El socialista Mario Ros i Vidal és nomenat nou batlle de Blanes

Substitueix Miquel Lupiáñez, que al novembre va renunciar el càrrec i va trencar el carnet del PSC en desacord amb el 155 | Ros Ha pres possessió durant un ple extraordinari celebrat aquesta tarda

Mario Ros rep la vara de batlle de mans de Marian Anguita.
Mario Ros rep la vara de batlle de mans de Marian Anguita. | Javier Calvete.
Redacció
30 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:11h
Des d’avui la ciutat de Blanes compta amb un nou alcalde, Mario Ros i Vidal, qui ha pres possessió del seu càrrec en el ple extraordinari celebrat aquesta tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament. El nou batlle ha estat escollit a proposta dels regidors i regidores de la llista més votada a les eleccions municipals del 2015, la del Partit dels Socialistes de Catalunya. Així ha estat després que els altres tres membres –presentats en les primeres posicions de la candidatura- han renunciat a favor d’ell.

Mario Ros i Vidal ha passat a substituir l’anterior batlle, Miquel Lupiáñez i Zapata, que va renunciar al seu càrrec i va trencar el carnet del PSC el passat 17 de novembre davant la posició oficial dels socialistes, la deriva de la direcció del partit des de l'aplicació del 155 i l'empresonament dels consellers i els Jordis.

En el seu discurs, Ros ha destacat l’honor que suposa per a ell ser alcalde de la seva vila, i també s’ha referit a la seva jovenesa política, ja que va passar a ser regidor a l’equip de govern el febrer de l’any 2016 després de la marxa de l’anterior regidora del PSC, Susana Ramajo: “He estat regidor de govern des de fa dos anys. Ha estat una experiència enormement enriquidora. No em fa res confessar que, tal com deveu pensar cadascú de vosaltres, a mi tampoc no em va passar mai pel cap la imatge que en poc temps passaria a acceptar el gran repte de ser el batlle de la nostra població. Ara bé, ho afronto amb confiança i il·lusió”.

El nou alcalde de Blanes també s’ha referit als motius de fons que van conduir a què el PSC hagi quedat al front de l’Ajuntament en solitari –amb el suport de Salvador Tordera- després que a l’inici de mandat havien governat amb PDeCAT i ERC: el procés sobiranista. En aquest sentit, ha recordat que personalment va entrar al món polític per fer un servei públic al seu poble i a la seva gent, i que el deure bàsic de l’Ajuntament és funcionar bé “Amb un projecte polític de caire clarament social, amb dedicació plena, amb il·lusió, amb ambició i sense aturador. Aquest és i serà l’objectiu que tinc i comparteixo amb l’equip de govern”.

Després de censurar la dicotomia que entén que s’ha creat entre ser independentista i constitucionalista com si d’una confrontació entre ser català i espanyol es tractés, Mario Ros ha fet una declaració sobre quina és la seva opció en aquest àmbit: “Jo sempre he estat un catalanista convençut. I jo, que degut a la meva professió he tingut moltes oportunitats de representar la meva terra, us puc dir que sempre ho he fet amb un gran orgull, i una càrrega immensa d’emoció. Totes les fites que he aconseguit en l’àmbit cultural i artístic –per terres catalanes, d’Espanya, d’Europa o pel continent americà- han estat en representació de Blanes i de Catalunya. Per tant, us he de dir de tot cor, que hem d’aprendre que estimar la nostra terra, la nostra nació, és voler que el cos nacional massa dividit avui torni a tenir una unitat plena”.

Respecte al treball que li espera a l’equip de govern que encapçala en l’any i mig que resta de mandat, ha avançat: “La nostra tasca s’encaminarà prioritàriament a la dedicació absoluta de fer funcionar bé els serveis i les àrees de l’Ajuntament de Blanes, i a acabar amb solvència els grans projectes que ja tenim iniciats i que tenim el deure de finalitzar bé. Amb els braços oberts a tots els que us hi vulgueu afegir”.

En aquest darrer sentit, l’alcalde ha esmentat com a projectes destacats la reobertura del Camí de Ronda, la urbanització del Pla Parcial Costa Brava Sud, l’arranjament de la Plaça dels Dies Feiners com un nou espai per a la ciutadania, i la rotonda d’accés a Ca la Guidó. També ha reivindicat que Blanes ha de fer camí per ser la capital de la Costa Brava Sud, remarcant de nou que s’obri el diàleg necessari per convertir les perspectives de creixement de Blanes en un veritable projecte de ciutat.

