El jutge del Suprem no decidirà fins dilluns si excarcera els consellers i els «Jordis»

Els membres del Govern han declarat que accepten el 155 i es comprometen a actuar dins del marc constitucional .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 48px; line-height: 50px; }

Sara González / Isaac Meler
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:33h
Un furgó de la policia espanyola durant el trasllat dels consellers
Un furgó de la policia espanyola durant el trasllat dels consellers | ACN

Un furgó de la policia espanyola durant el trasllat dels consellers Foto: ACN


Estaran els consellers i els "Jordis" lliures per a l'inici de la campanya del 21-D el pròxim dilluns a la nit? Aquesta és la decisió que aquest divendres quedarà ja en mans del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que es prendrà tot el cap de setmana i no emetrà les interlocutòries fins dilluns. Tots els consellers i els presidents de l'ANC i d'Òmnium han declarat i han fet saber al magistrat que accepten el 155 malgrat que no estiguin d'acord amb la seva aplicació i s'han compromès a actuar dins del marc constitucional.

Les declaracions han estat ràpides i s'han limitat a la situació personal dels empresonats sense entrar al fons de la qüestió. Els presos han estat traslladats des dels centres penitenciaris d'Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco fins als calabossos de l'Audiència Nacional espanyola. Des d'aquest òrgan judicial, a pocs metres del Suprem, les furgonetes de la policia espanyola els han portat de dos en dos fins al magistrat Llarena. Davant seu, Oriol Junqueras i Raül Romeva han estat els únics que no han respost les preguntes de la Fiscalia.

"El que calgui per sortir"

Tornar a declarar va ser la petició que van fer tots els empresonats un cop la seva causa va passar de l'Audiència Nacional al Tribunal Suprem. La prioritat és sortir de la presó incondicional preventiva que va dictar per a tots ells la jutge Carmen Lamela i poder fer campanya electoral. "Feu el que calgui per sortir-ne'n", els ha demanat Carles Puigdemont a través d'un missatge de Twitter.

En aquesta línia, els darrers recursos que les defenses dels consellers cessats van presentar al Suprem insistien en l'acceptació de la intervenció de l'autogovern català aplicada per part del govern espanyol. De fet, la defensa dels consellers d'ERC va subratllar el seu compromís a usar "vies de diàleg i negociació" per aconseguir la independència, un objectiu polític al qual no renuncien.

Expressar l'acceptació del 155 i tancar la porta a la unilateralitat davant del Suprem sense que tot plegat impliqui adhesió política i deixar de banda les discrepàncies és la dificultat que aquest divendres han afrontat els consellers i els "Jordis" a pocs dies de l'inici de la campanya electoral. L'objectiu és aconseguir de Llarena el mateix tracte que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres independentistes de la mesa, que van poder evitar la presó amb el pagament d'una fiança.

Tant ERC com el PDECat ja tenien previst fer front a les fiances aquest mateix divendres i comptar amb els consellers i els "Jordis" en l'inici de campanya però l'ajornament fins dilluns de la decisió sobre l'alliberament ha alterat els plans dels partits. Almenys, els presos polítics seguiran un cap de setmana més a la presó.