La hipòtesi criminal pren força en la desaparició dels dos joves al pantà de Susqueda

La comitiva judicial fa l'aixecament dels dos cadàvers trobats a l'embassament, que podrien ser de la parella desapareguda el 24 d'agost | Els cossos presentaven signes de violència

Operatiu de recerca al pantà, fa uns dies
Operatiu de recerca al pantà, fa uns dies | ACN
Redacció
27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 8:52h
Dos vehicles funeraris s'han endut els dos cossos localitzats aquest dimarts al matí al pantà de Susqueda (Selva). L'aixecament de cadàver s'ha fet a les vuit menys deu del vespre, després d'hores d'inspecció ocular, investigació i recollida d'indicis per part de la comitiva judicial. Els vehicles han traslladat els cossos fins a l'Institut de Medicina Legal, on els hi faran l'autòpsia que ha de ser clau per esclarir les circumstàncies de la mort.

L'autòpsia servirà per identificar oficialment els cadàvers tot i que, segons informa Mossos d'Esquadra, tot apunta que es tractaria de la parella del Maresme que va desaparèixer fa un mes quan anava a fer una excursió amb caiac al pantà. Els joves són: Paula M.P., de 21 anys i veïna de Cabrils, i Marc H.L., de 23 i veí d'Arenys de Munt. Els dos van marxar el 24 d'agost i la seva família no en tenia notícia des de llavors. La hipòtesi que pren més força sobre la seva desaparició és la criminal, ja que els cossos presentaven signes de violència.

Abans de trobar els cossos, durant el dispositiu de recerca van localitzar el vehicle i el mateix caiac dels joves. Tots dos havien estat manipulats intencionadament per fer-los desaparèixer al fons del pantà.

La unitat aquàtica dels Mossos d'Esquadra ha localitzat els dos cossos aquest dimarts al matí. Des de la desaparició dels dos joves del Maresme, la investigació no s'ha aturat i els submarinistes han anat tornant al pantà per rastrejar-lo. En paral·lel, la unitat de desapareguts ha resseguit els seus passos per intentar descobrir què va passar. 

Segons ha explicat el cap de l'àrea d'investigació de persones desaparegudes dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domènech, un dels cossos ha aparegut surant i el segon l'han localitzat a prop, en una de les parets de pedra del pantà. Els motius que els poden haver fet aparèixer ara pot ser tant el pas del temps, que pot haver fet surar els cossos, com el descens del nivell de l'aigua. 

L'inspector ha afirmat que "tot apunta" que es tractaria dels dos joves desapareguts, però caldrà esperar a l'autòpsia per confirmar-ho oficialment i, també, intentar esclarir les causes de la mort. 

Els dos cossos són d'un home i d'una dona. Han aparegut a la primera llengua d'aigua que hi ha la part dreta de la presa, força lluny tant del punt on van localitzar el vehicle de la parella com del caiac. Tot i això, sí que es troba a mig camí de la pista forestal de difícil accés que va des de la presa fins a la platja on, segons va informar el conseller d'Interior, algú havia manipulat el vehicle per llançar-lo al fons de l'aigua. 

Domènech ha ressaltat que totes les hipòtesis continuen obertes. Tot i això, des de fa unes setmanes la que pren més força és la de la mort criminal. Així, alguns mitjans publiquen que els cossos trobats presenten signes de violència. Així,La Vanguardia explica que l'home ha aparegut amb una motxilla a l'espatlla plena de pedres, per tal que el cos no surés a la superfície. Per altra banda, El Periódico diu que els cadàvers estaven despullats, que l’home estava lligat de mans i almenys un dels dos cossos havia patit agressions al cap. 

A banda del cotxe, els investigadors també creuen que algú va punxar el caiac de la parella intencionadament i va posar pedres de grans dimensions a l'interior per enfonsar-lo. L'aire, però, va quedar a les puntes de l'embarcació i va evitar que desaparegués sota el pantà. 

L'aixecament de cadàver s'ha fet a les vuit menys deu del vespre, després d'hores de trajectes amb barca per inspeccionar "l'escena del crim", segons ha apuntat Domènech, investigar i recopilar indicis. La zona té un accés tan complicat, que forense, jutge, fiscal i investigadors han arribat per aigua. El jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Farners que porta el cas ha decretat secret de sumari.

 
Les pistes
La desaparició Els joves van marxar el dijous 24 d'agost i van dir a la família que anaven a fer caiac al pantà de Susqueda. En el moment de la desaparició circulaven amb un Opel Zafira de color blau amb matrícula 3834 BMC. Els nois són veïns de Cabrils i Arenys de Munt (Maresme). L'última vegada que se'ls va veure va ser a un restaurant d'Amer, a la Selva. Ara, han estat trobats a dins del pantà.

La fotografia Els Mossos van publicar el dimarts següent una fotografia dels dos joves abans de la seva desaparició definitiva, entrant en un establiment comercial.

El caiac Els equips de recerca van trobar diumenge, 27 d'agost, al pantà de Susqueda el caiac de la parella, que anava a la deriva, mig desinflat i amb pedres a l'interior. Es va trobar allunyat d'on després van localitzar el vehicle. 

El cotxe Els serveis d'emergència van trobar el dia següent, dilluns a la nit, el cotxe submergit al pantà, a uns sis metres de profunditat, sense ningú a dins. Segons Interior, algú el "va empènyer" de manera voluntària. El vehicle estava preparat perquè la parella hi passés la nit, perquè tenia els seients de darrera plegats i hi havia un palet a la zona del forat que fa el maleter. A més, hi havia matalassos, sacs de dormir i restes de menjar.  

La finestra del cotxe El cotxe va aparèixer bolcat i, tot i que inicialment Mossos i Bombers van confirmar que tots els vidres estaven tancats, més tard van matisar que la finestra del conductor estava oberta.

La documentació Un cop localitzat el vehicle, durant la primera inspecció subaquàtica, el maleter es va obrir per la pressió i part del contingut cotxe va sortir surant. Els equips d'emergències van trobar diversa documentació. Sembla que hi hauria un diari personal, però no ha transcendit que hi hagués escrita alguna cosa sobre la seva desaparició ni que els joves haguessin deixat cap nota.


 
Les incògnites
Què ha passat amb els joves? La hipòtesi que pren més força és la criminal.

Qui va empènyer el cotxe? Qui hi ha implicat en el cas? Interior sosté que el cotxe de la parella del Maresme desapareguda no va caure al pantà de Susqueda "per accident", sinó que "algú el va empènyer, el va portar". Però... qui?

Què feia el caiac surant al pantà ple de pedres? Quina relació hi ha entre el cotxe i el caiac, trobats al mateix pantà però separats?
 

La parella desapareguda a Susqueda Foto: Mossos d'Esquadra