Girona vota sí amb el cor trencat per la violència de la policia espanyola

La batllessa, Marta Madrenas, afirma davant un miler de persones reunides a la plaça del Mercat del Lleó, que avui "ens han ferit, alguns al cos, a tots a l'ànima. Això no ho oblidarem ni ho perdonarem mai" | Han passat per les urnes 29.717 gironins, dels quals 27.786 han apostat pel sí

Pla general dels qui han intervingut darrere d'una pancarta del Sí a l'acte convocat per Girona Vota a la plaça del Mercat del Lleó aquesta nit.
Pla general dels qui han intervingut darrere d'una pancarta del Sí a l'acte convocat per Girona Vota a la plaça del Mercat del Lleó aquesta nit. | Foto: ACN.
ACN/Xavier Borràs
02 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:37h
Més d'un miler de gironins s'han concentrat a la plaça del Mercat del Lleó aquest diumenge, convocats per Girona Vota, per seguir l'escrutini del referèndum de l'1-O. La batllessa de la ciutat, Marta Madrenas, s'ha mostrat "molt orgullosa" amb l'actitud cívica dels catalans i ha assegurat que "es farà difícil" perdonar la repressió policial. “Avui –ha manifestat– faré el pitjor parlament de la història de la ciutat. tenim el cor trencat. Avui ens han ferit, alguns al cos, a tots a l'ànima. Això no ho oblidarem ni ho perdonarem mai… Hi ha un abans i un després. És l’inici del futur esperançador que ens ha promès el president Puigdemont”

"El què hem viscut és vergonyós, cap de nosaltres pensàvem que arribarien a actuar així", ha destacat Madrenas. En el mateix sentit s'ha expressat el senador per Girona d'ERC, Quim Ayats, que ha assegurat que el govern espanyol "haurà d'explicar-se" davant Europa perquè l'actuació "ha estat inacceptable, i d'una altra època". Els assistents han aplaudit llargament l'anunci de vaga general fet pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Amb crits i lemes a favor de la independència i amb una tancada ovació al discurs del president Carles Puigdemont, els assistents han viscut una nit llarga després d'un dia encara més llarg i complicat. La regidora de la CUP per Girona, Laia Pèlach, ha destacat l'actitud "digna" de la gent. "Avui hem posat els cossos per defensar la llibertat", ha destacat.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, descriu com "brutal i inacceptable" la repressió de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. "És evident que imatges com les d'avui no es poden permetre a l'Europa democràtica", ha etzibat.

Una postura que també compartia el senador per Girona, Quim Ayats, que reconeix que l'ha sorprès la duresa amb la que han reprimit els agents. "Pensava que el què ha passat aquest diumenge a Girona, corresponia a temps llunyans, i que ja no tornarien", ha destacat. Ayats també ha posat en valor l'actitud "cívica i pacífica" dels gironins. "Hem tornat a demostrar qui som, i això a fora, ho veuen", ha comentat.

L'acte ha estat custodiat per diverses furgonetes dels Mossos d'Esquadra que han rebut una gran ovació, juntament amb un grup de Bombers que durant tot el dia han anat als diferents col·legis per ajudar en les tasques de resistència.

Una societat "única"

En el que han coincidit tots els ponents ha estat en destacar la "cohesió" que hi ha entre tota la societat catalana i gironina en particular. Madrenas ha reconegut que "mai oblidarà" el què ha viscut aquest 1 d'octubre. "Tothom donava suport, tothom remant cap allà mateix, ha estat extraordinari", ha conclòs.

Ayats ha posat en valor la "transversalitat del procés". "Aquí s'abracen persones de signes molt diferents i tots units pel mateix", concreta.

Eufòria després del parlament de Puigdemont

Un dels moments més eufòrics de la nit s'ha viscut durant el parlament de Carles Puigdemont. Els assistents han restat atents a les paraules del president i han aplaudit amb força quan ha obert la porta a aplicar els resultats del referèndum.

Uns resultats que a Girona han estat clars i contundents en favor del 'Sí'. En concret han passat per les urnes 29.717 electors, dels quals 27.786 han apostat pel sí, i 1.080 s'han decantat pel no. També s'han registrat 181 nuls i 418 vots en blanc.

Tant bon punt han sortit els resultats, els concentrats han esclatat d'alegria i han clamat "independència". La festa ha acabat amb el cant dels Segadors i sense que es registrés cap incident.