Ple de Girona

El ple de Girona aprova el Pla especial de la Devesa amb una inversió de 30 MEUR

Entre d'altres actuacions, en un termini d'entre quinze i vint anys, desapareixerà el formigó, s'enderrocarà l'estadi esportiu, desapareixeran dos carrils de circulació, es conformarà un bosc de ribera i es donarà pas a una catifa d'herba

Ha estat aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC, C's i PP i ha comptat amb l'abstenció de la CUP-Crida per Girona i ERC-MES

, Girona | 13/11/2017 a les 20:40h
Arxivat a: Política, Pla especial de la Devesa, Ple de Girona
L'aprovació inicial del Pla especial de la Devesa comença ara un llarg recorregut per fer-se una realitat. | Xavier Borràs.

Pla general de la zona de la Devesa on començarà el bosc de ribera que baixarà fins al riu. Foto: ACN.


"El pla especial de la Devesa es un tema de ciutat, no de govern; volem un parc obert a la ciutadania, que hi hagi vida", ha manifestat el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre en la presentació d'aquest ambiciós projecte. El Pla Especial de la Devesa, que l'Ajuntament de Girona ha aprovat avui de forma inicial en el ple, preveu invertir uns 30 milions d'euros (MEUR) per treure formigó del parc i obrir-lo a la ciutat. El Pla ha estat aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC, C's i PP i ha comptat amb l'abstenció de la CUP-Crida per Girona i ERC-MES.

Entre d'altres, el document recull que se substituirà l'actual vial perimetral que dona al Ter per una zona de bosc de ribera i que també desapareixeran els dos carrils de circulació més propers al parc que hi ha a l'altra banda (davant la Sala de Ball). A la zona del Camp de Mart s'hi plantarà una nova filera de plàtans per delimitar l'espai, la terra que hi ha ara donarà pas a una catifa d'herba i s'enderrocarà l'estadi esportiu (que pràcticament no es fa servir). Les diferents actuacions que inclou el pla especial es preveuen dur a terme en un termini d'entre quinze i vint anys, amb el suport de fons europeus.
 
Han passat tres anys d'ençà que es va presentar el primer avanç del document, però avui –i amb un procés participatiu entremig– el Pla Especial de la Devesa ha estat acordat al ple de Girona. L'equip de govern l'ha sotmès a aprovació inicial i, tot i que podria passar-ne el tràmit per junta de govern local, l'ha posat a debat dels diferents grups amb l'objectiu d'arribar "a un acord de ciutat", segons ha concretat Sastre.

L'àmbit del pla abasta les 40 hectàrees del parc urbà i, com subratlla el regidor, "el plantejament revolucionari" de què es va partir el 2014 ha donat pas a propostes "més conservadores i reformistes". Ara bé, hi ha afegit, l'objectiu inicial d'obrir la Devesa als gironins i fer que sigui "el gran parc urbà de la ciutat" es manté intacte.

El pla especial recull totes aquelles actuacions urbanístiques i paisatgístiques que es volen fer a la Devesa. Es preveuen dur a terme en un termini d'entre quinze i vint anys i suposaran una inversió mínima de 30 MEUR (dels quals 20 s'aportarien de fons municipals i la resta vindria d'ajuts europeus).

Entre d'altres, a l'hora de treure formigó i asfalt del parc, el document recull que s'eliminarà tot el vial perimetral que dona al Ter (i que ara serveix d'aparcament). "Aquest serà el canvi més important, que permetrà obrir el parc al riu", subratlla el regidor Narcís Sastre. El talús de formigó donarà pas a diferents pendents, on s'hi plantaran espècies autòctones (com freixes o verns) i que aniran a parar ben bé fins a la llera del Ter.

