Inauguren una ruta nocturna pel Pirineu gironí de la diàspora republicana

L'activitat, que forma part del festival Som Cultura, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, pretén conscienciar els participants de la penosa situació que van viure els exiliats i que actualment han de patir moltes persones arreu del món

Redacció
20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:24h
La ruta 'Evasió Fuita Pirineus', és una marxa nocturna entre el Ripollès i l'Alt Vallespir que permet viure el drama que van experimentar els exiliats que van fugir del país durant la Guerra Civil.
La ruta 'Evasió Fuita Pirineus', és una marxa nocturna entre el Ripollès i l'Alt Vallespir que permet viure el drama que van experimentar els exiliats que van fugir del país durant la Guerra Civil. | Hiking & History/United Arts.


El festival Som Cultura, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha  acollit aquest cap de setmana la inauguració de la ruta 'Evasió Fuita Pirineus', una marxa nocturna entre el Ripollès i l'Alt Vallespir que permet viure en primera persona el drama que van viure els exiliats que van fugir del país durant la Guerra Civil espanyola. Els participants inicien la ruta al capvespre a l'església d'Espinavell on un actor, caracteritzat com un guerriller dels maquis, recorda la tràgica situació que va representar per milers de persones abandonar el seu país i iniciar un exili en terres franceses. Amb el suport de la projecció de fotografies de l'època, l'actor detalla les dures condicions de la travessa que van patir els exiliats, com ara por, gana, incertesa i tristesa.

Després d'escoltar el colpidor relat, es lliura als participants un mapa amb indicacions per iniciar sols la ruta. Els membres del grup surten caminant d'Espinavell per enfilar la pujada al Coll de Pregon (1.352 metres d’alçada) i han d'arribar a un punt marcat al mapa on han d'esperar un 'passador clandestí' que els ajuda a travessar la frontera. Els participants caminen en silenci per realitzar una ruta d'uns 6 quilòmetres, amb un desnivell d’uns 200 metres a la pujada i de 500 metres a la baixada. La majoria del trajecte es realitza amb frontals de llum però el pas per la fita fronterera es fa a les fosques en un dels moments més emotius i intensos de l'activitat.

A través d'un dispositiu mòbil i sobre diferents suports, com ara una masia en runes, es projecten esfereïdores imatges de l'exili republicà, però també fotografies contemporànies de persones que avui en dia es juguen la vida per fugir del seu país a causa de conflictes bèl·lics. Després d’unes quatre hores de marxa, els participants arriben al veïnat de La Farga, a l’Alt Vallespir, on són acollits en una masia que formava part de la xarxa d’acollida utilitzada pels maquis i en la què va pernoctar Francesc Sabaté i Llopart, més conegut com a Quico Sabaté, que un cop acabada la Guerra Civil espanyola va comandar un grup de guerrillers que, des de la Catalunya Nord,van realitzar incursions a diversos punts de Catalunya.

L’activitat, una iniciativa de l’empresa Hiking&History, és accessible per a tota mena de públics a partir dels dotze anys d’edat. La proposta té per objectiu conscienciar al públic general del drama que van viure els exiliats republicans i que actualment han de patir moltes persones arreu del món.

Inscripcions

Organitzat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el festival Som Cultura ofereix durant el mes de novembre una selecció d'activitats culturals genuïnes per descobrir l'àmplia oferta cultural, patrimonial i d'espectacles de les comarques gironines. Les inscripcions a les activitats es poden tramitar a través del web http://somcultura.com/.