Ple de la Diputació de Girona

El pressupost de la Diputació de Girona aprovat per a 2018 augmenta un 9,4%

La dotació total de 132,9 milions d'euros, amb les comarques gironines com a protagonistes, a les quals es destina el 51% de les subvencions i les transferències | Lluc Salellas, de la CUP, hi ha votat en contra

per Xavier Borràs, Girona | 21 de novembre de 2017 a les 13:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El pressupost ha estat presentat prèviament als mitjans de comunicació per part del president Pere Vila. Foto: Xavier Borràs.


El ple de la Diputació de Girona, ha aprovat avui, en sessió extraordinària –després del ple ordinari igualment celebrat avui– el pressupost general de la institució per a l'exercici de 2018, que augmenta un 9,4 % respecte de l'exercici anterior, el que suposa una dotació total de 132,9 milions d'euros. L'acord ha estat possibles gràcies a la majoria dels vots de la corporació i el vot contrari de la CUP en veu de Benet Salellas. El pressupost ha estat presentat als mitjans de comunicació prèviament, a dos quarts d'onze del matí a la Sala Ferran Agulló, pel president de la Diputació, Pere Vila, i els vicepresidents, Miquel Noguer i Albert Piñeira, a la Sala Ferran Agulló.


Lluc Salellas en nom de la CUP ha votat en contra del pressupost i de la proposta de la plantilla per a l'any 2018. Segons el diputat cupaire "és cert que hi ha coses que han millorat, segurament perquè hi ha més diners i els pots repartir, però la clau del debat és com els repartim". Salellas no entén que hi hagi àrees com les de protocol i difusió que "continuïn creixent any rere any quan hi ha prioritats més essencials". Salellas ha posat com a exemple d'augments no comprensibles el pressupost del Patronat de Turisme que en tres anys ha crescut de 5,4 M€ a 6,7 M€, "quan hi ha altres sectors que ho necessiten més; alguna cosa falla quan els que més tenen més reben. Àrees com el Turisme reben cada any més recursos econòmics, mentre sectors prioritaris es queden estancats", ha reblat.

Al mateix ple s'ha aprovat la relació de llocs de treball i la plantilla per a l'any 2018 de la corporació, amb el vot contrari de la CUP i l'abstenció dels grups d'ERC i el PSC.


L'augment del pressupost permetrà a la corporació, segons el president Pere Vila, ampliar el compromís social, el desenvolupament econòmic i les inversions territorials, tenint en compte les necessitats que presenta la demarcació. No obstant això, els principals protagonistes del pressupost de la Diputació segueixen sent les entitats locals de les comarques gironines, destinatàries del 51 % de les subvencions i transferències.

Assumint els anteriors paràmetres de servei, Dipsalut torna a ser un dels elements capitals de l'execució pressupostària. L'organisme de la Diputació, amb entitat pròpia, de planificació, coordinació i execució de les polítiques socials, no només continua sent l'organisme autònom amb major atribució pressupostària, sinó que en aquest pressupost experimenta un augment d'1 milió d'euros (assoleix, així, un total de 13,2 milions d'euros), amb especial repercussió en les polítiques d'habitatge i els serveis socials municipals.

 

El pressupost consoidat per a 2018 de la Diputació de Girona. Foto: DiGi.


Seguint amb el compromís social i atenent a necessitats interadministratives, la Diputació de Girona augmenta l'aportació a les llars d'infants. Per a la correcta prestació d'aquest servei, el pressupost d'enguany hi preveu una aportació de 5,3 milions d'euros.

Les polítiques de desenvolupament econòmic han estat una línia estratègica per a l'equip de govern durant aquest mandat. El pressupost del 2018 segueix fidel a la idea que la manera d'atendre amb eficàcia les necessitats de la nostra demarcació sorgeix d'un equilibri òptim entre polítiques socials i polítiques de desenvolupament econòmic.

Per aquest motiu, una de les principals línies de subvencions previstes per aquest exercici és la destinada al foment de la promoció econòmica, amb una dotació d'1,2 milions d'euros. Una dotació que es complementa amb iniciatives pròpies de la corporació en el marc de la promoció econòmica i el foment de l'emprenedoria, com és el cas de Diplab.

A més, la política de desenvolupament econòmic de la Diputació de Girona compta amb altres eines d'implantació. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona continua creixent, amb una previsió d'augment d'un 11,7 %, amb el qual assoleix un pressupost total de 7,3 milions d'euros. Una dotació pressupostària que ha de permetre la gran tasca de promoció territorial, no només des de la vessant turística estacional, sinó consolidant la promoció de productes i productors arrelats al territori, de la mà de la marca Girona Excel·lent.

La situació econòmica dels darrers anys va suposar un fre a les polítiques d'inversió i foment. Una restricció imposada per la imperiosa necessitat de dedicar més recursos a restablir els equilibris econòmic i social. Per aquest motiu celebrem que el pressupost del 2018 presenti un augment de 3 milions d'euros en aportació a la xarxa viària local. Així, aquesta inversió haurà passat des del 2015 d'2 a 4 milions d'euros.

L'evolució, també creixent, de l'organisme autònom Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona (XALOC) es veurà degudament reflectida aquest exercici. La tasca de XALOC a l'hora de gestionar tributs i serveis administratius guanya pes arreu del territori. La corporació pot acompanyar aquesta evolució «natural» de XALOC, a propòsit de les necessitats que emanen directament dels municipis, i que suposarà un augment del 27 % de l'aportació (assoleix el total de 6,3 milions d'euros).
 

El deute haurà passat del 83% el 2012 al 8% el 2018. Foto: DiGi.


Un dels compromisos d'aquest equip de govern va ser el de la disminució del deute. Aquest era un objectiu que trencava amb la dinàmica a l'alça que, l'any 2012, es va arribar a situar al 83 %. El que fou un compromís ha anat prenent forma a cada execució pressupostària. A finals del 2016 anunciàvem la intenció d'arribar a la fi del 2017 amb una disminució del deute de fins al 13 %. Ens complau confirmar que aquesta disminució s'ha executat satisfactòriament, i que continuarem treballant amb la voluntat de seguir amb aquesta tendència per arribar a disminuir el deute fins al 8 %.

Finalment, resta expressar la satisfacció de presentar un pressupost a l'alça. Un pressupost optimista, però ajustat a les necessitats del territori. Unes característiques que, conjuntament amb el compliment dels objectius de sostenibilitat pressupostària i la regla de despesa, li atorguen sentit i capacitat d'execució.

 

Participació