aquest divendres s'ha cedit per a un període de 20 anys renovables està format per 12.000 volums, principalment llibres però també revistes i algun manuscrit. Durant l'acte, Jordi Cornudella –poeta, editor i un dels marmessors de Ferraté– ha explicat que és una biblioteca "construïda al llarg de tota una vida", on es poden trobar anotacions a les pàgines i dedicatòries dels autors dels llibres que ell admirava. Unes inscripcions que també s'inclouran a una base de dades perquè es puguin consultar.

Cornudella ha explicat que Ferraté ja pensava en com podia mantenir el conjunt de la seva biblioteca cinc anys abans de morir i com fer-la accessible. I ha posat com a exemple del seu compromís en aquesta tasca, el fet que va arrossegar els 12.000 volums en els nombrosos trasllats per canvis de residència –des de Catalunya, passant per Cuba o França–. D'altra banda, també ha agraït la comprensió i les facilitats de la seva filla per haver entès la importància de cedir-lo a la universitat.

Un dels moments emotius de l'acte ha estat quan Amalia Zimmermann ha explicat en anglès com durant aquests anys ha tingut cura de cadascun d'aquests llibres, una tasca que li ha encantat i que li ha permès entendre millor qui era el seu pare. Duran la seva exposició, ha animat a tothom a consultar la col·lecció.
 

Part del fons Joan Ferraté a la Universitat de Girona Foto: ACN