Ple de Girona

El ple municipal aprova el Pla estratègic de l'esport local de Girona

Només hi ha votat en contra la CUP-Crida per Girona, que n'ha fet una forta crítica | L'acord inclou el Mapa d'Instal·lacions i Equipaments Esportius del Municipi (MIEM) fins al 2028

per Xavier Borràs , Girona, 15 de gener de 2018 a les 20:10 |
El Pla Estratègic de l'Esport Local aprovat pel ple té la finalitat conèixer la situació actual del sistema esportiu municipal. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat avui –amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte la CUP-Crida Girona– el Pla estratègic de l’esport local de Girona, que estableix un total de 43 actuacions per desenvolupar a la ciutat en els pròxims deu anys incloses dins de cinc línies estratègiques: redefinició i dinamització de l’esport escolar, consolidació d’un parc d’equipaments esportius de qualitat, optimització dels espais i recursos esportius existents, adaptació i potenciació dels espais al medi natural i urbà per a la pràctica d’activitat física i potenciació de la col·laboració pública i privada.

Per bé que tots els grups municipals han agraït la tasca feta des de la regidoria d'Esports per tirar endavant el Pla i el MIEM, la crítica més forta ha vingut de la mà de la CUP-Crida per Girona, que en boca de Laia Pèlach ha rebutjat les propostes per la manca d'inclusivitat –en l'esport femení i l'esport adaptat–, entre d'altres –també per la voluntat d'impulsar un velòdrom i l'obertura de la possibilitat de la privatització de la gestió de les piscines municipals–, com, també, pel que fa a la barrera econòmica "per accedir a la pràctica esportiva per part d'alguns sectors de població, i és un error que el nou pla de l'esport no prevegi mecanismes per solucionar-ho". Ho ha detallat la regidora en aquest vídeo: L'any 2007 l'Ajuntament de Girona va encarregar a una empresa externa la col·laboració per la redacció del Mapa d'instal·lacions i equipaments esportius del municipi (MIEM). El MIEM és l'eina que preveu el PIEC (Pla Director d'Instal·lacions i Equipaments Esportius de Catalunya), que ha de permetre als municipis determinar les seves necessitats i complementar les establertes com a bàsiques per a tot Catalunya i que permet la planificació, previsió i foment dels equipaments esportius en un horitzó determinat.

Un dels objectius del Pla de Govern de l'Ajuntament de Girona 2015/2019, en l'àmbit de la regidoria d'esports, a més de la creació del Consell Municipal de l'Esport, era de finalitzar la revisió del Mapa d'instal·lacions i Equipaments Esportius del Municipi (MIEM) amb un horitzó de deu anys.

En data 14 de desembre de 2015, el grup municipal ERC-MES va presentar i consensuar una moció per elaborar un pla estratègic de l'esport a Girona.


Tenint en compte que la voluntat era la de reflexionar entorn de l'àmbit esportiu a través del MIEM, la moció va ser aprovada i es va decidir fer un Pla Estratègic que contingués com a punt important, la revisió del MIEM, ja que l'anàlisi i la diagnosi serien perfectament compartides.
Així mateix en el Ple Municipal que va tenir lloc el 25 de gener de 2016 va aprovar- se una moció presentada pel grup municipal del PSC-CP referent al MIEM, en què la seva redacció i desplegament fos abans de final de la legislatura vigent.


Per aquest motiu l'any 2016 es va fer l'encàrrec a la consultoria Itik, Consultoria d'Esport i el Lleure, de la col·laboració i assessorament d'un Pla Estratègic de l'Esport Local i que inclogués la revisió/redacció del Mapa d'Instal·lacions i Equipaments Esportius del Municipi (MIEM) pel període 2018-2028, a partir del MIEM realitzat l'any 2007.

El Pla Estratègic de l'Esport Local té com finalitat conèixer la situació actual del sistema esportiu municipal, analitzar els punts forts i també preveient les problemàtiques existents i proposar millores, així com de planificar la necessitat d'equipaments.

Aquest projecte serà una important guia del Servei d'Esports pels anys vinents, partint de l'anàlisi i diagnosis de l'esport a la ciutat i després d'un important procés actiu de participació en què han intervingut els diferents agents esportius i no esportius de la ciutat, així com el Consell Municipal de l'Esport, que s'han concretat en unes propostes d'intervenció, mitjançant cinc línies estratègiques (A. Redefinició i dinamització del paper de l'esport escolar, B. Consolidació d'un parc d'equipaments esportius de qualitat, C. Optimització dels espais i recursos esportius existents, D. Adaptació i potenciació dels espais al medi natural i urbà per a la pràctica d'activitat física i E. Potenciació de la col·laboració publico/privada),
amb els corresponents programes de treball i accions a realitzar per a cadascuna d'elles.
 
