Cs recorre la decisió del ple de Girona de declarar el rei persona «non grata»

La portaveu municipal, Míriam Pujola, afirma que es tracta d’una figura jurídica reservada “en exclusiva” als Estats sobirans | El portaveu del PDECat va manifestar, en relació amb la moció aprovada, que «el rei Felip surt a reforçar tot això amb l''a por ellos'»

Un votant és reprimit a terra per forces de la policia espanyola en un centre electoral a Girona durant l'1 d'cotubre.
Un votant és reprimit a terra per forces de la policia espanyola en un centre electoral a Girona durant l'1 d'cotubre. | ACN.
Redacció
17 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:42h
El grup municipal de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Girona ha recorregut la decisió del ple municipal que el passat 24 d’octubre va declarar persona non grata el rei Felip VI. La portaveu de la formació, Míriam Pujola, ha interposat un recurs de reposició perquè creu que el ple municipal s’ha arrogat unes competències "que no disposa en absolut". La declaració de persona non grata és, segons Pujola, "una figura jurídica que es contempla en les relacions internacionals i depèn del dret internacional”.

En el seu recurs, la portaveu de Cs ha remarcat que el dret internacional “reserva en exclusiva” als estats sobirans considerar una persona non grata. És per aquesta raó que Pujola ha al·legat la nul·litat de ple dret de l’acord subscrit per CiU, ERC i CUP de declarar al Borbó persona ‘non grata’, perquè el ple municipal “és manifestament incompetent per a fer-ho”.

Per a Pujola, l’acord no pot considerar-se una mera declaració retòrica perquè declarar ‘non grata’ una persona “condiciona negativament l’opinió que els altres poden formar-se d’ella” i és un qualificatiu “que amaga un clar menyspreu”. Per a Pujola, aquest acord és una prova més de com “el nacionalisme assenyala, exclou i estigmatitza a qui pensa diferent”.

En el ple que esmenta Pujola l'Ajuntament de Girona va acordar aprovar una moció presentada conjuntament pels grups municipals d'ERC i la CUP per declarar el rei Felip VI persona non grata, que va votar, també, el PDEcat, amb el vot contrari de la regidora del PP i dels dos regidors de Cs, i l'abstenció del PSC, llavors encara al govern municipal.

El portaveu del PDECat va manifestar, en relació amb aquesta moció, que "el rei Felip surt a reforçar tot això amb l''a por ellos'. És imperdonable, igual com ho ho és el que ha fet un fiscal parlant de la violència en percentatges. Què es pensen, que som bestiar? A Girona les sales d'urgències van estar plenes de gent amb el cap obert perquè els havien apallissat".