A l'altra banda de la Devesa, el pla especial també preveu eliminar els dos carrils de circulació més propers que donen al parc (els de davant de la Sala de Ball). Una actuació urbanística que, en aquest àmbit, també en portarà aparellada una altra (que tindrà una inversió apart). I és que la intenció de l'Ajuntament de Girona és reformar també la rotonda del rellotge i l'avinguda Ramon Folch (eixamplant les voreres i eliminant la rambla que actualment hi ha entremig dels carrils per a vehicles).

Herba al Camp de Mart

El Pla Especial de la Devesa també inclou canvis substancials a la zona del Camp de Mart. Aquí, la terra actual donarà pas a una catifa d'herba i s'enderrocarà l'estadi municipal, "que es troba molt degradat i té un ús esporàdic", concreta Sastre. Tota la zona esportiva es concentrarà al voltant de la piscina, on es mantindran les pistes de pàdel i on també s'hi construirà una guingueta-bar. "Tindrà l'objectiu d'atreure els gironins cap al parc perquè en gaudeixin", ha precisat el regidor.

A més, per delimitar aquesta àrea, es plantarà una nova filera de plàtans en un dels extrems del Camp de Mart (en concret, el que dona a la Fira de Girona). El regidor de Paisatge ha explicat que, tot i que hi haurà certàmens que ocuparan part de la Devesa, la intenció és que la Fira "aprofiti al màxim els seus espais interiors", i que només faci servir el parc quan sigui necessari.

Narcís Sastre ha explicat que, de fet, a la zona del Camp de Mart els canvis ja es començaran a fer visibles aquest proper 2018. La intenció és que la nova filera de plàtans i l'herba, "que no serà gespa i permetrà tenir un paviment més permeable", ja s'hi puguin plantar en els propers mesos.

Aparcament i sense grades a La Copa

El Pla Especial de la Devesa també preveu mantenir les illes interiors de plàtans tal com es troben actualment (en un principi, s'havia parlat de talar-ne els arbres que no en formessin el perímetre). A més, es condicionarà l'aparcament de terra que hi ha a la rotonda d'accés a l'Auditori (permetent que hi puguin estacionar autobusos). Per últim, a la zona de La Copa, es preveu que l'actual graderia desaparegui.

Narcís Sastre ha admès que les diferents actuacions comportaran haver de talar alguns plàtans. Sobretot, allà on en desapareixeran més serà en tot l'àmbit que es convertirà en bosc de ribera. Actualment, a la Devesa hi ha uns 3.000 arbres, dels quals 2.500 són plàtans.

Segons ha explicat el regidor de Paisatge, el pla especial preveu que es talin un 6% dels plàtans, però que això no afectarà el global d'arbres que viuran al parc. "Hem de tenir en compte que també es plantaran espècies noves, que incrementaran la riquesa paisatgística de la Devesa", ha precisat.

En sis mesos

La intenció de l'Ajuntament de Girona és que el Pla Especial de la Devesa ja hagi superat tots els tràmits administratius d'aquí a mig any. És a dir, que a més de l'aprovació inicial, també s'hagin recollit les al·legacions, s'hagin resolt les aportacions i Urbanisme hagi avalat definitivament el document. "A partir d'aquí, tirar endavant les diferents actuacions dependrà del finançament", ha precisat Sastre.

El regidor ja ha avançat que, en paral·lel al Pla Especial de la Devesa, l'Ajuntament ja ha començat a redactar un esborrany del pla d'activitats i d'usos que haurà de complementar-lo. Aquest segon document complementarà l'urbanístic, recollirà què es pot fer i què no en cada espai i també preveurà quines seran les sancions per incompliment.

Narcís Sastre ha explicat que el pla especial concep la Devesa "com un parc viu que ha de ser de tots els gironins i gironines". Per això, el regidor de Paisatge espera que, al ple, el document rebi l'aval de la majoria de grups municipals per evitar "que neixi mort" i que, sigui quin sigui el color polític de l'Ajuntament, les diferents actuacions que inclou "tinguin garantia que es portaran a terme".

