Més de 2.500 estudiants gironins es manifesten per defensar l'1-O

Els alumnes de secundària i batxillerat es mobilitzen a favor de la independència i demanen als ciutadans que "votin per ells" | Els sindicats de la UdG denuncien que s'ha «obligat» a anar a classe alguns alumnes

Els estudiants s'han concentrat davant del quarter de la Guàrdia Civil a Girona per reclamar el dret a vot l'1 d'octubre.
Els estudiants s'han concentrat davant del quarter de la Guàrdia Civil a Girona per reclamar el dret a vot l'1 d'octubre. | @lluisregincos
ACN / Redacció
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:00h
Més de 2.500 estudiants de secundària i batxillerat s'han manifestat aquest dijous pels carrers de Girona per defensar el referèndum. El recorregut ha començat davant la comissaria de la policia estatal, al barri de Pedret, ha passat per davant la subdelegació del govern espanyol i ha acabat a la comandància de la Guàrdia Civil, a Montilivi. Allà, un cordó policial dels Mossos d'Esquadra ha evitat que arribessin a la porta. En un ambient festiu, amb moltes estelades i pancartes a favor de la independència de Catalunya, els alumnes han respost a la crida del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Molts d'ells no són majors d'edat i, per tant, diumenge no podran votar. Tot i això, demanen al conjunt dels ciutadans que votin per ells. Som la pròxima generació i no viurem sota la vostra dictadura, es podia llegir en una de les pancartes.

Els estudiants de secundària i Batxillerat s'han tornat a mobilitzar aquest dijous pels carrers de Girona. Les concentracions van començar ahir amb uns 200 participants i les protestes han continuat avui pels volts de les dotze del migdia amb una primera parada davant la comissaria de la policia estatal, al barri de Pedret, on han participat més de 300 joves. La resta d'estudiants s'han concentrat a la plaça Independència des d'on han enfilat, primer fins a la subdelegació del govern estatal i després fins a la comandància de la Guàrdia Civil. En total, hi han participat més de 2.500 joves. Allà els esperava un fort dispositiu de seguretat dels Mossos. Els agents han fet un cordó policial per evitar que els estudiants accedissin a l'edifici.  
 
Els estudiants congregats han respost amb crits de fora les forces d'ocupació, votarem o és una urna, no mossega. També  han fet onejar estelades i han lluït pancartes a favor de la independència de Catalunya. Entre elles, s'hi podien llegir consignes com som la pròxima generació i no viurem sota la vostra dictadura o Espanya, en venda, entre d'altres.

La concentració s'ha desplaçat de la comandància fins a l'avinguda Lluís Pericot. En aquest punt, els organitzadors l'han donat per dissolta però un centenar més de persones han decidit continuar-la i hi ha tornat. De nou, els Mossos els han impedit el pas. A l'entrada, un grup d'efectius del cos policial observaven la protesta estudiantil.

El portaveu del SEPC, Dani Collgros, ha afirmat que la mobilització respon als repetits atacs repressius que el govern espanyol està aplicant en les darreres setmanes. Al seu entendre, s'estan vulnerant els drets dels estudiants i això no pot queda impune. Per això, ja ha avançat que no descarten noves protestes perquè defensarem el referèndum quan faci falta.

Resposta desigual a la UdG, amb alumnes obligats a fer classe

El seguiment de la vaga convocada a les universitats catalanes ha estat desigual a la Universitat de Girona (UdG). El fet que no s'hagin suspès les classes ha afectat més alguns graus. Per exemple, en el cas de Turisme s'ha fet la meitat del previst en un dia lectiu normal. En canvi, a les facultats de Lletres, Educació i Psicologia no hi ha hagut classes. A la resta de centres, segons la UdG, la mobilització ha estat "majoritària".

Uns 250 estudiants s'han concentrat davant l'estació de tren per anar a la manifestació de la plaça Universitat de Barcelona, convocada per Universitats per la República. Tot i això, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) creuen que molta més gent no ha anat avui a les aules i es pot haver desplaçat pel seu compte cap a la capital catalana. Abans d'arribar a l'estació s'han fet dues concentracions per aglutinar estudiants que eren a les aules: una des del campus del Barri Vell i una altra, des del de Montilivi.

"La situació és que almenys avui no hi havia gairebé ningú a les aules i la que hi era estava fent pràctiques obligatòries", ha explicat una de les portaveus del SEPC a la UdG, Maria Cabra. Des del sindicat estudiantil també han denunciat que alguns degans "en últim moment" han "obligat" els alumnes a anar a classe si hi havia "presentació de curs o matrícules".

Demà es farà la segona jornada de vaga i els estudiants treballen per fer noves accions a favor del referèndum per l'1 d'octubre.