Ple de Girona

El ple de Girona aprova el nou cartipàs després del trencament amb el PSC

PDECat, socialistes, ERC-MES i, en part, la CUP hi han donat suport, mentre els unionistes del PP i C's ho han fet en contra

per Xavier Borràs, Girona, 13 de novembre de 2017 a les 19:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els regidors d'ERC-MES han penjat als respectius escons pancartes per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans. Foto: Xavier Borràs.


La batllessa Marta Madrenas ha presentat avui al ple el nou cartipàs de l'Ajuntament de Girona després del trencament del pacte de govern que mantenien amb el PSC. Es tractava d'aprovar el nomenament dels representants municipals en les diferents institucions i organismes públics on és preceptiva la representació municipal; la modificació de les comissions informatives; la modificació de l'acord personal eventual i l'aprovació de la modificació de l'acord de Ple del 29 de juny de 2015 referent a l'actualització de les retribucions del personal amb dedicació exclusiva o parcial.


Durant el debat, la diputada del PP, Concepció Veray, ha considerat que no era gaire normal que en dos anys aquest fos ja el cinquè cartipàs que es presentava a votació i ha anunciat el seu vot en contra. La regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, que també ha advertit del vot negatiu del seu grup municipal, ha aprofitat per carregar contra la batllessa, tot afirmant que la reconfiguració que es presentava no acabava "amb el descrèdit de l'alcaldia", ja que segons ella Madrenas "ha passat a ser la riota" a tot arreu per la seva actitud "populista" durant els darrers dies.
 

Durant la celebració del ple, un nombrós grup de ciutadans convocats pel CDR ha iniciat una concentració a la plaça del Vi per reclamar la llibertats dels presos, cosa que faran cada dilluns a partir d'ara. Foto: Xavier Borràs.


Per a Sílvia Paneque (PSC) el debat més que de cartipàs "pertany a un moment polític que correspon a una excepcionalitat" que ha portat al trencament del pacte de govern, per bé que ha anunciat que hi votarien a favor. "El PSC donarà suport al cartipàs perquè el que cal és reconstruir les institucions", ha afirmat la portaveu dels socialistes. "La proposta que ens porten al plenari té alguns plantejaments que sumen a favor de la ciutat de Girona" ha afegit, i ha valorat com a positiu que es puguin finalitzar projectes com el Pla social de les Pedreres, el servei d'atenció domiciliària, l'Oficina d'eficiència energètica o Girona ciutat universitària.

Laia Pèlach, en nom de la CUP-Crida per Girona, tot i mostrar-se enutjada per l'avís previ que ha fet la batllessa que la discussió en el ple no s'havia de convertir en "un debat demagògic sobre el sou dels polítics", ha manifestat que "aquest cartipàs és conseqüència del trencament del pacte amb el PSC, tal com vam demanar: el trencament amb el partit que ha avalat i donat suport a la repressió i a l'aplicació de l'article 155". Per a Pèlach, però, ha mancat, no diàleg, sinó simplement comunicacióen relació a les propostes que ha fet el seu grup municipal. La regidora cupaire ha preguntat amb qui pensa pactar Madrenas a partir d'ara, perquè "és evident que ens trobem amb una alcaldia sobresaturada" i no queda clar si tot és provisional o es pensar a fer algun canvi. De fet, el qüestionament que ha fet és pertinent: "Quin pla de govern pensen portar endavant, el que ja havien pactat amb el PSC?". Pèlach, finalment, ha manifestat voluntat d'entesa: "Li hem estès la mà per arribar a acords puntuals, però hi ha alguns punts que no acceptem".


Maria Mercè Roca, per ERC-MES, ha manifestat que votarien a favor del cartipàs, no tant perquè hi estiguessin més o menys d'acord, "sinó per coherència, ja que els vam demanar que fessin el trencament que han portat a terme". Roca s'ha mostrat oberta, en l'avenç cap a la República, a parlar i debatre "amb la nostra sincera oferta de col·laboracio".

Marta Madrenas ha agraït als republicans el seu oferiment a ajudar en la governabilitat de la ciutat, a la CUP Girona el seu to “conciliador”  i a Silvia Paneque la complicitat que s’havia teixit entre els regidors dels dos grups fins ara. La batllessa, a l'inici del ple, ha manifestat que "a finals del mes d’octubre hi ha hagut 5.146 persones registrades a l’atur a Girona", amb què ja sumen 47 els mesos consecutius de reducció interanual de l’atur registrat a la ciutat.
 

 

Participació