Es referma l’aposta municipal “per l’esport de base i per l’esport d’elit femení”
 
La batllessa de Girona, Marta Madrenas –que ha presentat el Pla aquest migdia abans del ple–, ha assenyalat l’esport forma part del projecte de la ciutat “perquè quan parlem que volem una ciutat amb qualitat de vida, integració i cohesió parlem de la importància que té l’esport en l’aportació de valors. L’esport és molt més que un element d’oci i gaudi: és un tema de salut”. La batllessa també ha refermat l’aposta municipal “per l’esport de base i per l’esport d’elit femení” –ja que tal com indica la diagnosi del Pla hi ha menys dones que practiquen esport i, a més, l’abandonen abans que els homes–, així com per “acostar el medi natural a la pràctica esportiva, una forma de fer arribar també l’esport a la gent gran”.
 

La batllessa, Marta Madrenas, i la la regidora d’Educació i Esports, Isabel Muradàs, han presentat la proposta. Foto: @girona_cat

 
La redefinició, la dinamització i el foment de l’esport escolar és un dels principals eixos en què el consistori vol actuar en els propers anys. En aquest sentit, un dels elements destacats en què es vol treballar és la identificació de les demandes i necessitats de la població adolescent i jove per dissenyar una oferta esportiva a la seva mida, amb l’objectiu d’evitar l’abandonament de la pràctica esportiva. S’ha de donar més importància a l’esport escolar i hem de veure com podem complementar i donar suport a la tasca que es fa des de les AMPA en aquest àmbit”, ha destacat la regidora d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, que ha explicat que es redefinirà la convocatòria de subvencions adreçada a centres educatius i AMPA per al foment i la promoció de l’esport escolar en horari extraescolar.
 
La consolidació d’un parc d’equipaments esportius de qualitat és una altra de les línies estratègiques municipals. En aquest punt, hi ha diverses accions rellevants que es proposa dur a terme fins al 2028. La creació d’un parc ciclista a l’aire lliure, la incorporació d’un rocòdrom a la zona esportiva de la Devesa, disposar d’un nou camp de futbol, la reserva de sòl per a la construcció d’un velòdrom o la incorporació de sales esportives i d’activitat física a les piscines de Palau i de Santa Eugènia – Can Gibert són les principals actuacions previstes en els propers anys.
 
En l’apartat de l’optimització dels espais i recursos existents, el foment de l’ús dels espais esportius d’escoles i instituts és un dels elements principals que cal abordar properament. L’establiment de convenis entre l’Ajuntament i els centres educatius i la col·laboració de les entitats esportives amb les escoles són importants per tal d’optimitzar l’ús que es fa dels equipaments esportius escolars i donar resposta a la necessitat de les associacions i els clubs esportius de Girona.
 
En relació amb l’adaptació i la potenciació dels espais al medi natural i urbà per a la pràctica d’activitat física, s’ha de posar èmfasi en la millor del parc de Domeny i de la Devesa com a punts de pràctica de running i ciclisme. Pel que fa a aquest últim aspecte, es planteja també ampliar el carril bici fins a la carretera d’Olot i de Sant Gregori per donar continuïtat i enllaçar els circuits urbans amb els de fora de la ciutat. La incorporació de circuits adaptats per a la pràctica esportiva inclusiva i accessible i la construcció d’un skatepark a la zona de Santa Eugènia i Sant Narcís són els altres punts destacats d’aquest apartat.
 
Pel que fa a la potenciació de la col·laboració pública i privada, es vol optimitzar l’ús de la pista d’atletisme ubicada a les instal·lacions del GEiEG de Palau-sacosta per tal d’obrir a la població la utilització d’equipaments privats considerats de xarxa bàsica que no estan disponibles de forma pública i municipal. Dins d’aquest eix estratègic es vol desenvolupar també un programa de captació d’espònsors per a les entitats i associacions esportives del municipi per tal ajudar-les en el desenvolupament de les seves activitats.
 
Per al desenvolupament del Pla estratègic de l’esport local de la ciutat, s’han establert tres fases per al desenvolupament del total d’actuacions: fase 1 (2018-2020), fase 2 (2021-2024) i fase 3 (2025-2028).
 
Els equipaments esportius de la ciutat
 
Girona compta actualment amb 158 equipaments esportius que sumen un total de 483 espais esportius i 46 àrees d’activitat. Els equipaments esportius es divideixen en equipaments de xarxa bàsica, de xarxa complementària i xarxa d’interès nacional. Aquest darrer tipus són instal·lacions esportives que responen a les necessitats de l’esport d’alta competició i actualment a la ciutat no n’hi ha cap.
 
Els de nivell bàsic són aquells que acullen un ús poliesportiu per part de tots els col·lectius de població. La xarxa bàsica esportiva de Girona està formada per 127 espais. Es tracta de les pistes poliesportives, dels pavellons, els camps, les sales esportives, les piscines cobertes i les pistes d’atletisme.
 
Els de la xarxa complementària són aquells que tenen unes singularitat concretes, ja sigui per l’esport que s’hi realitza, per les mides, la permanència o l’estacionalitat. En el cas de Girona, són els més nombrosos, i n’hi ha un total de 403. Aquests equipaments inclouen els espais per a esports de raqueta, les piscines a l’aire lliure, les pistes de petanca, les pistes poliesportives petites, algunes sales esportives i espais complementaris, les piscines a l’aire lliure, els camps de futbol i els camps de futbol 7, els rocòdroms i els espais de ciclisme.

Documentació
 
 

 

Participació