La Mancomunitat, al detall

La Casa de Cultura de Girona va acollir un cicle de conferències per donar a conèixer el treball de la institució i dels seus polítics més rellevants

Maximiliano Rodríguez (UdG)
09 de desembre del 2017
Façana de la Casa de Cultura de Girona
Façana de la Casa de Cultura de Girona | Marina López / ACN
Coincidint amb el centenari de la mort d'Enric Prat de la Riba i el 150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch, la Casa de Cultura de Girona va celebrar un cicle de tres conferències sobre la Mancomunitat de Catalunya i tres dels seus polítics més destacats: els dos esmentats i Francesc Cambó. Les conferències van tenir lloc a l’Aula Magna de la Casa de Cultura durant els tres primers dimarts de novembre.

La primera conferència, a càrrec de Carles Bastons, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, va girar al voltant d'Enric Prat de la Riba, un dels principals promotors del ressorgiment nacional català de finals del segle XIX. Bastons va fer èmfasi en la importància de Prat de la Riba com a primer president de la Mancomunitat, amb la creació de l’Institut d’Estudis Catalans i la seva política patriòtica i cultural. 

El doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona Enric Pujol, va ser l’encarregat de la segona conferència, dedicada a Josep Puig i Cadafalch i la seva labor com a segon president de la Mancomunitat. L’autor de "La Mancomunitat de Catalunya i l’autonomia" va destacar el treball de Puig i Cadafalch per situar la cultura catalana al nivell d’altres cultures europees.

L’última ponència la va oferir catedràtic d’Història Contemporània i president de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Casasses, que va dissertar sobre Francesc Cambó, figura controvertida de la Mancomunitat. Casasses va explicar com Cambó va passar de company de partit de Prat de la Riba, a líder regionalista, per acabar sent membre del bàndol franquista durant la Guerra Civil espanyola.

“Les conferències han tingut una acollida discreta però correcta” diuen des de la Casa de Cultura. Segons Lluís Freixas, director de la institució, les conferències “tenen un objectiu de divulgació humanística, per donar a conèixer la Mancomunitat a aquelles persones que no saben del tot el que va ser. Volem mostrar-la com el precedent de la Catalunya autonòmica moderna”. 


------------------------------------------------------
Aquest article és resultat d'un dels projectes del Laboratori d'Innovació i Nous Formats Periodístics NacióDigital-UdG, i ha estat elaborat per alumnes del grau de Comunicació Cultural.
------------------------------------------------------