Ple Girona

Girona aprova el pressupost de 2018 sota l'ombra allargada de la sociovergència

La CUP i ERC manifesten que el pacte pressupostari, tot i el recent trencament de l'equip de govern, «s'ha escrit a quatre mans»

per Xavier Borràs, Girona | 18 de desembre de 2017 a les 22:19 |
Els regidors d'ERC-MES i de la CUP-Crida per Girona han votat en contra dels pressupostos de 2018. | Xavier Pi.
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'ombra de la sociovergència encara plana pel consistori gironí, si més per la sala de pens, on aquest dilluns, 18 de desembre, s'ha aprovat els pressupostos municipals de 2018 només amb el recolzament del PSC i el vot en contra de la resta de l'oposició. Els comptes per al proper exercici pugen a 113,45 milions d'euros (MEUR), un 4% més que el d'enguany, i es destinen 8 MEUR a inversions.

Encara que la tinent d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha admès que era "impossible" que els comptes rebessin l'aval de tots els grups, les crítiques més àcides han arribat, precisament, per part de la CUP i d'ERC. Els cupers han lamentat que CiU faci bandera del diàleg però no el practiqui i han definit els pressupostos com un model "de la vella sociovergència en estat pur". Els republicans, altrament, han lamentat que aquests comptes s'hagin escrit "a quatre mans", tot i que el pacte CiU-PSC ja no existeix "a la pràctica" suposa que els socialistes continuïn "governant a l'ombra un any més".

Maria Àngels Planas ha subratllat que els comptes donen "prioritat" als serveis a les persones –7,4 MEUR a Serveis Socials- i a totes aquelles partides que permeten "vetllar pel dia a dia i aixecar les persianes de la ciutat" (en referència, entre d'altres, a neteja i seguretat). La tinent d'alcalde d'Hisenda ha agraït "la voluntat d'entesa" que "des d'un primer moment" han tingut amb el PSC, que ha permès tancar el pacte per aprovar els comptes. De fet, la portaveu dels socialistes, Sílvia Paneque, ha posat de relleu que, tot i el trencament del pacte de govern, la voluntat del seu grup ha estat mantenir "el compromís de bastir ponts" en favor dels gironins. Ha esmentat que els pressupostos "inclouen inversions equilibrades i centrades en les persones i els barris". I com a exemple, ha citat l'impuls del Pla Social de les Pedreres, la reforma del carrer del Carme o el "compromís per atendre les persones en situació més vulnerable".

L'acord que l'equip de govern ha tancat amb el PSC, però, no s'ha traslladat a cap altre dels grups de l'oposició. De fet, tant ERC com la CUP, Cs i el PPC han votat en contra dels pressupostos.


"El PSC seguirà governant"

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha lamentat que els pressupostos estiguin "pactats i acordats a quatre mans" i que, de facto, suposin que "el PSC seguirà governant a l'ombra un any més". Roca també ha fet un símil entre els comptes municipals i el món educatiu, per deixar clar que els republicans els rebutgen de ple.


"Una de les coses més difícils de corregir és trobar-te amb un text que no has escrit tu; el pots intentar arreglar, però mai acabarà essent un bon escrit, i això és el que ens passa amb aquests pressupostos", ha dit. Maria Mercè Roca ha assegurat que, al seu entendre, falta "accent social", que hi ha partides "supèrflues" i ha criticat que, durant els darrers anys, els diners destinats a fomentar el turisme "s'hagin multiplicat per deu". A més, també ha lamentat que, en Cultura, es destinin partides "a grans festivals" i es deixin de banda aquelles destinades a la creació local.

"Sociovergència en estat pur"

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha dit que el seu grup està "decebut" davant "la incapacitat de diàleg" que ha mostrat l'equip de govern amb ells. Ha assegurat que, des d'un primer moment, CiU va treballar per tancar un acord amb el PSC per aprovar els pressupostos i que ha "deixat de banda" la resta de grups municipals.

"Aquests comptes són un exemple de la vella sociovergència en estat pur", ha criticat Pèlach, assegurant que obeeixen a un model "continuista" allunyat d'aquell "transformador" que defensen els cupers. A més, també s'ha sorprès que el PSC hagi "renunciat a fer oposició" i s'hagi "conformat".

Pel què fa a partides, els cupaires han criticat que, en Cultura, els pressupostos per al 2018 apostin només per "l'exhibició" –en referència als festivals- o que no s'incloguin més diners en temes d'habitatge (per exemple, per potenciar el lloguer social). Per últim, Pèlach ha subratllat que es deixen barris "sense inversió" i ha criticat aquelles partides plurianuals, com ara les destinades a la reforma del Modern o a la Casa Pastors, perquè suposen "hipotecar" futurs pressupostos.

Les ordenances fiscals, els mateixos "pals"

A més d'aprovar inicialment els pressupostos, el ple extraordinari d'aquest dilluns també portava a aprovació definitiva les ordenances fiscals per a 2018. I aquí, el nombre de suports seguit ha estat calcat a la votació dels comptes municipals. CiU i el PSC hi han votat a favor i ERC, la CUP, Cs i el PPC en contra. Per tant, s'han aprovat per majoria (catorze vots davant dels tretze que sumen la resta de grups).

 

Participació