Per últim, Mario Ros ha tancat el seu discurs amb tota una declaració d’intencions i del tarannà amb què vol conduir el seu recent estrenat ofici d’alcalde: “Vila de Blanes, reitero que en mi tindreu algú que sempre us rebrà com un mereixeu, que escoltarà, que intentarà ser-vos útil i que entendrà tot el que escolti des d’un tarannà que vol ser just i pròxim. Sempre al vostre servei. Companys de l’arc plenari, personal de l’Ajuntament i públic: Visca la vila de Blanes ! Vista Catalunya !”.

Intensa sessió extraordinària, que ha inclòs la incorporació de nous edils

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha aplegat avui dijous més públic que mai. No tan sols per la transcendència de l’acte, sinó també per l’emoció afegida que hi havia. Això és perquè durant els darrers dies s’havia especulat molt respecte la possibilitat que la suma de diverses forces polítiques pogués facilitar que el cap de llista d’ICV-EUiA, Joan Salmeron, assolís l’alcaldia.

Igual que es fa en els plens de constitució de cada inici de mandat, la sessió l’han presidit dos membres de la corporació: el més gran i el més jove, el què s’anomena la ‘Mesa d’Edat’. De la mateixa manera que ja ho van fer en la sessió del juny del 2015, han tornat a assumir la presidència Marian Anguita Ferrer i Víctor Catalan Casas, tots dos d’ICV-EUiA.

Després de preguntar a cadascuna de les vuit forces polítiques municipals si presentaven o no candidat a ser alcalde, s’ha procedit a la votació secreta, on hi ha hagut el següent resultat: Mario Ros (PSC) 4 vots; Joan Salmeron (ICV-EUiA) 6 vots; Sergio Atalaya (cap de llista de Ciutadans) 2 vots; Joan Rota (CUP) 2 vots; i 6 vots en blanc, que corresponien a PDeCAT i ERC.

Al no haver obtingut cap dels candidats un nombre de vots igual o superior a la majoria absoluta (11 vots), la presidenta de la Mesa d’Edat, Marian Anguita, ha proclamat alcalde Mario Ros i Vidal, el candidat proposat pel PSC, la llista més votada a les eleccions municipals del 2015. Després de prendre possessió del seu càrrec, Marian Anguita li ha entregat a Mario Ros la simbòlica vara d’alcalde.

Abans de procedir a l’elecció i proclamació del nou alcalde de Blanes, la sessió plenària s’ha encetat amb dos punts previs a l’ordre del dia. Han pres possessió dels seus càrrecs de regidors del consistori dos nous membres: Laia Buixeda Sagrera a la CUP, en substitució de Jaume Pujadas; i Blai Vinaixa Montané, del PSC.

Biografia Mario Ros i Vidal

Des del febrer del 2016 i fins ara Mario Ros i Vidal havia estat tinent d’alcalde d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. Músic i compositor internacional de professió, ha estat guardonat en nombroses ocasions, i les seves obres s’han pogut gaudir en auditoris i concerts d’arreu de l’estat espanyol, Europa, Argentina i Nova York, entre d’altres. La seva composició De Rubore Sanguinis,premiada el 2016 al Festival L’inédit, va inaugurar l’estiu de l’any passat del Carrilló Paccard de la Catedral de Rouen, a Normandia, emmudit des de feia 15 anys.

Al 2002 va guanyar el Concorso Internazionale de Composizione amb la seva obra Graduale per a clarinet i conjunt instrumental a Brescia, Itàlia; 2n Premi i Premi del Públic al II International Composition Competition 2013 amb À la lisière de la forêt, pour alto; i guanyador del IV Concurs de Composició d’Òperes, Òpera a Secundària, atorgat pel Gran Teatre del Liceu al 2014 amb la peça titulada Oh, l’amor!. Ha rebut encàrrecs de la Fundació Juan March, l’Associació Catalana de Compositors, així com de diversos intèrprets.

Entre la seva obra destaca Le promeneur (2000-2001) estrenada per L‘OBC sota direcció d’Ernest Martínez; Cycle Nous Autres (Toi, Lui, Elle et Les Autres) (2010-2012); Tinnitus , per a flauta, clarinet, violí, violoncel i piano sobre dos sonets de Dante Allighieri (2005), etc. També ha fet col·laboracions amb artistes d’altres disciplines, com per exemple l’obra per a piano Über den Himmel (2001), escrita a propòsit de la presentació de l’escultura homònima de Fèlix Atmetlla, i la música per al curtmetratge Duel, de Jaume Pujadas (2003).

Per últim, val a dir que com estudiós del serialisme, ha realitzat un estudi en profunditat de Webern i la música del segle XX en general, treballs sobre els quals ha publicat diversos articles i ha donat conferències. Els seus estudis els va realitzar amb Constança Capdeville i Carles Guinovart, i també ha assistit a diversos cursos especialitats impartits per Claude Helffer, Ivan Fedele, i Constança Capdeville, entre d’altres. És membre de l’Associació Catalana de Compositors i soci de la SGAE.