Ple de Girona

Girona rebutja el gasoducte MIDCAT d'acord amb el principi de precaució

La moció que ha presentat l'Associació de Naturalistes de Girona contra aquest projecte interconnector entre la península Ibèrica i Franca ha estat aprovada per 12 vots a favor i 13 abstencions

per Xavier Borràs, Girona | 16 de gener de 2018 a les 00:33 |
La biòloga Carol Coll ha presentat la moció per fer front a aquest megaprojecte. | @RespostaMidcAT.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'ajuntament de Girona celebrat aquest dilluns, 15 de gener, ha aprovat per 12 vots a favor i 13 abstencions una moció que ha presentat l'Associació de Naturalistes de Girona de rebuig al projecte del gasoducte MIDCAT, d'interconnexió entre la península Ibèrica i França. Aquest projecte va iniciar la seva tramitació el 2007 i va ser paralitzat per l'Estat francès el 2010. Tot i així, el 2011 el govern espanyol va executar el primer tram del projecte de Martorell a Hostalric. Actualment, el projecte es reactiva per completar un segon tram des d'Hostalric a Figueres i el tram transpirinenc. A més, en el projecte 2017 s'inclou l'ampliació de la capacitat dels gasoductes existents entre Tivissa i Arbós i entre Castelnou i Vilar de Arnedo.

El ple ha aprovat la moció d'acord amb el principi de precaució i als dubtes raonables que planteja la justificació de construcció d'aquesta interconnexió, així com la seva declaració com a projecte d'Interès Comunitari fins que no es demostri la necessitat real de la infraestructura i fins que no s'articuli un procés real de participació ciutadana segons al conveni d'Arhus.


El mateix acord demana presentar al·legacions a les diferents fases del procés administratiu, tot manifestant l'oposició al projecte de gasoducte i, com a part interessada, sol·licitar ser informat de qualsevol incidència o novetat d'aquest. Igualment, es vol demanar a les administracions implicades de la Generalitat de Catalunya que es consideri invàlida l'avaluació d'impacte ambiental per haver fragmentat el trajecte total de la infraestructura i que no s'aprovi el traçat ja que afectar greument als valors del patrimoni natural i cultural perjudicats per la infraestructura i la utilitat no demostrada del MIDCAT com a interconnexió.

Finalment, s'instarà el Parlament de Catalunya a rebutjar qualsevol tràmit relatiu al projecte atesa la manca de transparència i informació en què s'ha declarat el MIDCAT com a projecte d'interès comunitari, tot sol·licitant a la Unió Europea que es facin públics els informes de necessitat del projecte i de viabilitat econòmica i que siguin sotmesos a un procés d'auditoria externa i independent per tal de validar les seves conclusions.

 

Participació