Ricard Ustrell obre el seu camí en la literatura amb ‘Sense tu’

Sense tu, publicada per Rosa dels Vents, és la primera novel·la del periodista | Ustrell aconsegueix crear un clima de suspens, com una partida d’escacs

Ricard Ustrell a la Llibreria 22 de Girona
Ricard Ustrell a la Llibreria 22 de Girona | Francina Recio
Francina Recio (UdG)
04 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a les 12:57h
Fins fa pràcticament uns mesos només posàvem veu a l’actual presentador d’El Suplement de Catalunya Ràdio, Ricard Ustrell. Ara ja podem posar-li cara i, fins i tot, un to de personalitat gràcies a la seva aparició a l’innovador programa de TV3 Preguntes freqüents. Amb 27 anys ha tastat la premsa escrita (NacióDigital i Quadern), la ràdio, la televisió i ara s’estrena amb la narrativa.

Sense tu, publicada el 7 de setembre de 2017 per Rosa dels Vents, és la primera novel·la de Ustrell i probablement no serà l’única. Queda demostrada la seva habilitat oral i escrita. Ens trobem davant d’una prosa que denota un gran domini de la paraula. El text, fresc i sense embuts, ens fa reflexionar sobre el pas de temps, l’afrontació als problemes i les relacions personals i professionals. A més, el protagonista, l’Oristrell, passa per la cerca d’un mateix on es troba amb molts alts i baixos i evidencia que fugir no sempre és la millor opció quan es tracta de prendre decisions. L’amor i la mort acaben essent el fil conductor de la novel·la, amb un seguit de reflexions sobre la vida i el dia a dia que no deixen indiferent a ningú.

La novel·la té fins i tot banda sonora: Marina Rossell o Supertramp formen part de les referències musicals del llibre i podríem dir que és tot un homenatge a la música, a la literatura i al periodisme. Aquesta barreja es reflecteix amb un text que atrapa i que, compta amb unes descripcions que fan que el lector també viatgi a cada pàgina. L’autor utilitza com a recurs la descripció de sentiments i emocions que relaciona amb records d’infantesa i detalla moments i persones sense filtres, amb claredat. “Perquè ens entenguem, és una dona guapa. Metre vuitanta. Pits generosos, noranta-cint, de copa B.  Bona cintura. Sempre vesteix de negre, per si de cas, i té els ulls foscos, de naixement”. Ustrell és conscient de la seva habilitat literària i aconsegueix crear un clima de suspens, en el qual un es pot arribar a imaginar una partida d’escacs, tot vivint la tensió amb la que es juga. La novel·la està plena de flashbacks que inicialment semblen difícils de situar, però que a mesura que es coneixen els personatges, s’evidencia que són necessaris per entendre el que l’autor vol explicar. 

A la llibreria 22, Ustrell va confessar que ja està més que tip de que li diguin que té una maduresa superior als seus 27 anys. El llibre està protagonitzat per un home de 37 anys que, costa d’imaginar que hagi estat escrit per un noi amb la joventut de l’autor. Un tret important a destacar és l’elevada riquesa cultural que posseeix el text. Així doncs, Sense tu és la projecció que fa Ustrell d’ell mateix d’aquí a deu anys? Podem esperar un Amb tu?


------------------------------------------------------
Aquest article és resultat d'un dels projectes del Laboratori d'Innovació i Nous Formats Periodístics NacióDigital-UdG, i ha estat elaborat per alumnes del grau de Comunicació Cultural.
------------------------------------------------------