Ple de Girona

Madrenas diu que és un «frivolitat» demanar una moratòria del lloguer turístic

CiU, PP i Cs voten en contra d'una moció de l'Associació cultural Burg de Sant Pere de Galligants per a la regulació dels habitatges destinats a ús turístic

per Xavier Borràs , Girona, 16 de gener de 2018 a les 17:35 |
Madrenas ha manifestat que aplicar una moratòria al lloguer de pisos turístics pot ser «traumàtic». | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Girona ha rebutjat, en el ple celebrat aquest dilluns 15 de gener, aplicar una moratòria de llicències per a nous habitatges d'ús turístic a la ciutat. Aquesta era la mesura més immediata que proposava una moció que la plataforma ciutadana + Barri - Pisos Turístics ha portat al ple municipal a través de l'Associació cultural Burg de Sant Pere de Galligants. El text només ha rebut el suport dels regidors d'ERC i de la CUP; Eel PSC s'ha abstingut i tant l'equip de govern (CiU) com Cs i el PP hi han votat en contra.

Durant el ple s'han produït diversos aplaudiments i, també, remors de protesta entre els més de cinquanta assistents que omplien els seients destinats al públic. Les protestes més fortes s'han produït, especialment, quan la batllessa, Marta Madrenas, en la rèplica que ha fet a Ruth Tramullas –que ha parlat en nom dels veïns del Barri Vell aplegats en la plataforma–, ha manifestat que era "una frivolitat" demanar una moratòria de llicències per a nous habitatges d'ús turístic i que això podia ser traumàtic per a molts propietaris. La mateixa Ruth Tramullas s'ha aixecat de la cadira que ocupava i ha exclamat: "Quedar-se sense habitatge no és traumàtic?". La batllessa, també ha comparat l'habitatge estudiantil amb el turístic, cosa que tant des d'Esquerra com des de la CUP s'ha torbat fora de lloc i un cop a la participació d'entitats crítiques.

 

Part del públic present ha abandonat la sala després de saber el sentit del vot de Ciu, PP i Cs. Foto: Xavier Borràs.


La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha pres la paraula per subratllar que la moratòria, ara per ara, seria "precipitada". Madrenas, a més, també ha dit que una suspensió de llicències no és un afer banal i, fins i tot, ha deixat entreveure que tirar-la endavant seria fer "demagògia". "Crec que no té cap sentit que a pocs mesos vista d'un pla estratègic s'apliqués una moratòria, que no és cap tonteria i es pot convertir en una mesura traumàtica", ha dit Madrenas. Les seves paraules han indignat els representants de la plataforma, que han abandonat el ple abans de la votació.


La moció presentada, però no aprovada, demanava una moratòria immediata de llicències per a nous habitatges d'ús turístic, fins que no s'apliquin les mesures necessàries i a desenvolupar a partir dels resultats d'un estudi sobre els efectes que tenen aquests habitatges, en el preu dels lloguers dels habitatges destinats a lloguer per residència permanent i per tant, de quina manera incideixen en el creixent fenomen de desllogament ("deixar d'estar llogat") en règim general. També, demanava fer un inventari dels pisos turístics de la ciutat que contempli tant els que operen amb llicència municipal com els que no (Airbnb, Homeway, Booking i altres intermediaris), "inventari que ha de servir per a regularitzar la situació dels pisos que exerceixen aquesta activitat", segons ha manifestat Ruth Tramullas.

La tinenta de batlle de Turisme i Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha subratllat que els 584 habitatges d'ús turístic que hi ha actualment a la ciutat –més de la meitat, al Barri Vell- són una xifra "sostinguda" que permet "complementar" l'oferta hotelera. Plana també ha dit que "ara no" toca aprovar una moratòria de llicències per a aquests habitatges, quan s'està enllestint la redacció del Pla Estratègic de Turisme. L'alcaldessa, Marta Madrenas, hi ha afegit que la mesura "no té sentit" i seria "precipitada", cosa que ha fet enutjar els membres de la plataforma, que han abandonat el ple just abans que es votés la moció. La moció recollia que "l'augment important" d'habitatges d'ús turístic al Barri Vell de Girona s'ha traduït en lloguers més cars i ha "desdibuixat la identitat" d'aquesta part de la ciutat. La portaveu de la plataforma '+ Barri – Pisos Turístics', Ruth Tramullas, que s'ha encarregat de defensar el text, ha criticat que per a l'entitat, "un pis turístic és una llar menys".


Tramullas ha posat com a exemple la situació que ha viscut l'entorn de la plaça Sant Pere. Allà, la portaveu ha dit que s'hi concentren fins a 67 habitatges d'us turístic. D'aquests 33 són apartaments procedents de rehabilitacions, però els 34 restants abans eren pisos de lloguer. "Veiem com s'han arribat a vendre edificis sencers i com veïns que abans vivien al barri, ara ja no hi són", ha criticat Ruth Tramullas.

El text, però, no ha tirat endavant. La moció només ha rebut l'aval dels grups d'ERC i de la CUP. El regidor cupaire Lluc Salellas ha criticat que l'equip de govern fos "incapaç" de portar aquest afer al ple, i que s'hagi hagut de debatre precisament a través d'una moció. "ha estat un cop contra les entitats cíviques", ha reblat. I la republicana Maria Mercè Roca ha subratllat que els habitatges d'ús turístic poden "canviar la fesomia" del Barri Vell i es poden traduir en una "pressió ferotge" sobre els ciutadans que hi viuen.

584 arreu de la ciutat

L'equip de govern, Cs i el PP han votat en contra la moció. La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica i Turisme, Glòria Plana, ha tret números per demostrar que la xifra d'habitatges d'ús turístic a la ciutat és "sostinguda" i suposa "un complement adequat" a l'oferta hotelera.

Plana ha concretat que, a dia d'avui, a Girona hi ha 584 habitatges d'us turístic. Són un 1,2% dels que hi ha arreu de la ciutat. I si bé la tinenta d'alcalde ha admès que "més de la meitat" es concentren al Barri Vell, Glòria Plana també ha subratllat que, en cap cas, la situació suposa una problemàtica.

A més, la tinenta d'alcaldia també ha dit que les puges de preu que han patit els lloguers no són només a conseqüència dels habitatges d'ús turístic, sinó que també obeeixen a altres motius. "Hem de recordar que, durant la crisi, els preus van anar a la baixa i ara s'estan recuperant", ha dit Plana.

Per últim, la tinenta d'alcaldia ha dit que seria precipitat aplicar una moratòria de llicències. Sobretot, tenint en compte que d'aquí a pocs mesos –entre març i abril- l'Ajuntament de Girona enllestirà el Pla Estratègic de Turisme de la ciutat. Un document on, entre d'altres, s'analitzarà la situació dels habitatges d'ús turístic i les mesures a emprendre. "Per tant el nostre vot no a la moció no és un no, sinó un ara no", ha conclòs.

 

Participació