Procés català

Girona canviarà el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'octubre de 2017

La moció, presentada per CiU, ERC-Mes i CUP-Crida per Girona, dóna suport a la proposta presentada a la Comissió del Nomenclàtor, amb el vot favorable del PSC i el contrari de C'S i del PP

per Xavier Borràs , Girona, 11 de desembre de 2017 a les 20:23 |
Durant el ple la majoria dels grups municipals han expressat el clam popular per canviar el nom de la plaça. | X. B.
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha acordat donar suport a la proposta presentada a la Comissió del Nomenclàtor per a modificar el nom de la plaça de la Constitució pel nom de plaça de l'1 d'octubre. La moció, presentada per CiU, ERC-Mes i CUP-Crida per Girona, ha rebut el suport del PSC i el vot contrari dels dos regidors de C's i de l'única regidora del PP.

Segons l'exposició de motius de la moció, l'1 d'octubre una majoria de gironins van anar a votar seguint el mandat del Parlament, tot i que el Tribunal Constitucional va declarar el referèndum com a inconstitucional. Els responsables  del  govern  de  l'Estat van  considerar que el  referèndum s'havia d’aturar utilitzant tots els mitjans al seu abast, violència inclosa. "Per aquest motiu havien arribat dies abans milers d'efectius dels cossos i forces de seguretat de l’Estat D’aquesta manera el matí del dia 1 d‘octubre policies nacionals totalment equipats amb material antiavalots i fusells llança-pilotes de goma (prohibides a Catalunya) van entrar a diferents  punts  de  votació  amb  l’objectiu  de  retirar  les  urnes. El resultat d’aquesta operació és del tot coneguda".


La ciutadania de Girona, en comptes de rendir-se a la violència va decidir, segons la moció, "continuar mantenint els col·legis electorals oberts per tal que tothom que volgués, pogués dipositar el seu vot a les urnes, Va ser un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica que impregna els gironins".

Passats aquests fets s'ha posat sobre la taula del Govern espanyol la necessitat de continuar dialogant per trobar una sortida a la voluntat de milions de catalana. "La resposta ha estat l'empresonament i l’exili del Govern í l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola", amb què l'autogovern de Catalunya ha estat esborrat i "el Govern legítim, sortit de la voluntat del poble, substituït per un govern no votat pel poble català".


Per tot això i per fer un acte de reconeixement a tants de ciutadans gironins que han vist trepitjat els seus drets i llibertats individuals, s'ha aprovat donar suport a la proposta presentada a la Comissió del Nomenclàtor en el sentit de canviar el nom a la plaça Constitució de Girona per plaça de l’1 d’octubre de 2017.

 

Participació