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un dels piezòemtres de l'ACA, que ara s'instal·aran a les demarcacions de Girona i Tarragona. | ACA.
01/01/1970
S’ha adjudicat un contracte, per un import superior als 40.000 euros, destinat a la redacció del projecte per construir sis piezòmetres a la demarcació de Girona i nou a la de Tarragona | Avaluar els nivells de les masses d’aigua subterrània és clau per garantir-ne el bon estat
01/01/1970
Els mossos també esbrinen l’autenticitat del permís de conduir del detingut
01/01/1970
Tallat el tren entre l'Ametlla i Mont-roig del Camp | El vent bufarà amb força fins a la tarda al Pirineu, litoral i prelitoral centre i sud del Principat
Ernest Maragall, durant el seu discurs, amb els altres diputats de la mesa d'edat | Josep Maria Montaner
01/01/1970
El president de la mesa d'edat, diputat d'ERC, denuncia la persecució política i assevera que Catalunya "no es resigna, vol seguir sent el que és", així com construir un "país nou, just i lliure"
01/01/1970
Totes les notícies relacionades amb la constitució del Parlament i la investidura
 12:11 
 12:02 
 12:02 
 12:00 VÍDEO Aplaudiments al Parlament quan voten Junqueras, Sànchez i Forn.
 11:57 
 11:49 
 11:49 El PSC es desmarca de les traves de Cs i PP per impedir el vot delegat dels presos. Arrimadas sosté que la legislatura ja comença amb "mal peu", però la mesa d'edat liderada per Ernest Maragall no accepta la reconsideració. El diputat d'ERC ha defensat l'1-O en l'estrena de la cambra: "L'Estat no sap guanyar, sap derrotar".
 11:48 
 11:47 
 11:41 Fet inèdit. Els concentrats de l'ANC aplaudeixen Iceta quan ha intervingut a favor de la decisió de la mesa sobre delegació de vot.
 11:40 
 11:41 
 11:33 També el PP discrepa del fet que els diputats a la presó puguin delegar el seu vot. Iceta dona suport a la delegació de vot dels diputats que estan presos. Cs i PP, en canvi, consideren que el reglament del Parlament no ho permet.
 11:32 Cs demana una petició de reconsideració perquè la mesa d'edat ha acceptat que Junqueras, Forn i Sánchez puguin delegar el seu vot i acusa Ernest Maragall d'haver fet "un míting d'ERC".
 11:32 Ernest Maragall defensa l'1-O en l'estrena del Parlament: «L'Estat no sap guanyar, sap derrotar».
 11:31 Ernest Maragall defensa l'1-O en l'estrena del Parlament: «L'Estat no sap guanyar, sap derrotar». El president de la mesa d'edat, diputat d'ERC, denuncia la persecució política i assevera que Catalunya "no es resigna, vol seguir sent el que és", així com construir un "país nou, just i lliure".
 11:31 La mesa d'edat està llegint el nom dels 135 diputats escollits a les eleccions del 21-D. Ernest Maragall explica que Junqueras ha delegat el seu vot en Marta Rovira i que Quim Forn i Jordi Sánchez en Jordi Turull, i que la mesa d'edat l'accepta.
 11:30 Els grups independentistes han col·locat llaços grocs als escons dels diputats que estan a la presó i a Brussel·les.
 11:21 
 11:18 Després d'un discurs reivindicatiu del procés sobiranista i combatiu contra l'acció de l'estat espanyol, Ernest Maragall conclou: "Aquest país serà sempre nostre".
 11:17 Ernest Maragall reivindica l'1 d'octubre i recorda que el 21-D és "la confirmació" del resultat del referèndum.
 11:17 Ernest Maragall, entona un discurs dur contra l'estat espanyol: "L'Estat no vol saber res de sobiranies. No sap guanyar, sap derrotar; no sap compartir, sap humiliar".
 11:15 
 11:15 
 11:14 
 11:14 
 11:12 
 11:05 
 10:54 
 10:45 
 10:39 
 10:11 Puigdemont: «No hi ha res que pugui doblegar l'esperit d'un poble lliure, pacífic i democràtic». El líder de JxCat piula abans de l'obertura del Parlament que amb la recuperació de les institucions cal lluitar pel país i exercir "la dignitat”.
