Digues com ets i et diré a qui votes: així són els votants del 21-D

Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú

Viatgers del metro al costat de cartells electorals.
Viatgers del metro al costat de cartells electorals. | Adrià Costa.
20 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:05h
La saviesa popular apunta que no hi ha dues persones iguals. O, dit d'una altra manera, hi ha tants perfils de votants com ciutadans amb dret a vot. No obstant això, els simpatitzants d'un partit polític concret comparteixen elements ideològics, culturals, socials i, fins i tot, econòmics que els apropen a un patró determinat. Des de NacióDigital, en els darrers dies hem publicat els perfils dels votants de les set forces polítiques principals, basats en l'anàlisi de Roger Tugas a partir de les dades de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO)

1. Així és el votant de la CUP: home, jove, format, ateu, amant del risc i molt polititzat. L'electorat dels anticapitalistes és nascut de forma molt majoritària a Catalunya, treballador per compte aliè, abonat a TV3, confia amb la gent, molt d'esquerres i partidari de la participació directa.

2. Així és el votant del PP: creient, pensionista, de dretes i passa de la política i de TV3.   L'electorat popular és també molt femení, amb quasi cap avi nascut a Catalunya i amb escassa formació. Albiol és un candidat que només aprova entre el propi electorat, però amb una nota inferior del que li posa a Arrimadas.

3. Així és el votant de C's: centrista, desconfiat i amb escassa formació. L'electorat liberal és el més jove d'entre els unionistes i el que té un major percentatge de nascuts a Catalunya, així com és molt creient i el que menys parla català. Arrimadas és una bona candidata per disputar vot al PP, l'electorat del qual la valora fins i tot més que el de Cs.

4. Així és el votant del PDECat: dona, gran, arrelada al país, catalanoparlant i abonada a TV3. L'electorat dels nacionalistes és també molt majoritàriament nascut a Catalunya, satisfet amb la vida, de centre, creient i amb sentiment nacional clarament català. Puigdemont és un molt bon candidat per disputar el vot independentista, ja que rep puntuacions molt elevades dels electors d'ERC i la CUP.

5. Així és el votant del PSC: de centre, envellit, creient i castellanoparlant. L'electorat socialista és molt majoritàriament nascut fora de Catalunya, un 90% no té cap avi català, està poc disposat a assumir riscos i té escàs interès en la política. Miquel Iceta no genera rebuig entre unionistes i "comuns" però tampoc no desperta passions entre el propi votant del PSC.

6. Així és el votant dels «comuns»: empleat, poc creient, d'esquerres i entre La Sexta i TV3. L'electorat de CSQEP -i previsiblement ara de Catalunya en Comú Podem- és també relativament jove, nascut a Catalunya però castellanoparlant, partidari de la participació directa i escassament satisfet per la vida.

7. Així és el votant d'ERC: polititzat, nascut a Catalunya i ja desconnectat. L'electorat republicà se sent majoritàriament només català, però una quarta part té el castellà com a llengua pròpia o és bilingüe, i va ser el que més es va mobilitzar l'1-O. Junqueras rep bona nota dels votants del PDECat i de la CUP, quasi aprova entre els "comuns" i fins i tot el 26% dels electors del PSC el valora bé.