Ple de l'ajuntament de Girona

Girona aprova les ordenances fiscals només amb el vot de l'equip de govern

ERC i la CUP consideren desproporcionat l'augment de la taxa d'escombraries en un 10% | La resta d'impostos i taxes s'apugen un 2,4% per adaptar-los a l'IPC i se'n crea un de nou que gravarà els pisos buits

per Xavier Borràs , Girona, 24 d'octubre de 2017 a les 21:03 |
Laia Pèlach, de la CUP-Crida per Girona, ha fet una dura crítica a les noves ordenances fiscals per al 2018. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha apujat els impostos i les taxes amb crítiques de tots els grups municipals de l'oposició, especialment per part d'Esquerra i de la CUP. El ple municipal ha aprovat pels pèls les ordenances fiscals per al 2018, ja que només ha rebut el suport de l'equip de govern (PDeCAT i PSC). Els quatre grups de l'oposició hi han votat en contra.

A grans trets, els tributs s'apugen un 2,4% per adaptar-los a l'IPC –excepte la taxa d'escombraries, que ho fa en un 9,4%– i es crea un impost nou que, per primer cop, grava els pisos buits. L'oposició ha criticat que l'increment sigui "lineal" per a tots els tributs, que s'apugi la pressió fiscal als ciutadans i que l'augment en el cas de les escombraries sigui "desproporcionat".


Laia Pèlach, per la CUP-Crida per Girona, ha manifestat que no compartien "la puja del preu de la taxa d'escombraries per pagar les obres de la incineradora, ja que no es pot fer pagar més a la gent per perpetuar un model de residus caduc i insostenible, ja que calen polítiques per millorar percentatges de reciclatge, reducció i reutilització de residus urbans".

Per la seva banda, Maria Mercè Roca, en nom d'ERC-MES, ha considerat "desproporcionat l'increment d'un 10% de la taxa d'escombraries i d'un 2'4% la resta d'impostos" i ha explicat que hi ha "vies alternatives d'augmentar la recaptació sense tocar la butxaca a classes mitjanes i febles". La regidora republicana ha recordat que "l'any passat vam proposar un impost a les grans superfícies i vostès ho van rebutjar. Hi ha alternatives".


La portaveu del PP, Concepció Veray, ha lamentat que s'apugi "la pressió fiscal" als gironins i ha criticat que, un any més, l'Ajuntament "desaprofiti l'ocasió" per aplicar rebaixes en alguns tributs. Sobretot, el de l'IBI, que ha reclamat abaixar en un 10%. La portaveu de C's, Míriam Pujola, ha dit que les ordenances "penalitzen la classe mitjana" i ha assegurat que, a l'hora d'obtenir més ingressos, hi ha altres fórmules "com aprimar l'Administració, eliminar les despeses supèrflues i reduir càrrecs de confiança".

Una nova taxa oer als pisos buits


La proposta d'ordenances fiscals per al 2018 crea una nova taxa: la que grava els pisos buits o desocupats. L'hauran de pagar els bancs i les grans promotores immobiliàries –els grans tenidors- que tinguin més de catorze habitatges en propietat i que faci més de dos anys que estiguin buits. La taxa gravarà cada pis que tinguin buit amb 534,93 euros.

D'altra banda, s'apugen un 2,4% els impostos i les taxes per adequar-los a l'IPC gironí. Després de congelar-los durant sis anys, ara l'equip de govern ha decidit aplicar l'increment per poder quadrar comptes, mantenir els serveis públics i afrontar una possible retallada de les plusvàlues per part de l'Estat (que podria traduir-se en una davallada d'ingressos de fins a 3 MEUR).

L'increment afecta tots els tributs (excepte les zones d'aparcament blaves i verdes, que queden igual). Hi ha un impost, però, el de la taxa d'escombraries, que s'enfilarà molt més que l'IPC. En total, un 9,4%. I és que a l'apujada del 2,4%, en el cas d'aquest impost, l'Ajuntament n'aplicarà una altra d'extraordinària del 7%. Com a mínim, durant dos anys, mentre durin les obres per remodelar la incineradora de Campdorà.

D'altra banda, i pel què fa a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Ajuntament ha previst ajudes per a aquells gironins que tinguin dificultats econòmiques per pagar el rebut (per exemple, les famílies monoparentals). A més, el consistori rebaixarà un 25% l'IBI a aquells propietaris de pisos que els cedeixin per a lloguer social.

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat que aquestes són "les ordenances més adequades per al moment actual". Planas ha recordat que, quan CiU va entrar a govern, es van trobar amb "crisi i atur" i que això els va dur a congelar impostos i taxes.

"Any rere any, aquesta política d'ordenances ha contribuït a la recuperació, sense gravar més els ciutadans ni incrementar els ingressos municipals", ha dit Planas. Ara, però, la tinenta d'alcalde ha subratllat que "el context de millora econòmica" feia necessari" adequar-les a l'IPC per garantir "la continuïtat".

Presa de possessió

El ple de Girona s'ha obert amb la presa de possessió del nou regidor d'ERC Miquel Poch, que substitueix el republicà Ricard Calvo (que va dimitir a l'agost). No és la primera vegada que Poch ocupa l'acta a l'Ajuntament (tot i que en aquest cas, ho fa a l'oposició). Ja havia estat regidor d'ERC durant el tripartit. En concret, de Relacions Ciutadanes i Joventut entre els anys 2006 i 2011.

Quan ha promès el càrrec per "imperatiu legal", al text protocol·lari, Miquel Poch hi ha afegit que es comprometia a treballar "sense renunciar als drets socials ni a la independència de Catalunya i dels Països Catalans". Precisament, el procés sobiranista –que agafarà volada amb el debat de les mocions… també s'ha fet palès al principi del ple, quan els vuit regidors de la CUP i ERC han penjat cartells amb el lema 'SOS democracy!'.

 

Participació