L'ACA augmenta els punts per controlar el volum de les aigües subterrànies

S’ha adjudicat un contracte, per un import superior als 40.000 euros, destinat a la redacció del projecte per construir sis piezòmetres a la demarcació de Girona i nou a la de Tarragona | Avaluar els nivells de les masses d’aigua subterrània és clau per garantir-ne el bon estat

Redacció
17 de gener del 2018
Actualitzat a les 10:14h
Un dels piezòemtres de l'ACA, que ara s'instal·aran a les demarcacions de Girona i Tarragona.
Un dels piezòemtres de l'ACA, que ara s'instal·aran a les demarcacions de Girona i Tarragona. | ACA.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat un contracte per dur a terme la redacció del projecte constructiu per incrementar els punts de control de les aigües subterrànies i poder així analitzar la variació dels seus volums. El contracte s’ha adjudicat per un import superior als 40.000 euros i es disposarà d’un termini de tres mesos per a dur a terme els treballs de redacció, un cop estigui signat el contracte. Així mateix, es contempla que les obres de construcció d’aquests punts de control es podria materialitzar a finals d’aquest any. 

El projecte preveu construir nou piezòmetres a la demarcació de Tarragona (concretament als municipis del Pla de Santa Maria/Valls, Cambrils, Montblanc/Espluga de Francolí, Montblanc/la Riba, Pira/Sarral/Solivella, Alforja/Maspujol/Aleixar/les Borges del Camp, Vandellós-Pratdip i l’Ametlla de Mar -2-)  i sis a la de Girona (Llers, Riudellots de la Selva, Viloví d’Onyar, Cassà de la Selva i Calonge -2-).
 
Aquests nous piezòmetres completaran la xarxa de prop de 270 piezòmetres ja existents a les conques internes de Catalunya. Així mateix, aquests nous punts de control permetran ampliar l’abast i detall del nou Programa de seguiment i control pel que fa a les aigües subterrànies, que l’Agència ha d’aprovar el 2018 i serà vigent fins al 2024.
 
Un cop redactat i aprovat el projecte, es duran a terme els treballs constructius, que consistiran en la perforació, la testificació –tant geofísica com geològica-, l’entobació, l’empaquetament de graves, cimentacions, l’acabat superficial, la neteja del piezòmetre i l’anivellament. Un cop dutes a terme aquestes actuacions, es farà un assaig del bombament, el mostreig i la sensorització de mesures.
 
Prop de 600 hm3 provinents de les aigües subterrànies
 
Les extraccions totals d'aigua subterrània a Catalunya es quantifiquen en una mitjana de prop de 600 hm3/any. A més de satisfer les demandes d'abastament domèstic, usos industrials i agrícoles, en períodes d'estiatge les aigües subterrànies representen en moltes ocasions l'única font d'alimentació hídrica dels ecosistemes fluvials, contribuint al manteniment de zones humides i masses d'aigua superficials.