Es trenca el pacte de govern amb el PSC a l'Ajuntament de Girona

Ho ha comunicat la batllessa Marta Madrenas, que assegura que, de moment, governarà en solitari

Marta Madrenas, batllesa de Girona.
Marta Madrenas, batllesa de Girona. | Xavier Borràs
Redacció
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 21:43h
Finalment, el pacte de govern a l'Ajuntament de Girona s'ha trencat, segon ha avançat Catalunya Informació, de "mutu acord" per les dificultats que es preveuen amb la situació actual, després que avui el Parlament de Catalunya hagi declarat la independència de Catalunya.

Precisament, durant aquests darrers dies els grups a l'oposició, CUP-Crida per Girona i Esquerra-MES, havien pressionat la batllessa Marta Madrenas perquè trenqués el pacte que la lligava al PSC. La regidora d'ERC, Maria Merce Roca, havia ofert un pacte ampli de govern amb el PDeCAT de cara a la governabilitat de l'Ajuntament de Girona. Tanmateix, Madrenas hauria anunciat el trencament de mutu acord del pacte de govern amb el PSC i ha anunciat que a partir d'ara CiU governarà en solitari. Madrenas ha assegurat que el pacte ha funcionat de manera "excel.lent" i amb "lleialtat mútua", però considera que, després del que ha passat al Parlament i al Senat, l'escenari de futur que es dibuixa no els permet continuar governant plegats sense entrar en contradiccions.

En espera que CiU (que queda amb deu regidors de 25) reorganitzi àrees i cartipàs, l'alcaldessa de Girona ha demanat a tots els grups polítics "responsabilitat de ciutat i de país" i s'ha compromès a "mantenir l'estabilitat a l'Ajuntament".

Aquesta mateixa setmana, el PDeCAT havia assegurat que "de moment" mantenia el pacte de govern "estable" que té amb el PSC a l'Ajuntament de Girona. Sobretot, perquè la tinent d'alcalde socialista, Sílvia Paneque, no ha posat pals a les rodes a la celebració del referèndum i, a més, s'ha manifestat obertament en contra de l'aplicació del 155. No obstant, obria la porta a reconsiderar la seva postura "a l'espera" de què passés al Senat respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Comunicat de la batllessa Marta Madrenas

Ateses les circumstàncies excepcionals que s’han produït avui al Parlament i al Senat, hem mantingut una reunió d’urgència a l’Ajuntament de Girona la tinent d’alcalde Sílvia Paneque i jo mateixa. En aquesta reunió hem analitzat els escenaris de futur immediat i les contradiccions que es podrien produir en el si del govern per desenvolupar els acords del pacte de govern. La tinenta d’alcalde Sílvia Paneque, preveient les dificultats que poden sorgir aquests propers dies, ha posat el seu càrrec a la meva disposició per si jo ho trobava convenient. Ho he entès com una mostra de lleialtat institucional. En aquestes circumstàncies excepcionals i davant els reptes de futur he acceptat la seva petició.
 
Vull posar de manifest que el pacte de govern de la ciutat fins al dia d’avui ha funcionat de manera excel·lent. Els reconec que amb el seu impuls s’ha assolit fites molt importants per a la ciutat, com la transformació urbanística a Pla de Palau o l’inici de la reconstrucció del Pont del Dimoni; l’aprovació del Pla Social de les Pedreres, el Pla Local de Joventut o invertir el doble de recursos públics en ocupació. Ha estat un pacte de govern que ha permès, per tant, fer funcionar la ciutat de manera excel·lent i que s’ha desenvolupat sempre en una lleialtat mútua que agraeixo sincerament.
 
El grup municipal dels socialistes de Girona, i vull fer una menció especial a Sílvia Paneque, ens ha acompanyat fins aquí. Totes les àrees de l’Ajuntament han estat lleials, perquè la gent pogués votar pacíficament. Paneque ha defensat que tothom té dret a votar i decidir el seu futur; ha condemnat la judicialització de la política, i ha estat en contra de l’aplicació de l’article 155. Això ha fet possible que el pacte hagi arribat fins aquí, fins aquests moments excepcionals, amb respecte i lleialtat mútua.
 
A partir d’ara el grup de CiU agafarà altre cop el govern en solitari de la ciutat. A l’espera de la reorganització de les àrees i de l’aprovació d’un nou cartipàs, i atesa l’excepcionalitat que viu el país, em comprometo a mantenir l’estabilitat a l’Ajuntament i el rumb amb què hem governat aquests darrers temps. Demanem a tots els grups polítics responsabilitat de ciutat i de país en aquests moments. I garanteixo al conjunt de la ciutadania que el bon govern d’aquest Ajuntament es mantindrà com a prioritat absoluta en el futur.