Riuada humana a Girona per defensar la democràcia i el referèndum de l'1-O

Més de 3.000 persones desborden la plaça del Vi i criden "Votarem!" i "No tenim por!" per refermar la voluntat d'omplir les urnes diumenge vinent | Marta Madrenas ha assegurat que el govern espanyol està "intervenint com la dictadura"

La plaça del Vi a la capital s'ha fet petita davant l'allau de gent que ha volgut participar aquest diumenge en la Marató per la Democràcia.
La plaça del Vi a la capital s'ha fet petita davant l'allau de gent que ha volgut participar aquest diumenge en la Marató per la Democràcia. | @GironaVota
Redacció
24 de setembre del 2017
Actualitzat el 25 de setembre a les 9:37h

Més de 3.000 persones han participat en el cercavila i en l'acte polític sota el paraigua de la platafroma unitària Girona Vota. Foto: @GironaVota


La Marató per la Democràcia, que se celebra arreu del país, ha desbordat la plaça del Vi de Girona, convertida en l'epicentre de la voluntat d'omplir les urnes el proper 1-O després de la convocatòria feta ahir per la plataforma Girona Vota.

Més de 3.000 persones s'han mobilitzat i han corejat a l'uníson crits de "Votarem!, No tenim por! i Independència!" mentre se succeïen les actuacions i els discursos polítics i de les entitats aplegades unitàriament a Girona Vota. A dos quarts d'onze del matí s'ha iniciat una cercavila als Jardins de la Infància i posteriorment s'ha fet un acte polític a la plaça del Vi.

La consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, ha assegurat que l'estratègia de la repressió que aplica el PP significa que ha perdut els papers i el nord, i que aviat perdrà també el nord-est de la península. El diputat de la CUP, Benet Salellas, per la seva banda, ha exhortat la gent a participar en el referèndum perquè guanyi el sí, ja que aquesta és l'única manera de deixar sense efecte l'estat d'excepció que ha tirat endavant el Regne d'Espanya.

A més de Bassa i Salellas, també han intervingut en l'acte el diputat Roger Torrent, la portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, i l'eurodiputat Josep Maria Terricabres, d'ERC; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la diputada Natàlia Figueras pel PDECAT; el secretari nacional d'acció política de MES, Carles Ferreria; el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, i la coordinadora territorial de Girona de l'ANC, Marta de Puig.
 

El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha exclamat que Foto: @CUPGirona


"Deixar sense efecte l'estat d'excepció"

El diputat de la CUP Benet Salellas, durant el seu parlament, ha recordat que el tinent coronel De los Cobos, qui capitanejarà la intervenció dels Mossos, és "el germà del president del Constitucional que va dictar la sentència contra l'Estatut". "Això ja dona idea del què significa l'estat espanyol; hem d'acabar amb el règim del 78 i dir-los obertament 'Passi-ho bé!'", ha dit, arrencant la cançó entre els assistents.

Salellas també ha dit que Catalunya viu ara "en un estat d'excepció". Impropi d'una democràcia, i que "l'única manera de deixar-lo sense efecte és celebrar el referèndum de l'1-O i que guanyi el sí". El diputat de la CUP també ha avançat que, quan Catalunya sigui estat, això permetrà democratitzar tots aquells serveis (aigua, gas, telefonia) que "els hereus del règim del 78 han privatitzat per quedar-se'n els beneficis". "És clar que votarem! Visca la terra lliure!", ha conclòs.

"És el bosc qui té por"

Entre els polítics i representants d'entitats hi havia també l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras. Durant el seu discurs, ha defensat que "l'única legalitat és la que proclama el poble de Catalunya" i ha instat la ciutadania a no tenir por el proper 1-O, fent un símil amb haver de travessar un bosc de nit.

"Si ho fa un tot sol té por; si ho fan 50, ja no; si ho fan 100, encara menys, i si són 500, és el bosc qui té por!", ha dit, arrencant els aplaudiments. Terricabras ha comparat la manera de fer de l'Estat amb la d'Erdogan i ha assegurat que, malgrat que la Unió Europea és "molt conservadora, l'ambient s'està movent i escalfant".

L'eurodiputat ha avançat que Brussel·les, segurament, no voldrà dir res fins al 2 d'octubre, perquè s'esperarà a veure el resultat del referèndum. "Però tot i que aleshores ens recolzi i ens faci petons, som nosaltres els qui volem la independència i l'aconseguiríem encara que la Unió Europea no volgués!", ha conclòs, en referència a la força de la gent.
 

Marta Madrenas ha fet un vibrant i esperançador a la plaça del Vi a Girona. Foto: @PDeCATGIRONA


"Li hem dit cada Onze de Setembre"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que el govern espanyol està "intervenint com la dictadura" i ha dit que aquesta estratègia repressiva és la mateixa del "¡Quieto todo el mundo!" del cop d'estat del 1981. "Que no ens considerin dictadors, perquè són ells els qui intervenen els ajuntaments i les finances de la Generalitat i entren a empreses i impremtes", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa també ha interpel·lat directament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Madrenas li ha dit "en nom de tots els catalans" que no és de rebut que justifiqui les actuacions contra l'1-O dient que ja ho havia advertit. "Miri, per part nostra, nosaltres també li ho hem advertit; li hem anat dient cada Onze de Setembre milions de persones", ha subratllat. I ha conclòs: "I avui, aquí i ara des de Girona, ja està advertit que l'1-O votarem!".

Manifest d'Òmnium i l'ANC

Al final de l'acte, els representants d'Òmnium i l'ANC han llegit un manifest on han apel·lat "tots els demòcrates" a defensar les llibertats que el govern espanyol "vulnera de manera flagrant". "Vénen dies històrics en què caldrà blindar la convocatòria de l'1-O dels embats de l'Estat, que polititza la justícia, ataca el català i fa repressió política", recollia l'escrit.

"Avui no som només les divuit entitats i partits independentistes aplegats sota Girona Vota els qui ho defensem, sinó tots aquells que creuen en un país just", afegia el manifest. "Per això, fem una crida a defensar els valors democràtics amb determinació, el referèndum d'autodeterminació i a denunciar de manera sistemàtica, creativa i audaç els abusos de l'Estat", concloïa el text.

La Marató per la Democràcia de Girona s'ha acabat amb tota la plaça del Vi cantant l'Estaca i Els Segadors a l'uníson, i amb crits de "Votarem, votarem!". Després, els assistents s'han anat repartint per la ciutat per fer una encartellada massiva a favor del referèndum.