Multa de 990 euros per als pares que van conviure amb el fill mort a Girona

El jutge els considera autors d'un delicte d'homicidi per imprudència menys greu per no haver dut el fill al metge

per Redacció , Girona, 4 de gener de 2018 a les 14:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La furgoneta de la funerària abandonant l'edifici amb el cadàver del nen Foto: ACN


El Jutjat penal número 1 de Girona ha condemnat a una multa de 990 euros els pares que van conviure amb el fill mort en un pis de Girona. Els processats s'enfrontaven a una pena de 3 anys i 3 dies per un delicte d'homicidi per imprudència greu. 


El tribunal, però, conclou que no queda demostrat que el menor patís un atac asmàtic greu i per tant no es pot considerar que tinguessin una conducta d'"imprudència greu o temerària". Ara bé, els considera autors d'un delicte d'homicidi per imprudència menys greu per no haver dut el fill al metge perquè li administressin un "tractament adequat que podria o no haver-li salvat la vida" i els aplica l'agreujant de parentiu.
 
A la sentència, el jutge conclou que no queda demostrat el delicte d'imprudència greu dels processats ni tampoc que fossin conscients del greu risc de salut que corria el seu fill, entre altres coses, perquè vivien en una situació d'"aïllament". Exposa que els nens no estaven escolaritzats i la família no es relacionava amb ningú, fins al punt que "ni els seus veïns ni la propietària del pis on vivien van poder determinar l'últim cop que havien vist el nen en vida". 

Una declaració "precisa i congruent"


D'altra banda, el jutge considera que la declaració del matrimoni durant el judici del 29 de novembre de l'any passat va ser "clara, precisa i congruent". Concretament, fa referència a que tots dos van manifestar que el menor "havia tingut una crisis asmàtica, que es va recuperar i que se'n va anar a dormir i ja no va despertar-se". I que no van "assumir la mort i que van resar perquè es despertés" fins que el 5 de gener del 2016 la policia va irrompre al domicili i la forense els va "convèncer" dels fets. Una versió, afegeix el jutge, que queda demostrada per les declaracions de la mateixa policia i metgessa que els va atendre.

Pel que fa a la causa de la mort, el jutge diu que queda demostrat que el nen va patir un "episodi d'asma previ o immediat a la mort" i que el fet de no haver rebut tractament va "contribuir o fou la causa directa" del decés. Així es desprèn de les declaracions dels forenses, tot i que tampoc "ho van poder assegurar al cent per cent", a causa del mal estat i la momificació del cadàver. 


Una sentència "justa"

L'advocat del matrimoni, Christian Salvador, ha valorat la sentència com a "justa". "Tenint en compte la gravetat de les acusacions que queien sobre ells, amb petició de presó, hem d'estar satisfets malgrat la tragèdia que suposa que uns pares hagin perdut el seu fill", ha explicat a l'ACN. És per això que no pensen recórrer la sentència. "No és una absolució però s'hi apropa bastant i ara restem a l'espera de veure si el fiscal interposa recurs", conclou. 

 

Participació