vins dolços

Perelada Garnatxa de l'Empordà 2004, la millor tradició de la garnatxa envellida

La Garnatxa de l'Empordà és un del vins de licor més significatius que s'elaboren a Catalunya | Són vins emparats per la DO Empordà i sotmesos a un reglament d'elaboració que especifica que han d'estar elaborats amb un mínim del 90% de raïms de garnatxa i que han de ser fortificats.

per Ramon Roset, 2 de novembre de 2017 a les 12:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Garnatxa de l'Empordà és un del vins de licor més significatius que s'elaboren a Catalunya. Són vins emparats per la DO Empordà i sotmesos a un reglament d'elaboració que especifica que han d'estar elaborats amb un mínim del 90% de raïms de garnatxa i que han de ser fortificats.

Això significa que durant la seva fermentació alcohòlica, quan s'arriba al nivell de sucres desitjat, aquesta s'interromp afegint alcohol vínic fins arribar a un grau alcohòlic volumètric adquirit mínim de 15% vol. i màxim de 20% vol.


D'acord amb el seu reglament, per ser comercialitzada com a garnatxa de l'Empordà haurà de tenir com a mínim un temps de maduració o envelliment de 2 anys, exceptuant que provingui com a mínim en un 90% de les varietats garnatxa negra i/o garnatxa peluda.

En l'edició d'enguany dels Premis Vinari, dins de la categoria de Vins Dolços, Rancis i de Postres, va resultar guardonat amb la medalla d'or al millor vi una garnatxa de l'Empordà, concretament el Perelada Garnatxa de l'Empordà 2004.


Amb aquest vi, el celler empordanès va voler recuperar la millor tradició de les garnatxes de l'Empordà envellides i complexes.

El Perelada Garnatxa de l'Empordà s'elabora amb raïms seleccionats de ceps de garnatxa roja i garnatxa blanca de més de 40 anys, procedents de les seves finques de Mollet de Peralada, Peralada i Sant Climent Sescebes.


Es veremen amb una lleugera sobre maduració i es fermenten parcialment a baixa temperatura. Un cop la fermentació arriba al nivell de sucres desitjat, en aquest cas uns 130 gr/l, aquesta s'atura amb l'addició d'alcohol vínic fins a arribar a la graduació de 15% vol. Posteriorment s'envelleix durant 12 anys en bótes seguint el sistema de soleres.

El resultat és un vi de color ambre amb reflexos rogencs, resultat de l'oxidació patida en la llarga criança i molt característic d'aquesta mena de vins. Net i brillant, deixa una densa i abundant llàgrima a la copa.

En nas és intens i complex, a les aromes inicials de confitures i espècies, se li van afegint notes de pell de taronja confitada, orellanes, fruits secs i mel amb algun toc ranci sobre un fons de subtils torrats.

En boca, és voluminós i gaudeix d'un excel·lent equilibri entre sucre, alcohol i acidesa que el fan fresc i llaminer. La seva untuositat li atorga amplitud en un pas de boca melós, rodó i ple de notes de fruits secs, panses, mel i espècies. Llarg i persistent.

Tradicionalment aquesta mena de vins acompanyen molt bé tota mena de postres dolces, en especial els brunyols de l'Empordà, les Flaones de Figueres o els Taps de Cadaqués. També són vins que arrodoneixen unes bones postres de músic o qualsevol altres postres amb predomini dels fruits secs. Capítol a part la sensacional parella que forma aquest vi amb els formatges blaus.

 

Participació