VÍDEO «Si empresonen els Jordis ens empresonen a tots!», clama Girona

Més de 2.500 persones es concentren a la plaça del Vi i uns 1.500 estudiants de la UdG s'apleguen davant del rectorat | Marta Madrenas llegeix el manifest conjunt davant de l'Ajuntament

La concentració a la plaça del Vi de Girona contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart ha aplegat  més de 2.500 persones.
La concentració a la plaça del Vi de Girona contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart ha aplegat més de 2.500 persones. | ACN.
Redacció
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:13h
Girona ha tornat a sortir al carrer aquest migdia per protestar contra l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural i aixecar el clam unànime de "Jordis llibertat!". La crida a la mobilització ha fet moure milers de ciutadans davant dels centres de treball arreu de la demarcació. A la capital, més 2.500 gironins s'han concentrat a la plaça del Vi i uns 1.500 estudiants de la UdG ho han fet davant del rectorat.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha llegit el manifest unitari de l'AMI que critica que "les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals". "Si empresonen els Jordis, ens empresonen a tots", ha dit, tot arrencant crits a favor de la independència. A la UdG, el rector Sergi Bonet ha criticat aquest nou "atac contra les llibertats" i ha dit que la mesura de l'Audiència Nacional "empresona també els 2 milions de catalans que van votar al referèndum".

El text  de l'AMI que ha llegit la batllessa Madrenas s'inicia recordant que "la llibertat no es compra ni es ven, ni es negocia, ni es demanda, la llibertat s'exerceix com el més preuat tresor". El document defensa que cap estat democràtic persegueix la llibertat d'expressió, ni tampoc "censura". "Altra cosa, té un altre nom que no és democràcia", remarca.

Per això, considera que l'Estat espanyol ha tornat a creuar una "línia vermella" empresonant els presidents d'Òmnium i l'ANC per "manifestar-se pacíficament i donar veu al poble". Una situació, insisteix el text, que posa en risc els valors democràtics. El document remarca també que ni Cuixart ni Sánchez han comès cap delicte i assegura que "si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots". En aquest sentit, els seus promotors exigeixen l'alliberament "immediat" i acusen l'Audiència Nacional d'adoptar mesures que "no només no són justes sinó que també són il·legals".

Durant la lectura, Madrenas també ha alertat a la Unió Europea que des d'aquest dilluns "hi ha presos polítics" i ha fet una crida per demanar ajuda en el que consideren una "vulneració flagrant dels principals fonaments d'un estat de dret".

La lectura del manifest s'ha fet enmig d'aplaudiments dels 2.500 assistents i crits d'"independència", "visca Catalunya!", "visca la República!" i "Jordis llibertat!". Els presents, que duien pancartes en favor de la democràcia i exigint la llibertat dels líders de les dues entitats, també han entonat d'himne d'Els Segadors per tancar l'acte.

Unes 1.500 persones a la UdG

A la concentració convocada a la Universitat de Girona s'hi han aplegat unes 1.500 persones, entre estudiants i treballadors. Ha estat una concentració a les dotze del migdia a la plaça de les Àligues que ha comptat amb un breu discurs del rector de la universitat, Sergi Bonet. Durant la seva intervenció, el rector ha denunciat que amb el seu empresonament i "acaben de voler empresonar els milions de persones que van votar l'1-O, a més del 80% dels ciutadans que volen expressar la seva llibertat d'expressió". Considera que aquesta decisió de la justícia és un "atac contra els drets fonamentals" i avisa que seguiran mobilitzant-se "tants cops com atacs hi hagi a la pau i a la llibertat d'expressió".

Per la seva banda, dues portaveus del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han qualificat l'empresonament com a un nou cas de "repressió cap al poble català" contra aquells que van sortir als carrers per "defensar la República i en contra precisament dels mecanismes de violència que l’estat porta aplicant des de ja fa setmanes".

Han denunciat de nou la violència exercida durant l'1-O per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil alhora que han alertat que el govern espanyol "cada dia està més anclat al règim del 78" amb tot el que està succeint arran del referèndum. D'altra banda, han reivindicat que els presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC "no són els primers presos polítics des de fa 40 anys" tot citant el cas de vaguistes, els presos a Euskal Herria i d'altres que "són víctimes de la violència d'estat per haver defensat allò en el que creien".

Abans de finalitzar l'acte, han fet una crida a les mobilitzacions per poder fer efectiva la República Catalana. Creuen que ja no hi ha opcions de diàleg amb el govern espanyol ni a una mediació i demanen que es proclami la independència.

Seguidament, els concentrats s'han dirigit a la plaça del Vi. Quan han arribat, ja s'havia dissolt però els estudiants s'han quedat una mitja hora a la plaça cantant proclames com ara "els carrers seran sempre nostres", "independència" i demanant la llibertat pels líders de l'ANC i Òmnium Cultural. També han desplegat una pancarta on es podia llegir 'Organització i lluita per la república catalana de les classes populars'. Alguns assistent també duien cartells en suport dels empresonats amb missatges com 'Llibertat Jordis' i 'No camineu sols'.

Mobilitzacions arreu de la demarcació

A Girona, davant de la Delegació del Govern s'hi han aplegat prop d'un miler de persones. La crida a la mobilització ha aplegat centenars de persones arreu de la demarcació. Figueres, Olot, la Vall d'en Bas, Blanes, Palafrugell, Calonge, Begur o Palamós s'han concentrat davant dels ajuntament per protestar pels empresonaments. També s'han fet manifestacions simbòliques davant dels centres de treball de diversos punts de les comarques gironines. Els treballadors de l'Hotel Carlemany de Girona s'han aturat a les dotze per protestar. També ho han fet els de la Clínica Girona i el cos de Bombers de la ciutat, que han fet sonar les sirenes dels camions en senyal de descontentament.