La CUP reitera que només donarà suport a un Govern disposat a construir la República

La cap de llista per Girona al 21-D, Natàlia Sànchez, alerta que no es posicionaran al costat de "cap aliança ni partit" que "vulgui tornar a la casella de sortida"

La candidata de la CUP a Girona, Natàlia Sànchez, a l'interior de la seu que la formació té a Figueres.
La candidata de la CUP a Girona, Natàlia Sànchez, a l'interior de la seu que la formació té a Figueres. | ACN
Redacció
10 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:17h
Les eleccions del 21-D són "il·legítimes" i l'única via possible que pot adoptar el sobiranisme és continuar caminant cap a constituir la república catalana. Aquesta és la base de l'argumentari de la CUP de cara als comicis del proper 21 de desembre, imposats en virtut de l'aplicació de l'article 155 des de Madrid.

Així ho ha reiterat la cap de llista cupaire per Girona al 21-D, Natàlia Sànchez, qui justifica aquest posicionament en vers les eleccions perquè qui les ha convocades és un govern dirigit pel PP, que no té "cap legitimitat" per governar Catalunya. Assegura, però, que s'hi presenten per "deure democràtic". La cap de llista explica que la primera opció que es van plantejar va ser boicotejar els comicis, però diu que no van aconseguir "un acord ampli i clar per poder fer la força necessària".

Creu que tampoc són uns comicis "plebiscitaris" perquè el plebiscit va tenir lloc l'1-O, però assegura que "el 21-D cal donar un impuls amb vots i amb un resultat clarament republicà al plenari del Parlament". Pel que fa a una possible investidura, afirma que "nosaltres ens asseurem a parlar de governabilitat" però diu que només ho faran amb "qui estigui disposat a materialitzar la República".

"No donarem suport a cap Govern, president, aliança o partit que tingui la intenció de tornar a la casella de sortida", insisteix. En aquest sentit, afegeix que l'única via possible és la "unilateralitat", perquè el camí de l'autonomia i de la negociació de la relació entre Catalunya i Espanya "està esgotat".

Per Sànchez, "la gent ha de ser conscient que cal que traspassem els límits de l'autonomia perquè la via unilateral és l'única que pot donar resposta a les necessitats de la gent", creant "unes estructures públiques republicanes que donin resposta a les necessitats socials de la ciutadania".

La repressió de l'Estat ja ve de lluny

La candidata gironina creu també que la "repressió" de l'estat espanyol fa anys que dura i que "abans i després de l'1-O el que s'ha fet ha estat una materialització i a cara descoberta de quines són les eines repressives de l'Estat". En aquest sentit, llança una "apel·lació solidària" a la resta de republicans i demòcrates espanyols: "Amb el procés català podem obrir una escletxa per acabar amb el règim del 78".

Pel què fa a l'aplicació de l'article 155 i les seves conseqüències, Sànchez diu que cal una diagnosi "rigorosa" i, per això, insta els partits que el van tirar endavant a "explicar" quins efectes ha tingut. "Diuen que han vingut a normalitzar la situació a Catalunya però nosaltres considerem que els únics que han trencat la normalitat de les institucions i la vida pública són ells", remarca.

L'alliberament dels consellers destituïts i els 'Jordis'

La cap de llista afirma que, si tots sortissin de la presó abans de les eleccions, s'ajudaria a normalitzar la situació, però admet que "encara quedarien moltes coses sobre la taula com els processos judicials oberts i mig govern a l'exili". Per això, creu que "fins i tot, podria ser servir per blanquejar les polítiques que ha aplicat l'estat espanyol i l'embat contra la voluntat que ha exercit".