Ple de l'Ajuntament Girona

Girona s'obre a la municipalització del servei d'aigua d'Agissa

A partir de l'assumpció de l'administració de la societat d'economia mixta d'acord amb la interlocutòria judicial emesa en 25 de setembre de 2017

per Xavier Borràs , Girona, 24 d'octubre de 2017 a les 18:33 |
Marta Madrenas, a l'inici del ple de l'Ajuntament de Girona d'avui, s'ha obert a la municipalització del servei d'agua d'Agissa. | Xavier Borràs
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat per unanimitat la ratificació del decret de l'Alcaldia de data 10 d'octubre de 2017 relatiu a l’acceptació de l'assumpció de l'administració de la societat d'economia mixta Agissa d'acord amb la interlocutòria judicial emesa el passat 25 de setembre de 2017. Però el ple ha anat més enllà d'aquesta obligada assumpció judicial –que afecta els ajuntaments de Salt, Sarrià de Ter i Girona– i, primer per part de la batllessa, Marta Madrenas, i, després, per part dels regidors de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, i Martí Terés, per part d'ERC-MES, s'ha obert al fet que la gestió de l'aigua passi a ser, al final d'aquest procés, púbica i, doncs, municipalitzada.

De primer, la batllessa ha fet un resum històric de la qüestió. que es va iniciar amb un seguit d'auditories encarregades, de 2013 a 2015, encarregades per Carles Puigdemont, actualment president de la Generalitat, però llavors batlle de Girona. en aquestes auditories es va posar de manifest que hi podia haver certes irregularitats. "Es van encarregar diversos estudis, més auditories i més control a la pròpia empresa i es va crear una taula en què hi havia els diferents grups municipals que van fer seguiment d’aquestes irregularitats.Mentre se seguia aquesta línia de recerca, per altra banda la CUP-Crida per Girona va denunciar a la fiscalia aquestes irregularitats, que inicià un procediment penal per irregularitats en algunes factures".


L’estiu de 2016 es va aprovar una intervenció tècnica de l’empresa i un estudi complex en què la part privada de l’empresa mixta (80%) no va col·laborar gaire. Es va decidir, llavors, acudir en el procediment instat per la pròpia CUP i comparèixer l’Ajuntament com a acusació particular, "Els informes de març i d’abril per part d’Intervenció ja semblava que ses podien establir altres irregularitats; es va fer un informes sobre aquestes incidències i a mitjan juliol es va realitzar l’infome definitiu de Secretaria".

En aquesta situació, el jutjat arribà a la conclusió que volia apartar de l’administració la part privada de l'empresa, ja que creu que pot tenir responsabilitats en la gestió. No es canvia la titularitat, sinó que s’ordena una administració judicial, i va decidir comptar amb l’ajuda dels tres ajuntaments (Salt, Sarrià de Ter i Girona). "Després de parlar-ho molt, vista la complicació que comporta, vam demanar que si decidíem assumir-ho que no fos per un període breu de temps. Sembla que possiblement s’acordarà que en tinguem l’administració fins a sentència i en aquest sentit s’ha decidit d’acceptar l’administració del servei d’Agissa, del servei d’aigües de Girona, per això designem el vicealcalde senyor Berloso, per part de l’Ajuntament de Girona".


"Amb aquesta intervenció –ha finalitzat Madreas– més directa de l’empresa finalment podrem tenir tota la documentació i les dades necessàries per poder explorar que la gestió de l’aigua pugui ser duta a terme per una empresa pública. Ara sí que creiem que podrem fer una feina acurada per a dirigir-nos cap a aquest objectiu, la gestió pública de l’aigua, tal com vol la majoria de regidors i regidores."

Per la seva banda, el regidor de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, ha manifestat que votarien a favor de la ratificació ja "que és un primer pas cap a la gestió directa de l’aigua… En tot cas és un tema central de fa anys gràcies a la tenacitat de grups com Aigua és Vida". Per a Salellas, aquest procés és una oportunitat perquè d’aquí tres anys "l’aigua deixi de ser un bé mercantilitzat i esdevingui un bé d’interès públic per a tots els gironins i gironines. Si avui som aquí és gràcies no solament a unes auditories operatives encarregades pel senyor Puigdemont", sinó també, ha afegit, "perquè la CUP ho va dur a la fiscalia". El regidor cupaire ha demanat que la taula es convoqui i s'obri als moviments soials i que s’expliqui a la ciutadania el canvi de model de gestió de l’aigua.


Per a Martí Terés, potser caldria estudiar de cares endavant que aquesta gestió es pogués fer a través d’una cooperativa, com està estudiant Sarrià de Ter. "S’ha de fer de la forma més transparent possible per obrir el debat ciutadà."
 

 

Participació