Cuixart, Sànchez, Trapero, Gabriel i Rufian, nous caganers d'aquest Nadal

L’empresa Caganer.com presenta prop d’una cinquantena de novetats amb personatges del món de la política, de l’esport, de ficció i els tradicionals

són prop d’una cinquantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí i enllestits en col·laboració amb entitats que treballen amb persones amb discapacitat.
són prop d’una cinquantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí i enllestits en col·laboració amb entitats que treballen amb persones amb discapacitat. | Caganers.com
Redacció
07 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:49h
El Major Trapero, els presidents d’Òmnium i l’Assemblea Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, els germans Joan, Josep i Jordi Roca, el cuiner Ferran Adrià o Darwin són algunes de les novetats que Caganer.com ha elaborat per aquest Nadal coincidint amb els 25 anys de l’empresa,  situada a Torroella de Montgrí.  Avui s’han donat a conèixer prop d’una cinquantena de noves figures que un cop més converteixen personatges famosos del món de la política, de l’esport, artístics o de la ficció, en caganers del pessebre.
 
Els creadors de Caganer.com segueixen de ben a prop l’actualitat i és per això que aquest 2017, a més a més de la dels dos “Jordis”, han creat les figures d’altres polítics del moment, com ara el president de Canadà, Justin Trudeau, el president de França, Emmanuel Macron, el primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan, el president veneçolà Nicolás Maduro i el mandatari Nord-Coreà Kim Jong-un. Anna Gabriel (CUP) i Gabriel Rufián (ERC) també tindran la seva figura enguany.
 
En l’àmbit esportiu, Caganer.com ha creat les figures dels jugadors blaugrana Sergi Roberto i Arda Turan i, també, la d’un seguidor del FC Barcelona amb la bandera alçada. Pel que fa a altres esports, hi ha novetats com un jugador de rugbi, un home que fa surf i un noi i una noia practicant surf de neu.
 
En ficció, destaquen els personatge de Star Wars Chewbacca i el sr. Spock de Star Trek. També hi trobem figures de còmic com Ladybug i Cat Noir, l’Arale, el popular gat Garfield, Pinotxo, Lucky Luke i el Petit Príncep
 
Per aquesta temporada també s’han ampliat les figuretes dedicades al món de les professions creant versions femenines de les ja existents en homes. Hi ha la de l’advocada, la de la policia nacional, l’arquitecta, la treballadora d’ambulàncies(SEM), l’agent rural, una dentista i una treballadora de Correus.
 
Entre les figures de caràcter més tradicional, com a novetat 2017 hi ha el catalanet i la catalaneta, dos nens petits amb barretina i faixa. Del catalanet hi haurà una versió disponible amb imant. També hi serà present el món casteller amb un pilar de quatre.
 
Els videojocs també formaran part de les novetats d’aquest Nadal amb personatges de videojocs com Sonic, Luigi i Pacman. També, la popular icona del whatsapp amb forma de gelat de xocolata.
 
En total, són prop d’una cinquantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí i enllestits en col·laboració amb entitats que treballen amb persones amb discapacitat, com són el Centre Tramuntana de Palafrugell i la Fundació Altem de Figueres i amb el centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres. Els usuaris d’aquests centres contribueixen en el pintat a mà de les figures.
 
Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l’empresa del Baix Empordà com a figures artesanes “elaborades de forma manual, individual o en petites sèries”.
 
25 anys de souvenir català

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l’hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 25 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut.
 
Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món, i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i futbolistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d’arreu del món i durant tot l’any.
 
Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l’any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de 25 anys elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d’avui amb prop de 450 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella.
 
L’escultor de Caganer.com, Marc Alós, afirma que aquesta llarga trajectòria d’un quart de segle va tenir inicis “complicats”, però que actualment “el caganer s’ha globalitzat i se n’està fent una gran difusió a nivell mundial”.
 
La col·lecció de caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.
 
Aquesta temporada els caganers de la família Alós-Pla, com ja és habitual, es podran comprar a la Fira de Santa Llúcia i de Nadal de Barcelona, i a la Fira de la Sagrada Família i la Fira de Nadal de Sabadell. Caganer.com també estarà present a la Fira de l’Avet d’Espinelves, i a la de Sant Andreu de Torroella de Montgrí.