Procés català: Dia de la Hispanitat

Molts comerços de les comarques gironines obren el Dia de la Hispanitat

Olot, Torroella de Montgrí, Celrà, Cassà de la Selva, Banyoles, Riudellots de la Selva, Blanes, Figueres o grans centres comercial de Girona obren comerços

per Redacció, 12 d'octubre de 2017 a les 11:11 |
Un comerç de Vic, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 12 d'octubre és festiu arreu de l'Estat. Tanmateix, un bon nombre de comerciants d'arreu del país han decidit obrir aquest dijous. Alguns per fer calaix, altres com gest polític o també per recuperar la jornada d'aturada general del passat 3 d'octubre.

A les comarques gironines


Els comerços gironins decidiran a títol individual si volen obrir avui, segons informa l’ACN. Les associacions de comerciants han remarcat que no lideren cap iniciativa concreta i que alguns dels establiments els han mostrat la intenció d’obrir portes encara que la normativa els impediria fer-ho perquè aquest dia no forma part del calendari autoritzat.

El calendari de festius amb obertura comercial autoritzada establert pel Departament d’Empresa i Coneixement determina els vuit festius permesos als municipis catalans per a aquest any. Es tracta de municipis com Olot, Torroella de Montgrí, Celrà, Cassà de la Selva, Banyoles o Riudellots de la Selva. Blanes i Figueres també estarien inclosos en aquest paquet de municipis que no tenen el 12-O com a festiu d’obertura, però ambdues poblacions gaudeixen de la categoria de municipis turístics, que els permet obrir igualment.

Representants de la majoria d’entitats han explicat que no tenen comptabilitzats ni la xifra ni el seguiment que tindrà la protesta. En qualsevol cas, els han informat que obrir els podria comportar sancions en cas de denúncia.

Al marge, hi ha centres com l’Espai Gironès o l’Hipercor o Carrefour que també han anunciat que avui tindran obert.


Manlleu, Taradell i Vic també són algunes de les poblacions on semblarà que és un dia feiner. A la capital d'Osona, l'Associació Vic Comerç va decidir fer una enquesta entre els botiguers associats i un 95% dels que van respondre van assegurar que tenien intenció d'apujar la persiana i treballar amb normalitat.

També hi ha molts comerços de les comarques gironines com Olot que han optat per obrir. La mesura també es repeteix a Manresa, Berga, Vilafranca del Penedès entre altres municipis. En canvi, a Barcelona i a la majoria de l'àrea metropolitana l'obertura d'establiments comercials serà mínima.

 

Participació