 10:07 
 10:04 
 09:47 Forta presència policial al parc de la Ciutadella.
 09:44 Columnes de gent es van desplaçant al passeig Lluís Companys per seguir la sessió de constitució del Parlament.
 09:35 Comencen a aplegar-se els primers assistents a la concentració convocada per l'ANC i Òmnium al passeig Lluís Companys.
 09:22 Jordi Turull ha explicat a El món a RAC1 que la primera cadira del grup parlamentari estarà buida amb un llaç groc.
 09:22 Junqueras, Sànchez i Forn reclamen el vot delegat en la constitució del Parlament. Els diputats electes d'ERC i Junts per Catalunya que estan empresonats demanen poder participar en la votació de la mesa de la cambra, el primer tràmit de la legislatura. Ho explica Oriol March.
 09:15 Els exiliats de JxCat descarten delegar el vot en la constitució del Parlament. Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig no demanaran participar des de la distància en la tria de la mesa de la cambra, que presidirà Roger Torrent, segons explica Jordi Turull a RAC1. Per Oriol March.
 08:52 Desenes de persones es dirigeixen al Parlament convocades per ANC i Òmnium per viure la sessió de constitució des de l'exterior de la cambra catalana. Imatges: Josep Maria Montaner.
 07:37 PORTADES «El separatismo desafía la ley», a «El País». Recull de les portades dels diaris de paper espanyols i catalans.
 06:29 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Primer pas, el Parlament. "Les traves i les amenaces constants de l'Estat alimenten el dubte de si Puigdemont podrà ser investit malgrat l'acord amb ERC, però les institucions catalanes seran a partir d'avui menys dèbils", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia Roger Torrent, els "Jordis", Xavier Domènech, Joan Amades i Eugeni Xammar.
 22:00 El Berguedà reclama la llibertat dels presos, tres mesos després de l'empresonament dels «Jordis». 
 21:32 Junqueras demana formalment la delegació del vot. La mesa d'edat es decanta per interpretar el reglament per permetre que els diputats presos -també Jordi Sànchez i Joaquim Forn- puguin habilitar que altres electes votin per ells; ho explica Roger Tugas.
 21:34 VÍDEOS Els tarragonins exigeixen l'alliberament dels presos polítics amb un silenci eixordador. Més de 500 persones es concentren a la plaça de la Font per recordar que fa 92 dies que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez estan tancats a la presó i 75 que Oriol Junqueras i Joaquim Forn també hi són.
 21:34 Empresaris alemanys demanen a Rajoy que no es tanqui a una investidura a distància de Puigdemont. Consideren que cal diàleg per desencallar la situació actual entre els governs espanyol i català.
 21:29 Roger Torrent, un jove valor en alça lleial a ERC i de confiança de Marta Rovira. Perfil de Roger Tugas del nou president del Parlament, que renunciarà a l'alcaldia de Sarrià de Ter que ostentava des del 2007 -amb més del 70% dels vots durant dues legislatures- i que ha anat agafant responsabilitats parlamentàries a mesura que la secretària general s'implicava en el dia a dia del procés.
 21:21 
 21:24 El Parlament arrenca amb la fórmula de la investidura i el full de ruta en l'aire. Roger Torrent presidirà la cambra en la dotzena legislatura amb Josep Costa (JxCat) com a vicepresident; la incògnita sobre Puigdemont i el rol dels presos marcarà els primers compassos. Per Oriol March.
 
Entrades anteriors »
01/01/1970
La mesura seria voluntària i podria beneficiar aquells treballadors que van cotitzar més al principi o a la meitat del seu trajecte professional